Renewcell – Prima kvalitet

I flera sammanställningar räknas modeindustrin som en av de mest förorenande och klimatpåverkande branscherna i världen.

Renewcell Prima kvalitet

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2021 (5 mars 2023)

RENEW | First North | 92 kr | CHANS

Mode står nämligen för runt 5-10% av de globala växthusgasutsläppen och konsumerar varje år färskvatten som skulle räcka till att försörja fem miljoner människor. Dessutom orsakar branschen omkring 35% av alla utsläpp av mikroplaster som finns i haven.

Anmärkningsvärt är att knappt några av alla kläder som konsumeras återvinns, dvs den stora majoriteten bara slängs. I dagsläget handlar det om 95 miljoner ton textilfibrer varje år, men trenden pekar uppåt i takt med att den globala medelklassen ökar. Konsumtionsmönstren som följer med ökat välstånd innebär att den årliga efterfrågan på textilfibrer väntas öka med upp till 50 miljoner ton till år 2030.

De stora modevarumärken är medvetna om problemet och försöker på olika sätt att minska sitt klimatavtryck. H&M är sedan flera år tillbaka storägare i det svenska bolaget Renewcell (H&M äger 10,5% av kapitalet och rösterna), som har utvecklat en speciell återvinningsprocess. Processen har stor likhet med traditionella processer från massa- och pappersindustrin men har anpassats för att möjliggöra användandet av cellulosatextil som råvara istället för trävirke.

Annons

Därmed kan modeindustrin göras cirkulär, då Renewcell i praktiken utvinner cellulosa ur textilavfall bestående av bomull eller viskos, anpassar dess egenskaper och återför den till textilvärdekedjan utan kvalitetsförlust. Resultatet är den varumärkesskyddade dissolvingmassa ”Circulose”. Till skillnad från tidigare återvunna alternativ kräver Circulose ingen inblandning av jungfrulig råvara och kunderna kan genom att ersätta konventionella material med Circulose uppnå stora miljö- och klimatvinster utan att kompromissa med produkternas kvalitet.

Förutom H&M används Circulose redan idag av kända märken såsom ZARA, Tommy Hilfiger, Filippa K och Pangaia. För närvarande har man en produktionsanläggning i drift (Renewcell 1) som är under upprampning, samt en mindre utvecklingsanläggning. Renewcell 1 kommer ha en initial kapacitet om 60 000 ton med en planerad ökning till 120 000 ton. Enligt vd Patrik Lundström ska den fulla kapaciteten nås omkring första halvan av 2024.

Än så länge handlar det om mindre volymer, men ambitionen är att komma från de drygt 1 000 ton som producerades under januari upp mot 5 000 ton i månaden under senare delen av året. Det innebär samtidigt att verksamhetens omsättning fortfarande är ganska låg, även om den ökade under 2022 med över 350% till 12,6 Mkr. Efterfrågan är emellertid stor och i december tecknades ett flerårigt leveransavtal med en av världens ledande leverantörer av hållbart producerade specialfibrer, Lenzing Group. Avtalet sträcker sig över fyra år och omfattar 80 000 till 100 000 ton till ett uppskattat värde av cirka 1 500 Mkr.

Tillsammans med avtalet med kinesiska Sanyou innebär det att Renewcell har redan sålt två tredjedelar av de 120 000 årston som Renewcell 1 förväntas producera vid full kapacitet. Samtidigt som upprampningen pågår har även kostnadsbasen ökat kraftigt och tex antalet anställda ökade under fjolåret från 47 personer till 130. Endast personalkostnaderna landade på 116,2 Mkr och rörelseresultatet (EBIT) blev slutligen -263 Mkr.

Angående lönsamheten uppgav finanschefen Toby Lawton nyligen att man behöver en produktionskapacitet på cirka 3 500 ton per månad för att nå break-even för EBITDA-marginalen. Fortskrider upprampningen enligt plan bör det alltså kunna vara möjligt under andra hälften av detta år.

Kassan fylldes på senast i oktober genom en riktad nyemission som enligt ledningen ska säkerställa finansieringen för upprampningen av Renewcell 1 hela vägen till 120 000 årston. Det är värt att notera att projektet har varit något försenat, bland annat till följd av problem i leveranskedjorna. Vid slutet av december hade man likvida medel på 293 Mkr på balansräkningen. Dessutom har man byggt ett varulager på 178 Mkr inför produktionsstarten.

Det återstår att se om kapitalet verkligen blir tillräckligt tills intjäningen kommer igång på riktigt. Faktum är dock att potentialen framstår som enorm. Den globala marknaden för textilfiber uppgår till över 110 miljoner ton per år och väntas öka till cirka 160 miljoner ton år 2030. Renewcells ledning tror att Circulose kan, enbart inom modeindustrin, tekniskt adressera en efterfrågan om nästan 30 miljoner ton 2030. Den typen av adresserbar efterfrågan skulle motsvara ett marknadsvärde på ca 375 – 450 miljarder kr per år, beroende på valutakurs och marknadsläge.

Även utan den typen av glädjekalkyler går det att räkna hem en attraktiv uppsida i Renewcell-caset. Håller ledningens planer bör omsättningen kunna nå 1,3 miljarder kr år 2024. Dagens börsvärde justerat för nettoskulden motsvarar 3x den siffran. 2024 kan även resultatet på sista raden bli positivt och vi ser en vinst per aktie kring 5 kr som realistiskt. Det skulle innebära ett p/e-tal kring 18, i en fas där tillväxten accelererar dramatiskt.

Mycket kan dock hända på vägen där vare sig ytterligare förseningar eller nya kapitalrundor inte går att utesluta. Trots det ser vi Renewcell som en spännande högriskaktie varvid rekommendationen blir Spekulativt Köp.

Renewcell analysgraf

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2023-03-08 14:30:00
Ändrad 2024-11-13 10:19:23