Raysearch - Chansning med potential
Att ha varit aktieägare i medicinteknikbolaget Raysearch med bland annat dosplaneringssystemet Raystation för strålbehandling av cancer, har inte varit en särdeles bekväm resa de senaste åren.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1924 (16 januari 2022)
RAY B | Mid Cap | 49,10 kr | CHANS
Bolaget som redan före pandemin utvecklades mycket volatilt, drabbades synnerligen hårt av coronapandemin när vården framförallt fokuserade på patienter med corona snarare än cancerpatienter, vilket har slagit hårt mot både omsättning och resultat under både 2020 och 2021. Detta syns inte minst om man betraktar kursgrafen i aktien som så sent som våren 2017 som högst handlades kring 250–270 kr. Idag går den att köpa för ungefär 50 kr och bara under fjolåret föll aktien med 40%
Frågan är dock om det inte börjar bli dags att ge aktien en chans? På dagens nivåer finns utan tvekan en god chans att Raysearch kan bli en vinnare det närmaste året, även om man kanske inte ska hoppas på allt för mycket på så kort sikt som det kommande kvartalet. Dels är aktien otroligt nedtryckt och handlas nu faktiskt lägre än under pandemiutbrottets värsta effekter i mars 2020, dels finns faktiskt också ett och annat tecken på att bolaget kan vara i början av en vändning till det bättre ekonomiskt.
Även det tredje och senaste kvartalet påverkades dock av covidpandemin och de omprioriteringar som den gav upphov till i sjukvården, och bolaget räknar med att detta kommer att påverka negativt ytterligare ett antal månader. Det syntes inte minst i resultatutvecklingen som var fortsatt negativ. Rörelseresultatet förbättrades visserligen något i Q3 men var ändå -26,6 Mkr (-29,5). En positiv faktor var då att omsättningen i kvartalet steg för första gången på fem kvartal när försäljningen ökade med 14,5% till 136,4 Mkr (119,1), varav licensintäkterna steg med 37% och supportintäkterna med 12%. Det kan jämföras med en nedgång med 8% till 453,1 Mkr (491,8) under hela niomånadersperioden.
Något trendbrott av rang är det kanske ändå inte ännu då orderingången i kvartalet samtidigt minskade med 7,6% till 127,9 Mkr (138,5) men även det var en tydlig förbättring jämfört med hela niomånadersperioden då orderingången föll med 25% till 462,7 Mkr (615,6). Det ska också sägas att Raysearch efter kvartalets utgång har fått en stor order på dosplaneringssystemet Raystation från Lanzhou Ion Therapy, som är en kinesisk tillverkare av acceleratorsystem för koljonbehandlingar. Det totala ordervärdet uppgick till 5,6 Meuro, motsvarande cirka 56 Mkr, inklusive ett femårigt serviceavtal. Behandling med koljoner är en mycket avancerad strålbehandlingsteknik som håller på att ta fart i Kina med flera pågående projekt och ytterligare projekt i planeringsstadiet.
Vi är högst medvetna om att det är ”early days” i en eventuell turnaround i Raysearch. Samtidigt handlas aktien på rekordlåga kursnivåer som vi inte har sett sedan coronapandemins första utbrott och dessförinnan 2014/2015. Det finns därmed en mycket betydande uppsida i aktien om man köper vid rätt tillfälle. Det kan fortfarande vara ett antal månader för tidigt men i Vinnarportföljen har vi trots allt en placeringshorisont på ett helt år. Granskningar har också visat att så många som 10% av alla nya cancerfall har förblivit oupptäckta under pandemin och cancerkliniker kommer därmed framöver att behöva samtliga verktyg för att i stor skala och så effektivt som möjligt kunna diagnostisera, behandla och ta hand om den oundvikliga våg av cancerfall som kommer efter pandemin.
Med en mer normaliserad lönsamhet skulle heller inte värderingen vara utmanande. Bara med en skaplig tillväxt och en rörelsemarginal kring 15% skulle P/E-talet hamna kring drygt 20. Då ska man veta att Raysearch under flera år har haft marginaler uppåt 30% och stundtals ännu högre.
Vi sätter sammantaget en rejält spekulativ köprekommendation på Raysearch som därmed även går in i Vinnarportföljen men vi vill betona att risken är hög. Vi sätter i dagsläget ingen riktkurs.