Saab – vågar man hoppas igen?

Försvarskoncernen SAAB har vi följt under många år. Efter att länge ha varit tämligen ensamma om att gilla bolagets aktie valde vi att slutligen kasta in handduken och exkludera den från våra Top Picks.

Saab vagar man hoppas igen

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1888 (22 augusti 2021)

SAAB | Large Cap | 250,5 kr | KÖP

Dels har aktien inte utvecklats såsom vi hade önskat då den i flertalet år underpresterat index. Försvarsmateriell ses nämligen av merparten svenska institutioner som inte särskilt ESG-vänligt vilket har fått merparten av dem att lämna ägarlistan. Till och med TIN Fonder som ju gillar teknologibolag tycks ha tröttnat och minskade sitt innehav med närmare 25% under sommaren.

Annons

Avsaknaden av naturliga köpare förklarar förstås delvis aktiens kräftgång men är inte det enda skälet till den. Den andra är avsaknaden av framsteg beträffande lönsamhet som har utlovats i flertalet år. När halvårsrapporten publicerades i juli var rörelsemarginalen magra 6,8% att jämföra med 7,2% året innan. Och då hade intäkterna ändå ökat med 14% under perioden så någon vidare skalbarhet kan man inte tala om men vd Micael Johansson påpekar att engångskostnader pressade marginalen i Q2 med 0,8 procentenheter. Justerat för dessa hade den varit nära 7,3% under årets första halvår. Klart bättre med andra ord men fortfarande är en bra bit ifrån målsättningen om 10%.

Q2-rapporten mottogs ändå klart positivt och aktien steg nära 11% på rapportdagen. Det säger en del om hur låga förväntningarna numera är. Påpekas bör att bolaget höjde sin försäljningsprognos för helåret från att tidigare ha varit ca 5% till nu 10%. Eftersom man under första halvåret växte snabbare än så antyder det något svagare ökningstakt under andra halvåret. Detta går på tvärs mot tidigare säsongsmönster där andra halvåret i regel varit starkare. Förklaringen som ges är att man under inledande delen av året levererat på en rad större projekt.

Leveranserna som omnämns ovan har också gjort tydligt avtryck i kassaflödet. Under årets första halvår uppgick det till nära 3 miljarder kronor efter att enbart i Q2 uppgå till 3,2 miljarder. Prognosen om positivt operationellt kassaflöde för helåret kvarstår därav och behöver sannolikt inte ifrågasättas längre. I synnerhet som orderinflödet fortsätter att vara gott. Under första halvan av året uppgick orderingången till drygt 15,7 miljarder kronor där enbart Q2 stod för 9,9 miljarder av den totala siffran. Minst sagt imponerande utveckling varvid orderstocken vid utgången av juni uppgick till 96,7 miljarder kronor.

Efter utgången av Q2 har orderintaget fortsatt då man bl.a. har fått en beställning på leverans och integration av nya marina radar- och eldledningssystem till tyska marinens fregatter i klassen Brandenburg (F123). Orderbeloppet angavs till 4,6 miljarder kronor där åtaganden påbörjas i år och kommer att pågå fram till 2030.

Välfylld orderbok tillsammans med det starka kassaflödet samt höjd försäljningsprognos tycks ha tilltalat marknadsaktörerna som har handlat upp bolagets aktie. Den allra största köparen under juli var dock SAAB själva som ökade sitt innehav med 900 000 aktier och därmed har fullföljt återköpsprogrammet på 1 miljon aktier som aviserades i juni. Idag äger man 4,2 miljoner aktier där en del av dem är öronmärkta för deltagare i bolagets olika aktiesparprogram.

En intressant detalj är att man i halvårsrapporten har valt att lyfta fram det hållbarhetsarbete som görs inom koncernen. Man omnämnde bl.a. att man under det första halvåret genomfört ett projekt för att identifiera och prioritera koncernövergripande klimatrelaterade risker och möjligheter. Dessutom betonade man sitt starka samhällsengagemang där man tillsammans med svensk industri har tagit fram ett koncept för flexibel produktion och beredskap för att bättre förbereda Sverige inför nästa kris.

Någon ESG-favorit lär nog aktien inte bli i närtid trots ovanstående lovvärda försök. Frågan är dock om inte alla de som av regulatoriska skäl har varit tvingade att sälja bolagets aktier redan har gjort det. Är så fallet borde säljtrycket avta. Detta är klart positivt men inte detsamma som att aktien kommer att stiga. För att så skall ske måste nog lönsamheten bli bättre och frågan är om ständiga omorganisationer (nya aviserades i Q2-rapporten där sex affärsområden skall bli fyra) räcker när bruttomarginalen är låga 21%.

Välfylld orderbok i all ära men så länge växande försäljning inte medför högre lönsamhet är det svårt att se den som en tydlig trigger för bolagets aktie i närtid. Vi tror att bolagets ledning är väl medvetna om det nu varvid de order som tas idag kommer leda till successivt högre marginaler. Detta kan dock ta tid eftersom upphandlingar man deltar i ofta har väldigt långa ledtider varvid det också dröjer innan en förhoppningsvis högre lönsamhet får genomslag.

En tänkbar trigger för kursen är förstås den finska stridsflygupphandlingen. Skulle man lyckas ta hem den vore det tveklöst en stor fjäder i hatten. Enligt diverse uppgifter är offerten som lämnats in till Finland oerhört attraktiv (förhoppningsvis inte enbart för kunden). Detta behöver dock inte betyda att man tar hem uppdraget då den här typen av upphandlingar ofta styrs av ”storpolitik”.

Tittar vi på aktiekursen idag står den blott några procentenheter högre än vad den gjorde i slutet på maj när vi tittade på aktien sist. Trots stark sommarutveckling är det faktiskt sämre än vad Stockholmsbörsen har presterat. Den trista trenden av ointresse fortsätter med andra ord och gör att vi vidhåller att vi vill se konkreta lönsamhetsförbättringar innan aktien åter blir en Top Pick för vår del. Köprådet blir därför av den mer spekulativa sorten.

Innehavsredovisning: Jacek Bielecki

NASDAQ Stockholm
SAAB_B
Sektor
Försvarsindustri
Stockpicker Newsletter
Saab AB: Innovativ ledare inom försvars- och säkerhetslösningar

Saab AB är ett svenskt företag som utvecklar och tillhandahåller avancerade produkter, tjänster och lösningar inom försvar, flyg, rymd och civil säkerhet. Företaget erbjuder ett brett utbud av system och tjänster, inklusive stridsflygplan, ubåtar, radar- och sensorsystem samt tränings- och simuleringslösningar. ​Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet SAAB B.

Under räkenskapsåret 2023 rapporterade Saab en vinst på 3 443 miljoner SEK. Enligt bolagets utdelningspolicy, som innebär att 20–40 % av nettovinsten delas ut till aktieägarna, beslutade årsstämman om en utdelning på 6,40 SEK per aktie för 2023, motsvarande 25 % av nettovinsten.
Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2021-08-25 13:33:00
Ändrad 2024-11-13 08:47:44