SAAB – korrekt senast, så även nu?
Försvarskoncernen SAAB har länge hört till våra favoriter. För dig som eventuellt varit med från allra första början har belöningen varit skral.
Bild copyright Saab/Christoffer Lomfors
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1800 (13 augusti 2020)
SAAB | Large Cap | 287 kr | KÖP
Under sin tid bland våra Top Picks har aktien avkastat marginellt negativt. Svagt facit med tanke på att det i oktober blir två år sedan som aktien gjorde entré bland våra förnämsta förslag.
Bättre har det däremot gått för den senaste köprekommendationen som gavs i slutet på mars (Newsletter 1775) i ett läge då kursen dök som ett nedskjutet Gripenplan. Förvisso menade vi att det föreföll troligt att prognoserna för i år skulle behöva justeras nedåt, men vi menade också att det var högst sannolikt att bolaget skulle klara sig bättre än genomsnittbolaget (verkstad) på Stockholmsbörsen skulle göra i år. Detta under förutsättning att Brasilien inte backar ur Gripenaffären samt att den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing inte går under (då det onekligen skulle påverka samarbetet avseende framtagningen av nya utbildningsplan).
Eftersom vi inte räknade med att något av ovanstående skulle inträffa, såg vi nedgången som ett oerhört attraktivt köpläge även om osäkerheten förstås var väldigt stor i slutet på mars. Vi räknade nämligen med att Q2-rapporten med tanke på bolagets affärsmodell och långsiktigheten i affärerna inte skulle bli så pass svag som marknaden uppenbarligen hade förväntat sig. Vi spekulerade till och med i att kassaflödet (som ju har varit ett orosmoln länge) kunde bli positivt om nu milstolpebetalningar föll ut på ett sätt som bolaget hade förväntat sig.
Det ser de ut att ha gjort för det operativa kassaflödet i Q2 blev 1,8 miljarder kronor. Rörelseresultat blev samtidigt 652 Mkr vilket var en bra bit högre än analytikernas förväntningar. Vinsten per aktie ökade med ca 20% till 3,90 kr (3,23). Försäljningen som summerades till 8 836 Mkr avvek även den i positiv riktning om än inte i samma omfattning. Orderingången redovisades till goda 9 247 Mkr vilket medförde att orderstocken ökade summerade till 90,5 miljarder kronor (nära tre års försäljning)
Sett utifrån de rådande omständigheterna (bolaget har drabbats rejält negativt av minskad aktivitet inom civilflyg dit man har relativt stor exponering) är det inte helt lätt att hitta svagheterna. Givetvis har man som så många andra fått ta del av statliga stöd men sett i det stora hela handlar det om ganska små belopp i sammanhanget (allra främst påverkan har diverse betalningsanstånd haft). Att aktien är tillbaka på nivåer där den var i slutet av februari anser vi därmed vara förståeligt. Det faktum att vinsten på den nedersta raden översteg motsvarande ifjol bör vara tillräckligt som förklaring. Det är inte många andra svenska verkstadsbolag som kan stoltsera med liknande bedrift.
Med ovan sagt är det givetvis svårt att sia hur pandemin påverkar bolaget längre fram. Nya nedstängningar kan förstås få till följd en klart mer påtaglig negativ inverkan än vad som hittills har varit fallet. Av den anledningen vågade inte ledningen att upprepa prognosen från bokslutet där man förväntade sig organisk tillväxt motsvarande ca 5% samt lönsamhet överstigande fjolårets (rörelsemarginal om 8,3%). Det är förståeligt. Vad man däremot nämnt är att man hoppas att kassaflödet för helåret blir positivt.
Osäkerheten gör givetvis att det är svårt att pensla exakt hur försäljningen och vinsten utvecklas i år. Så här långt tycks siffrorna matcha fjolårets vilket får anses vara klart godkänt med tanke på svårigheterna som drabbats hela civilflygs industrin. Visserligen är det högst troligt att de kommande månaderna leder till förbättringar men det kan nog dröja upp till ett par år innan man är på nivåer pre-corona. SAAB möter motvinden inom civilflyg med att försöka anpassa kostnadskostymen till den lägre efterfrågan samtidigt som man är på jakt efter nya affärer inom områden som inte drabbats lika hårt. Att sälja nya lösningar under strikta reserestriktioner är förstås inte det allra lättaste om man inte kan visa upp produkterna ”live”.
I lägen som detta underlättar det förstås att man har lokal närvaro på flertalet viktiga marknader. Dessutom är det fritt fram att lämna in anbud och ett sådant har gjorts avseende 88 Gripen E-flygplan till Kanada. Värdet på offerten (som inkluderar ett stöd- och träningsprogram samt ett industriellt och teknologiskt paket) motsvarar 15-19 miljarder kronor vilket indikerar hur stor affär som det skulle kunna bli om man lyckades ro hem den.
Vi har sänkt våra prognoser avseende årets tillväxttakt och räknar med ungefär oförändrad försäljning. Nästa år tror vi att man åter växer i linje med målsättningen och då bör man även kunna förbättra lönsamheten och komma närmare sitt långsiktiga mål om 10%. Ett mål som vi anser vara högst rimligt på sikt då flertalet konkurrenter stoltserar med betydligt högre sådana.
Givet ovanstående handlas till ca 17x nästkommande årets vinst. Det är inte någon fyndvärdering men faktiskt lägre än Stockholmsbörsens genomsnitt vilket vi finner något märkligt. Inte minst givet SAAB:s stabilitet på både kort och lång sikt som en välfylld orderbok erbjuder. Förvisso har man tidigare haft svårt att omvandla orderstocken till vinst men på den fronten ser det nu klart bättre ut när man gått in i leveranasfas inom flertalet viktiga projekt.
Felprissättningen är förstås inte lika påfallande som den var när det senast begav sig i mars (aktien har stigit 65% sedan dess) men uppsida finns alltjämt. Vår köprekommendation kvarstår därav medan vi filar riktkursen något till 340 kr (360) som en följd av sänkta prognoser för både i år och nästa.
Innehavsredovisning: Jacek Bielecki
Saab AB är ett svenskt företag som utvecklar och tillhandahåller avancerade produkter, tjänster och lösningar inom försvar, flyg, rymd och civil säkerhet. Företaget erbjuder ett brett utbud av system och tjänster, inklusive stridsflygplan, ubåtar, radar- och sensorsystem samt tränings- och simuleringslösningar. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet SAAB B.
Under räkenskapsåret 2023 rapporterade Saab en vinst på 3 443 miljoner SEK. Enligt bolagets utdelningspolicy, som innebär att 20–40 % av nettovinsten delas ut till aktieägarna, beslutade årsstämman om en utdelning på 6,40 SEK per aktie för 2023, motsvarande 25 % av nettovinsten.