Railcare – Rekordår ger mersmak
Vi har sedan länge gillat järnvägsspecialisten Railcares positionering i en bransch som till stora delar styrs av statens infrastrukturplaner, där just järnvägsnätens behov av underhåll och modernisering står högt upp på agendan.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1851 (28 februari 2021)
RAIL | Small Cap | 24,2 kr | KÖP
Samtidigt finns ett stadigt ökande intresse från industrin för specialtransporter på räls, både på grund av logistiska och miljörelaterade skäl. 2020 var ett utmärkt exempel på att dessa drivkrafter även står emot en allvarlig samhällskris och bolaget lyckades leverera ett rekordår både vad gäller försäljning och resultat.
Nettoomsättningen ökade med 8,3%, jämfört med året innan, till 401,3 Mkr, medan rörelseresultatet (EBIT) förbättrades med 89% till 60,4 Mkr, vilket motsvarade en marginalförbättring om 6,4 procentenheter till 15%. Framför allt segmentet Transport Skandinavien imponerade med en tillväxt om 16,5% till 184 Mkr, bland annat tack vare god beläggning i höstens spårbyten som pågick fram till att snöröjningen började i mitten av november. Även järnmalmstransporterna åt Kaunis Iron har fortsatt enligt plan och det är mycket glädjande att kontraktet förlängdes i förtid om 10 år till ett värde om sammanlagt 740 Mkr.
Entreprenad Sverige hade det däremot lite tuffare och nettoomsättningen minskade faktiskt under fjolåret med 7,1% till 159 Mkr. Det var dock främst relaterat till ett svagt Q3 då segmentet har haft en lägre beläggning kring förarbeten inför spårbyten på grund av att en del projekt flyttades fram till 2021. Under Q4 har man varit sysselsatta med kabelsänkningsuppdrag, för att sedan övergå till snöröjning i uppdrag åt Trafikverket. Nyligen förnyades detta avtal om två år till ett värde på 40,2 Mkr, med möjlighet till förlängning med tre år. För tillfället pågår dessutom planeringen tillsammans med Trafikverket för beläggning av maskiner för de arbeten som ska utföras under 2021.
Även Entreprenad Utland påverkades negativt av några projektförskjutningar och nettoomsättningen minskade med 11,8% till 59,9 Mkr. Efterfrågan finns dock där, inte minst tack vare Storbritanniens planerade järnvägsprojekt under de kommande åren. Enligt vd Daniel Öholm pågår försäljningen och planeringen för fullt för 2021 och nya beställningar kommer in kontinuerligt. Positivt är för övrigt att segmentets resultat efter finansiella poster förbättrades trots den lägre försäljningen till 1,8 Mkr, från -1,1 Mkr året innan tack vare kostnadsbesparingar.
Höjdpunkten inom segmentet Maskinförsäljning var färdigställandet av den batteridrivna MPV:n (Multi Purpose Vehicle) som hade världspremiär i oktober. Tillsammans med Epiroc och ABB har man därmed utvecklat världens första utsläppsfria fordon för järnvägsunderhåll, som ska komma ut i riktigt arbete till våren. Positivt var även bidraget från försäljningen av tre generatorvagnar till järnvägsentreprenören Infranord i början av 2020.
I och med det starka prestanda inom Transport Skandinavien och Maskinförsäljning förbättrades lönsamheten alltså markant och rörelsemarginalen på 15% överträffade till och med den finansiella målsättningen om 10%. Därmed kunde även kassaflödet förbättras trots att man har gjort omfattande investeringar under året. Den finansiella ställningen är således fortfarande stabil och soliditeten förbättrades till 37,4% vid slutet av december, från 33,5% vid samma tidpunkt ett år tidigare. Styrelsen har alltså goda argument för att föreslå en fördubbling av utdelningen till 0,60 kr per aktie för 2020, vilket i skrivande stund motsvarar en direktavkastning omkring 2,5%.
Det är uppfriskande i dessa dagar att titta på ett bolag som nästan är helt opåverkat av Covid-19 pandemin. Med långa kontrakt med Trafikverket och Kaunis Iron, förlängt uppdrag hos LKAB samt ett ramavtal med brittiska Network Rail är Railcare välrustad inför framtiden, både på kort- och lång sikt. Volymerna inför 2021 ser stabila ut, tack vare många planerade spårbyten. Vd Öholm är dessutom optimistisk att de olika staterna kommer att investera ännu mer medel för järnvägar för att få igång samhället igen när pandemin väl är över.
Omsättningsmålet om 500 Mkr är förvisso rimligtvis några år bort, men vi tror att den positiva tillväxttrenden kommer fortsätta även i år. Sedan vår senaste analys i april 2020 (Newsletter 1780) har aktien klättrat med drygt 20% (inklusive utdelning), vilket är välförtjänt givet den operationella utvecklingen. Räknat på våra estimat för 2021 är värderingen ändå inte högre än p/e 14. Det är för lågt för kombinationen av konjunkturstabilitet och tillväxtmöjligheter som bolaget erbjuder. Vi ser därför återigen ett köpläge och höjer riktkursen till 30 kr (25 kr).