Railcare – Riktar blicken framåt

Det har varit dags för revansch för järnvägsunderhållsspecialisten hittills i år. Efter ett svagt 2018, som präglades av en minskade omsättning och sjunkande lönsamhet, med en kursnedgång om 25% till följd, har aktien återhämtat sig starkt sedan mitten av februari. Börsvärdet har klättrat med nästan 25% till strax under 400 Mkr.

cd8f65803339a1cc279e4712b7cfb0ff

Från Stockpicker Newsletter 5 juni 2019

RAIL | Small Cap | 16,7 kr

2018 blev verkligen ”ett år att glömma”, som vi skrev i vår senaste analys i november (Newsletter 1658). Det var inte bara den låga aktiviteten på den viktiga marknaden i Storbritannien som tyngde resultatet i fjol, även segmentet Transport Skandinavien hade det kämpigt under stora delar av året. Totalt minskade koncernens nettoomsättning för helåret 2018 med nästan 8%, jämfört med året innan, till 270 Mkr. Rörelseresultatet (EBIT) rasade från 16,7 Mkr till 1,5 Mkr. Även om det var förutsägbart att 2018 skulle bli ett mellanår, var det slutliga utfallet ändå sämre än vi hade väntat oss.

Annons

Men nu verkar det alltså äntligen börja lossna för bolaget. Den 1/4 startade den nya verksamhetsplanen CP6 av den brittiska regeringen, enligt vilket man ska investera cirka 48 miljarder pund under den kommande 5-årsperioden. Nyligen förlängdes ramavtalet med kunden Network Rail med ett år, med för Railcare förbättrade villkor, enligt vd Daniel Öholm. Redan under årets Q1 hade man en ökad beläggning i Storbritannien, med avrop av de fyra Railvac maskiner som finns i landet. Till följd av det ökade nettoomsättningen inom Entreprenad Utland med 23% till 16,8 Mkr, samtidigt som resultatet efter finansiella poster vände från -0,7 till +0,8 Mkr.

Mycket stark var utvecklingen inom Transport Skandinavien som visade en omsättningstillväxt om 61% till 39 Mkr. Här är det framförallt transportuppdraget åt Kaunis Iron som ångar på, samtidigt som det skapar en bra stabilitet eftersom löptiden uppgår till fem år. Det, i kombination med en stabil utveckling inom Entreprenad Sverige, gjorde att koncernens totala nettoomsättning ökade under årets tre första månader med 28% till 84,9 Mkr.

Tack vare de högre volymer steg också rörelseresultatet från 5 Mkr till 10,4 Mkr, vilket innebar en marginalförbättring om 4,7 procentenheter till 12,2%. Så småningom får man alltså användning för de nya entreprenadmaskiner som köptes redan under 2017. Dessutom renoverade man gamla lok och uppgraderade sina verkstäder och ledningens bedömning då var att maskinparken och organisationen skulle kunna hantera en nettoomsättning på cirka 450 Mkr, dvs lite mindre än målsättningen om 500 Mkr på medellång sikt.

Som vi har konstaterat i våra tidigare analyser, är de fundamentala förutsättningarna för att nå dit mycket gynnsamma. Person- och godstransporten på järnväg är på väg upp och bolagets viktigaste marknader, Storbritannien och Sverige, beslutade i fjol om stora investeringar i sina respektive järnvägssystem. Förutom det brittiska paketet om 48 miljarder pund, ska Sverige satsa 700 miljarder kr de kommande åren, där 125 miljarder är öronmärkta för drift och underhåll av järnväg.

Med långvariga kundrelationer med Network Rail och Trafikverket är bolaget välpositionerat för att dra nytta av dessa infrastruktursatsningar. Viktigt i sammanhanget var tecknandet av det nya ramavtalet med Trafikverket avseende spårarbeten i hela Sverige i februari. Avtalet löper under två år, med option om förlängning på ytterligare två år, och innefattar förarbeten inför kommande spårupprustningar med löpande avrop. Just nu har man fullt i orderboken med olika spårupprustningsprojekt fram till snöuppdraget börjar igen i november. Dessutom investerar man i regelbunden produktutveckling, där det senaste exemplet är samarbetet med gruvutrustningstillverkaren Epiroc för att tillverka ett utsläppsfritt batteridrivet arbetsfordon med mångsidigt användningsområde inom järnvägsunderhåll.

Trots den negativa utvecklingen under 2018, som slutade med en förlust på sista raden om 1,4 Mkr, är balansräkningen fortfarande i bra skick. Vid slutet av mars uppgick soliditeten till 30%, vilket är en bra bit över bolagets mål om minst 25%, även efter implementering av den nya redovisningsstandarden IFRS 16.

Vår syn på bolaget är i princip oförändrad och vi upprepar vår spekulativa köprekommendation. De finansiella målen, där även en rörelsemarginal om 10% ingår, framstår som rimliga och den underliggande marknaden kännetecknas av stor potential, både på kort-, medel- och lång sikt. Samtidigt har vi tidigare blivit besvikna på ledningens kommunikation och det är svårt att bedöma när den stora vändningen i orderflödet kommer. Mycket talar dock för att vi borde se en fortsatt bra utveckling framöver, efter den positiva inledningen på året. Efterlängtat är framförallt nyheter kring Storbritannien, där CP6 är nu alltså i gång.

På dagens nivåer värderas bolaget till 1,6x den förväntade omsättningen för helåret 2019 (EV/Sales), om vi extrapolerar tillväxttakten från årets Q1. Med en volymökning i den magnituden borde man kunna närma sig marginalmålet, vilket skulle innebära ett rörelseresultat kring 35 Mkr i år och en vinst per aktie kring 1 kr. P/e-talet är då strax under 17.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2019-06-05 11:51:00
Ändrad 2024-11-13 07:51:41