SAAB – lönsamheten bolagets akilleshäl

Försvarsjätten SAAB har länge hört till våra favoriter. En högteknologisk koncern med stark efterfråga på sina produkter (givet den sedan länge välfyllda orderboken) i tider av allt större geopolitisk osäkerhet borde normalt sett framstå som lockande.

SAAB lonsamheten bolagets akilleshal

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1873 (26 maj 2021)

SAAB | Large Cap | 242,7 kr | KÖP

Men ack vad vi bedrog oss. Tittar vi 12 månader bak i tiden har aktien förvisso stigit med ca 12% och ser man till dubbelt så lång tidsperiod är avkastningen faktiskt negativ (-11%). Även i år har kursen så här långt stigit med enbart 4% jämfört med Stockholmsbörsens 17%. Finns det något som talar för att den trista trenden bryts i närtid?

Annons

Jo då, är man optimistiskt lagd finns det nog en och annan aspekt som kan tänkas skvallra om ljusare morgondag. Den främsta är nog det faktum att efterfrågan på bolagets produkter fortsätter att vara god. Under årets inledande kvartal ökade orderingången med 22% och uppgick till nära 5,9 miljarder kronor vilket innebär att orderstocken vid utgången av Q1 uppgick till drygt 97 miljarder kronor. Under Q2 har orderboken fyllts på ytterligare då bolaget offentliggjort order till ett värde av närmare 2 miljarder varav hälften från svenska FMV.

Letar man efter intressanta kurstriggers kan Finlands upphandling av stridsflygplan utgöra en tänkbar sådan. Saab har med stöd av den svenska regeringen lämnat in sitt slutgiltiga erbjudande till ett värde av ca 9 miljarder euro. Det är med andra ord en gigantisk affär för det svenska bolaget om man skulle gå segrande ur striden där beslut väntas under senare delen av 2021. Konkurrensen är förstås hård och handlar nog minst lika mycket (mer?) om utrikespolitik som teknologi i sig. Vad det senast nämnda beträffar har SAAB erbjudit 64 stycken ensitsiga stridsflygplan av typen Gripen E, tillhörande vapenpaket samt två exemplar av det flygande radarsystemet Globaleye.

Finland är inte det enda landet där man söker lycka avseende Gripen. Bolaget deltar även i liknande upphandlingar i Colombia, Kanada och Kroatien (här avser erbjudandet den äldre modellen C/D). Utöver det har man även förhoppningar om att kapa åt sig order avseende u-båtar samt även radarsystemet Globaleye.

Som synes ovan har man gott om tentakler ute för närvarande. Huruvida det dock blir något avslut bland möjligheterna ovan är oerhört svårt att säga. Försvarsorder är som redan omnämnt ovan storpolitik där det långt ifrån är den bästa tekniska lösningen som fäller avgörandet. Sverige är ett litet land och får dessvärre förlita sig på sitt teknologikunnande.

Ett annat problem med den typen av komplexa upphandlingar är lönsamheten. SAAB har under lång tid dragits med svag sådan då man allt som oftast tvingas prisa in sig för att kunna vara med och tävla om de stora kontrakten. Dessutom har man stora åtaganden åt det svenska försvaret som även den ser ut att köpa produkterna och tjänsterna till rabatterade priser. Detta är också huvudanledningen till SAAB-aktiens kräftgång de senaste åren. För även om försäljningen har upprätthållits på hyfsad nivå har just lönsamheten varit en besvikelse.

När Q1-rapporten presenterades för en dryg månad sedan var intäktsökningen 13%. Bruttomarginalen sjönk dock med två procentenheter till 21,3% (23,4) vilket medförde att rörelseresultatet ökade med blott 7% till 597 Mkr motsvarande en rörelsemarginal på svaga 6,6%. För helåret tror man sig kunna uppnå en justerad rörelsemarginal i linje med fjolårets 7,4%. Det tyder förvisso på bättre utväxling under senare delen av 2021 men är trots det milslångt ifrån målsättningen om tvåsiffrig procentuell lönsamhet (10%). Svagt inte minst med tanke på att ledningen år efter år uppges fokusera extra mycket på att förbättra koncernens operationella effektivitet. Det senaste draget är att från och med 1 juli en ny organisationsstruktur där sex affärsområden blir fyra.

Tittar man enbart på värderingen så känns den inte avskräckande hög, snarare tvärtom faktiskt. P/e-talet på nästa års (något sänkta) prognosvinst (ca 16,5 kr) är inte högre än 15 vilket är lägre än börsens genomsnitt. EV/EBIT multipeln ligger på knappa 13x. Bolaget förväntas då växa stabilt med omkring 5% per år.

På den negativa sidan finns en förhållandevis hög skuldsättning (4,1 miljarder vid utgången av Q1) vilket i kombination med tidigare problem med kassaflödet har skapat en del oro. Under fjolåret uppnådde man dock positivt operationellt kassaflöde (2,8 miljarder) och bedömningen är att så kommer att bli fallet även i år då man numera har gått in i produktionsfasen i flertalet av sina större projekt.

Annat som talar emot aktien är förstås ESG-flöden. Knappt någon institutionell förvaltare vill/kan befatta sig med vapenindustri numera. Säljtrycket bör dock lätta framgent då de allra flesta borde redan ha gjort sig av med ”oönskade” aktier. Akilleshälen idag är troligtvis den strukturellt låga lönsamheten. Skall aktien ha förutsättningar att genomgå den omvärdering som vi länge har trott på, måste den lyftas. I annat fall finns ser vi uppenbar risk för att kursen fortsätter att underperforma marknaden i likhet med utvecklingen de senaste åren.

Vi har länge gillat bolaget och gör det även idag. Men för att återföra aktien till våra Top Picks vill vi se konkreta förbättringar gällande lönsamheten. Fram till dess blir köprekommendation av mer spekulativ karaktär.

Innehavsredovisning: Jacek Bielecki, Mats Ahlskog

NASDAQ Stockholm
SAAB_B
Sektor
Försvarsindustri
Stockpicker Newsletter
Saab AB: Innovativ ledare inom försvars- och säkerhetslösningar

Saab AB är ett svenskt företag som utvecklar och tillhandahåller avancerade produkter, tjänster och lösningar inom försvar, flyg, rymd och civil säkerhet. Företaget erbjuder ett brett utbud av system och tjänster, inklusive stridsflygplan, ubåtar, radar- och sensorsystem samt tränings- och simuleringslösningar. ​Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet SAAB B.

Under räkenskapsåret 2023 rapporterade Saab en vinst på 3 443 miljoner SEK. Enligt bolagets utdelningspolicy, som innebär att 20–40 % av nettovinsten delas ut till aktieägarna, beslutade årsstämman om en utdelning på 6,40 SEK per aktie för 2023, motsvarande 25 % av nettovinsten.
Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2021-05-28 09:53:00
Ändrad 2024-11-13 08:39:41