SAAB – Glädjande signaler
Försvarskoncernen SAABs rapport för Q4 togs emot mycket väl av marknaden, och aktien klättrade med 6% samma dag. Det är dock bara ett litet plåster på såret för aktieägarna, som har ett stökigt år 2018 bakom sig. I slutet av september katapulterade den efterlängtade storordern på skolflygplanet T-X från USA aktien till nya höjder kring 430 kr. Mindre än en månad senare kom sedan chocken i form av en företrädesemission modell större, och kursen rasade med som mest drygt 30%.
SAAB B | Large Cap | 317,1 kr
Det var framförallt en mycket stark orderingång och en god lönsamhet under de sista tre månaderna av 2018, som nu gladde placerarna. Den förstnämnda ökade med 64%, jämfört med samma kvartal ett år tidigare, till 10,8 miljarder kr, trots att inga stororder bokades under kvartalet. Det är ett bra tecken för den starka underliggande efterfrågan på SAABs produkter.
Minst lika viktigt var att bolaget rapporterade en rörelsemarginal (EBIT) på 12,9% som inte bara var 3,1 procentenheter högre än ett år tidigare, men även 1,4 procentenheter bättre än analytikerna förväntade sig enligt en sammanställning av Bloomberg News. Efter en svagare början till året, landade den justerade rörelsemarginalen för helåret 2018 på 7,7%, jämfört med 7,1% under 2017. Därmed lyckades bolaget även infria sin tidigare prognos om en förbättrad marginal, vilket stärker förtroendet i ledningens förmåga att närma sig det långsiktiga målet om 10%.
Redan under Q3 initierades en rad effektiviseringsåtgärder med syfte att öka produktiviteten, bland annat genom personalneddragningar och digitalisering av interna processer, samt en plan för anpassning av produktportföljen. En stor del av effektiviseringarna är redan genomfört, framförallt personalreduktionen av de fast anställda.
Inom affärsområdet Aeronautics förbättrades lönsamheten under året dessutom till följd av en högre aktivitetsnivå inom utvecklingen och produktionen av Gripen till Brasilien, samt lägre utvecklingskostnader för T-X-programmet jämfört med 2017. Aeronautics sitter på en stor orderstock värd drygt 47 miljarder kr (att jämföra med intäkter på 8 miljarder kr under hela 2018), och är inne i en stark projektfas när det gäller modellerna Gripen E, Gripen F och skolflygplanet T-X.
Ovanstående är en av anledningarna varför vd Håkan Buskhe är optimistisk inför framtiden. För i år räknar han med en försäljningstillväxt i linje med det långsiktiga målet om en årlig organisk tillväxt på 5%. Orderboken på 102 miljarder kr vid slutet av december ger honom onekligen ett bra utgångsläge och transparens. Dessutom ska den justerade rörelsemarginalen bli högre än ifjol. År 2020 ska sedan även kassaflödet bli betydligt starkare, när bolaget börjar leverera Gripen E.
Det kan behövas efter ett år där det operationella kassaflödet uppgick till minus 2,4 miljarder kr, som följd av ökat rörelsekapital i större projekt, samt utnyttjande av tidigare erhållna förskott och milstolpebetalningar. Det kostar stora pengar att vara med i upphandlingar, men över tid ska milstolpesbetalningar från de stora projekten väga upp de investeringar som man gör i förväg.
Just därför genomfördes emissionen på cirka 6 miljarder kr, så att man kan vara med och konkurrera om de riktigt stora affärerna där totalvärden överstiger 100 miljarder kr. Vill man vara leverantör till en stat krävs det helt enkelt en stark balansräkning, till exempel för att kunna hålla garantier mm. Nu är man tämligen välrustat med en soliditet på 35% och en nettoskuldsättningsgrad på låga 8%.
Möjligheter till stororder finns det flera de kommande åren. Finland och Schweiz väntas omkring år 2021 ta beslut i stridsflygplansupphandlingar där Gripen E ingår. Utöver det diskuterar man nästa omgång av stridsflygplan till Gripen-kunden Brasilien. På ubåtssidan pågår en stor kampanj i Nederländerna där något slags besked förväntas i år. Dessutom är intresset kring skolflygplanet T-X enormt, enligt vd:n, och bolaget håller ett antal presentationer tillsammans med samarbetspartnern Boeing runt om i världen.
Trots en positiv start på året har aktien inte lyckats återhämta sig från nyemissionschocken, och står idag omkring 6% lägre än vid vårt senaste analystillfälle i slutet av oktober (Newsletter 1654). Det är onekligen svårt att förstå, framförallt efter den starka Q4:an. Själva emissionen var av offensiv karaktär, för att möjliggöra en fortsatt expansion, samtidigt som skördetiden stundar för ett flertal utvecklingsprojekt.
Enligt Thomson Reuters räknar analytikerna som följer SAAB med en vinst per aktie på 15,8 kr i år vilket är drygt 40% högre än ifjol. För 2020 ligger konsensusestimaten på 19,5 kr, motsvarande ytterligare 23% vinsttillväxt. P/e-talen ligger därmed på omkring 20,5 respektive 16,5. För att ta hänsyn till den starka balansräkningen, tittar vi på börsvärdet justerat för nettoskulden, som i dagsläget uppgår till 14,7x det förväntade rörelseresultatet i år (EV/EBIT). Det är vi gärna beredda att betala för ett kvalitetsbolag med en välfylld orderbok, aktiv i en bransch som (dessvärre) känns krissäker. Köp.
Saab AB är ett svenskt företag som utvecklar och tillhandahåller avancerade produkter, tjänster och lösningar inom försvar, flyg, rymd och civil säkerhet. Företaget erbjuder ett brett utbud av system och tjänster, inklusive stridsflygplan, ubåtar, radar- och sensorsystem samt tränings- och simuleringslösningar. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet SAAB B.
Under räkenskapsåret 2023 rapporterade Saab en vinst på 3 443 miljoner SEK. Enligt bolagets utdelningspolicy, som innebär att 20–40 % av nettovinsten delas ut till aktieägarna, beslutade årsstämman om en utdelning på 6,40 SEK per aktie för 2023, motsvarande 25 % av nettovinsten.