Referensportföljen –Ambea och Millicom gladde, iGaming tyngde

2024 går inte till historien som ett av Referensportföljens bästa år. Årsavkastningen blev 14,7% vilket är klart lägre än det historiska snittet på närmare 25%.

Referensportfljen Ambea och Millicom gladde iGaming tyngde High Quality

Samtidigt var börsåret som sådant minst sagt utmanande (Sverige) och med det i åtanke skall man kanske inte vara överdrivet kritisk. Slutfacit är ju trots allt en bra bit bättre än för OMXSPI-index (+5,7%) eller utdelningsinkluderande OMXSGI (+8,7%). I Referensportföljens fall bidrog utdelningar med knappt 1,3% till avkastningen.

Det nyss gångna året blev det 25:e med positiv avkastning och 24:e (av sammanlagt 28) som portföljen presterade bättre än OMXSPI-index. Senaste gången som Referensportföljen misslyckades att klå index var 2021 då börsen skenade (+35%) vilket inte passade vår fundamentalt betingade strategi (portföljen ökade 23,1%).

Djupdyker vi i årets siffror kan vi konstatera att Referensportföljen inledde börsåret svagt (-1,4% i januari) där att därefter utvecklas synnerligen starkt ända fram till slutet av sommaren med undantag för juni. Nedgången där kan dock ses som någon form av rekyl på uppgången i maj (+6,7%) som också blev börsårets bästa månad för portföljens del. Toppvärdet (tillika ett nytt ATH) för Referensportföljen uppnåddes i slutet av augusti. I det läget var årsavkastningen 18,9%. Väl därefter blev utvecklingen tyvärr sämre med tre påföljande nedgångsmånader innan börsåret avslutades med viss (om än svag) återhämtning i december. 

Månad Referensportfölj OMXSPI
 Januari  - 1,4%  - 1,6%
 Februari  3,2%  3,8%
 Mars  4,6%  4,5%
 April  0,2%  - 0,6%
 Maj  6,7%  3,4%
 Juni - 1,4%  - 1,6% 
 Juli  3,6% 2,9% 
 Augusti  2,3% - 0,0% 
September   - 2,2% 1,3% 
Oktober  - 0,9% - 4,2% 
November - 0,8% - 0,8%
December 0,4% - 1,1%

Tittar vi till årets transaktioner blev det totalt 30 försäljningar där 23 var vinstgivande medan sju (7) åsamkade portföljen förluster. Majoriteten av vinstaffärerna (17) gav avkastning överstigande 20%. I en del fall har det handlat om total avyttring medan i andra fall om partiell sådan (vinsthemtagning av en del av innehavet). Det totala antalet aktier som lämnade portföljen under 2024 var 24. Den genomsnittliga vinsten summerades till 34,9% medan motsvarande siffra för förlustaffärerna blev 19,2%. Den sammanlagda årsavkastningen från samtliga slutförda transaktioner blev 22,3%.

Under så gott som hela börsåret har vi haft en betydande andel likviditet vilket möjligtvis kan ha hämmat utvecklingen. Detta är dock inget nytt då vi gärna vill ha beredskap för möjligheter som kan uppstå på vägen. Mot slutet av året valde vi dock att krympa kassan till förmån för investeringar i bl.a. Handelsbanken som vi tror och hoppas skall vara ett bra alternativ till likvida medel givet förväntad utdelning om 12-13 kr motsvarande en direktavkastning överstigande 10%

Årets bästa aktie för portföljens del blev Millicom där vi nära på dubblade pengarna (+96%) när de sista aktierna såldes i slutet av oktober (smärre vinsthemtagningar hade gjorts tidigare). Den andra stora bidragsgivaren som i nominella termer bidrog med nästintill lika hög vinst som också togs hem i omgångar, var Ambea.

Bland andra aktier som bidrog signifikant till årets utveckling hittar vi AstraZeneca, Beijer Ref, Linc, Meko samt även Ericsson. Just den senast nämnda är vi lite extra stolta över då vi redan under 2023 såg kursvändningen framför oss. Där och då var vi tämligen ensamma om att tro det men när 2024 hade summerats var faktiskt Ericsson den bästa storbolagsaktien. Skall man välja att klaga på något där var det möjligtvis att vi tog hem vinsten lite väl tidigt. Å andra sidan hade aktien nått våra riktlinjer (detsamma kan sägas om främst Ambea).

Bortsett från för tidiga vinsthemtagningar tycks även beslutet att behålla relativt stor exponering mot livekasinobolaget Evolution ha varit mindre lyckat. Sett med facit i hand borde man kanske minskat innehavet när motvinden i form av problem i Georgien hade uppdagats. Att beslutet blev vad det blev berodde dock på att bolaget rent operativt fortsatte att prestera väl. Tillväxten har förvisso gått ned men lönsamheten är fortsatt fenomenal och marknadspositionen oförändrat stark. Regulatoriska risker till trots har vi verkligen svårt att ogilla bolaget.

Evolution var dock inte på något sätt unika. 2024 var nämligen inget bra år för många bolag inom iGaming. Det är också i den sektorn som vi hittar Referensportföljens sämsta affärer ifjol där såväl Better Collective (-27%) som Kambi (-42%) orsakade den synbara förluster. I synnerhet den senast nämnda sticker ut som lite väl stor. För trots att innehavet var relativt litet var det nominella förlustbeloppet så pass stort (närmare 50 000 kr) att det kan jämföras med drygt två (2) procentenheter av portföljens startvärde ifjol.

Gott Nytt Börsår!

Bästa affärer

·        1. Millicom +96%

·        2. Ambea +79%

·        3. Beijer Ref +46%

·        4. Volvo +45%

·        5. Linc +44%

Plumpar

·        1. Kambi -42%

·        2. Better Collective -27%

·        3. Sensys Gatso -23%

·        4. Dometic -19%

·        5 Synsam -14%

 

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2025-01-10 06:00:00
Ändrad 2025-01-23 14:07:42