Railcare – Närmar sig målen
När börspaniken slog till som värst i mitten av mars rasade järnvägsspecialistens aktie till omkring 15 kr. Det var 40% lägre än vid årets början och tillbaka på samma nivå som i maj förra året.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1780 (22 april 2020)
RAIL | Small Cap | 20,5 kr | KÖP
Sedan dess har den operationella situationen för bolaget emellertid förbättrats markant och helåret 2019 avslutades med en 37%-ökning av nettoomsättningen till 371 Mkr. Med de långsiktiga infrastruktursatsningarna i Sverige och Storbritannien i ryggen talar det mesta för ett fortsatt bra tryck även i år.
Vd Daniel Öholm pratade nyligen till och med om volymökningar hos kunderna ”under många år framöver”. Han upplever också ett stort intresse inom maskinförsäljningen, främst på nya marknader. Maskinerna utvecklas och tillverkas i en egen verkstad i Sverige och säljs vanligtvis till kunder inom traditionellt järnvägsunderhåll, men också till gruvor, tunnelbanor och för industriellt bruk. Under 2020 kommer dessutom den första prototypen av bolagets utsläppsfria batteridrivna arbetsfordon vara klar, vilket är ett ytterligare steg i den innovativa teknikutvecklingen som har historiskt gett en viktig konkurrensfördel.
Tillväxten är mycket god inom alla affärssegment, varav det största, Entreprenad Sverige, gynnas av Trafikverkets aviserade satsningar på järnvägsunderhåll med inriktning på spår-, växel- och ballastbyten. Redan under 2019 ökade Entreprenad Sverige sin nettoomsättning med 18% till 171 Mkr, och den nationella planen sträcker sig fram till 2029, vilket bådar gott för ökande volymer de kommande åren.
Ännu bättre gick det i fjol för Entreprenad Utland där intäkterna steg med hela 37% till 68 Mkr. Sedan april är den nya brittiska budgetperioden i gång, vilket har gett omedelbart positiv effekt. Storbritannien kommer att investera cirka 49 miljarder pund i sina järnvägar mellan 2019 – 2024 och bolaget transporterade ytterligare en Railvac-maskin till landet för att möta efterfrågan. Totalt har man numera fem (5) Railvac på plats och för att klara kommande produktion har man utbildat sex engelska operatörer.
Inom Transport Skandinavien har man avklarat det första året med transportuppdrag åt Kaunis Iron enligt plan. Avtalet är på totalt fem år, vilket skapar en bra stabil bas för segmentet. Utöver järnmalmstransporterna hade man förra året fem lok engagerade i snökontraktet med Trafikverket och två lok på långtidsuthyrning i Norge. Dessutom utförde Railcare bland annat transporter i samband med den svenska arméövningen Northern Wind, så att affärssegmentets nettoomsättning landade på 158 Mkr, 39% mer än året innan.
Tack vare de imponerande volymökningarna i verksamheten kunde man även ta ett stort kliv framåt vad gäller lönsamheten. Rörelseresultatet ökade från 1,5 Mkr år 2018 till 32 Mkr, vilket innebar en marginalförbättring om åtta (8) procentenheter till 8,6%. Det är inte alltför långt ifrån målet på 10% och även omsättningsmålet på 500 Mkr har kommit inom räckhåll.
Det tredje finansiella målet har man redan infriat, i och med att soliditeten ligger på 33,5% och därmed en bra bit över de aviserade 25%. Resultatförbättringen har givetvis även haft en positiv effekt på kassaflödet från den löpande verksamheten som ökade till 72 Mkr (28). Pengarna användes till investeringarna i det batteridrivna arbetsfordonet, samt amortering av lån. Styrelsen har dessutom föreslagit att dela ut 0,30 kr per aktie för 2019 (0), vilket i skrivande stund motsvarar en direktavkastning på 1,5%. I slutet av november tecknades även ett avtal om att förvärva elbolaget Elpro med en årsomsättning om cirka 9 Mkr. Förvärvet tillför bolaget elkompetens, inte minst för den planerade expansionen inom maskinförsäljning.
Railcare har hittills inte kommenterat om och hur Covid-19-pandemin påverkar den dagliga verksamheten. Cirka hälften av omsättningen genereras av statliga infrastrukturförvaltare och järnvägsoperatörer i Skandinavien och Storbritannien. Deras investeringar görs inom ramen av fleråriga planer och givet att järnvägsnäten är i behov av underhåll och modernisering ser vi en ganska liten risk att den stundande lågkonjunkturen kommer ha en nämnvärd effekt.
Aningen mer osäkert är läget för den andra hälften av bolagets omsättning, som kommer från privata kunder såsom operatörer, entreprenörsbolag och aktörer med behov av tillförlitliga transporter av tung eller skrymmande last. Deras aktiviteter är sin tur kopplade till olika järnvägstjänster som är essentiella för en fungerande logistikkedja. Det är till exempel inte helt orimligt att räkna med en viss avmattning av efterfrågan på specialgodstransporter om den ekonomiska nedgången skulle bli långvarig.
För 2020 är vi dock oförändrat optimistiska och väljer i dagsläget att inte göra några större förändringar till vårt vinstestimat om 1,4 kr per aktie (Newsletter 1720). Det skulle vara drygt 60% mer än förra året, vilket inte alls återspeglas i P/E-talet kring 14-15. Den relativa stabiliteten i verksamheten borde vara värd en högre multipel än så, inte minst när den allmänna visibiliteten är så dålig som den är just nu. Vi höjer därför rekommendationen till Köp (Spekulativ Köp) med riktkurs 25 kr.