Royal Caribbean Cruises – Vi tackar för resan

  Det har snart gått ett år sedan vi satte en köprekommendation på världens näst-största kryssningsoperatör (Newsletter 1604). I absoluta tal har uppgången varit marginell, men som svensk investerare i RCL har man dessutom kunnat glädja sig åt en dollarförstärkning om 10-15% under tiden. Lägger man till de 2 usd per aktie, som bolaget sammanlagt har delat ut de senaste kvartalen, så uppgår avkastningen till nästan 15-20%.

cd8f65803339a1cc279e4712b7cfb0ff

RCL | NYSE | 113,2 usd

Anledningen att det inte blivit mer än så är det faktum att allt större orosmoln för världsekonomin har börjat torna upp sig. Det är trots allt ganska lätt att måla upp ett scenario, där en konjunkturavmattning påverkar människornas plånböcker, och låter de välja mindre exklusiva resealternativ. Realiteten ser dock, åtminstone hittills, annorlunda ut.

Faktum är att kryssningsbranschen mår så bra som kanske aldrig förr, vilket även syns i RCLs bokslutskommuniké som presenterades nyligen. Enligt en färsk rapport från branschorganisationen CLIA har 28,2 miljoner människor åkt på en kryssning under 2018, en ökning om 6% jämfört med året innan. Det innebär samtidigt en tilltagande tillväxttakt från den genomsnittliga årliga tillväxten om närmare 5% de senaste 10 åren.

För RCLs del ökade omsättningen under 2018 med 8%, till en ny rekordnivå på 9,5 miljarder usd, tack vare en god underliggande efterfråga och ett positivt mottagande av bolagets fyra nya fartyg som sjösattes ifjol. Avslutningen på året var mycket god då omsättningen i Q4 ökade med 16%, där både biljettförsäljningen och omsättningen ombord utvecklades starkt.

Rörelseresultatet för helåret ökade med 9% till 1,9 miljarder usd, vilket innebar en liten marginalförbättring till 20%, trots negativa effekter från bränsle och valuta. Det dramatiska fallet för oljepriset under Q4 har varit en välkommen lättnad i sammanhanget, men bolaget jobbar aktivt med att balansera svängningarna genom hedging-aktiviteter. För 2019 är 58% av den förväntade bränsleförbrukningen säkrat på det sättet.

Kanske ännu mer glädjande än resultatet för 2018 var bolagets kommentarer kring utsikterna.  Bokningsläget inför 2019 är bättre än förra årets rekordsiffra, och på en högre prisnivå, trots att kapaciteten av den globala fartygsflottan ökar. Vd Richard Fain har därtill inte sett några effekter från de ökande makroekonomiska farhågorna.

Tvärtom ökar framförallt intresset från den s.k. ”millenials-generationen” oavbrutet, en trend som gynnas bland annat av sociala medias framfart. Många influencer har upptäckt kryssningar som ett bra sätt att iscensätta sitt glamourösa liv på plattformar såsom Instagram, vilket i sin tur ökar reslusten bland de vanliga dödliga.

Även Kina går fortsatt bra för RCL, och planen är att sjösätta sitt andra fartyg i landet under 2019. Bland de 2,4 miljoner kineser som åkte på en kryssning under 2018, hade bolaget en andel på över 20%. Kina har nu gått om Storbritannien och Tyskland, och är nu odelad två bland kryssningspassagerarnas hemländer, med en marknadsandel på 8,5%. De flesta kineser bokar resor med avgång i Kina, men antalet som har bokat internationella avgångar har ökat med 75% på tre år.

I konkreta siffror räknar ledningen med en justerad vinst per aktie på 9,75 – 10 usd för 2019, vilket motsvarar en förväntad tillväxt om 10 – 13%. Den kritiska observatören skulle kunna påpeka att det motsvarar en avmattning jämfört med de 17,5% i tillväxt under 2018. Bolaget guidade dock ganska konservativt även inför 2018, och överträffade sin prognos trots tilltagande motvindar från bränsle och valuta under året.

Det långsiktiga caset för Royal Caribbean är lika attraktivt som för ett år sedan. En växande medelklass i Asien erbjuder en stor potential för kryssningsbranschen som helhet, och bolaget är välpositionerat att dra nytta av det. Dessutom är penetrationsgraden låg även på de utvecklade marknaderna, med till exempel mindre än 4% av amerikanerna som åker på en kryssning varje år.

Sedan botten på julafton kring 89 usd har aktien återhämtat sig kraftfullt. Räknat på bolagets egen prognos uppgår p/e-talet till cirka 12, vilket är attraktivt i förhållande till den förväntade vinsttillväxten. Givet det faktumet att kryssningar bokas för det mesta flera månader i förväg, är transparensen för bolaget dessutom ganska bra.

Värderingen är klart lägre än under de senaste åren, vilket inte bara återspeglar en skepsis mot bolagets utsikter, men även mot börsen som helhet. Den delen som riktar sig mot bolaget anser vi vara överdriven, men man ska ha respekt för en förändrad riskvilja i marknaden, med lägre värderingsmultiplar som följd. Icke desto mindre upprepar vi vår riktkurs på 135 usd, som innebär ett p/e-tal på strax under 14, vilket är betydligt lägre än snittet för de senaste fem åren.

Kortsiktigt lär kursen framförallt styras av nyheter kring den allmänna ekonomiska utvecklingen, och nyheter kring handelskonflikten mellan USA och Kina. Efter den starka inledningen på året räknar vi med att aktien kan vara redo för en liten andningspaus varför vi väljer att exkludera den från våra Top Picks.

 

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2019-02-10 00:00:00
Ändrad 2024-11-13 08:00:18