Santa Claus Rally – Fas III
Vi befinner oss mitt i den sjätte påföljande positiva börsveckan. En sällan skådad börshausse som sannolikt få såg framför sig för inte så länge sedan.
Nog för att aktier är en vintersport men givet hur nattsvart läget såg ut i slutet på oktober är det tveklöst rejält förvånande att vi i detta nu har fått se flertalet marknader nå nya All Time Highs. Tala om scenförändring!
Börsuppgången har varit så pass extrem att till och med den sedvanligt återkommande ”Midvinterrekylen” har uteblivit. Tvärtom tycks ju marknaden ha accelererat ytterligare under perioden 5–20 december vilket definitivt inte hör till vanligheterna. En relativt oväntad FED-pivot i samband med senaste räntemöte (samtliga i kommittén såg för första gången räntesänkningar framför sig under nästa år) har krattat manegen för det. Räntorna föll (10-åringen ligger idag under 4% efter att i slutet av oktober ha legat över 5%) och med dem riskpremierna. Plötsligt har allt räntekänsligt kommit in i värmen och till och med s.k. ”profitless tech” har fått en nytändning. ”Happy days are here again” såsom min trendmodell faktiskt ”förvarnade” om redan vid senaste månadsskiftet.
Ska man tro historiska mönster kan börsyran mycket väl fortsätta. Som ni säkert kommer ihåg lovade jag att återkomma till hur den sista fasen av en börsavslutning brukar se ut. Den naturliga utvecklingen från Thanksgivinghelgen/Black Friday har nämligen i regel bestått av tre faser. Två av dessa bör numera vara avklarade. Dels den normalt sett starka månadsskiftesuppgången från omkring 24/25 november till 5 december (+1,9% i år), dels den påföljande ”midvinterrekylen” som vanligen tar fart någon gång 5–8 december och pågår till omkring 20 december. I år uteblev den som redan omnämnt.
Kvarstår nu gör alltså den tredje och avslutande delen av trestegsrörelsen som i vanliga fall sträcker sig ända fram till trettonhelgen (6/1) och som också innefattar det som åtminstone i USA benämns som julrallyt (Santa Claus Rally). Det som ofta utmärker denna period är att bolag som har utvecklats synnerligen svagt i år (de största förlorarna) ”vaknar till liv”.
Intressant i sammanhanget är det faktum att det inte enkom är själva definitionen som skiljer sig åt mellan USA och Sverige. För om vi här hemma ser fram emot julrallyt som något trevligt och värdeskapande (läs: stigande kurser) tenderar amerikanska investerare använda det i prediktionssyften. Den klassiska definitionen av Santa Claus Rallyt såsom man ser på den bortom pölen omfattar nämligen en strikt period på sju handelsdagar. Varken fler eller färre. Mer exakt handlar det om börsårets fem avslutande samt det nya årets två inledande handelsdagar. I år sträcker sig nämnda period från 22/12 till och med 3/1.
Att dra långtgående slutsatser från en sjudagarsperiod kan te sig som något märkligt men faktum är att julrallyts vara eller icke vara har en tendens att vara en första indikation på hur det kommande årets börsutveckling blir. Kriterierna där är tämligen enkla och bygger på om den omnämnda sjudagarsperioden har bjudit på positiv utveckling eller ej. Går börsen upp under nämnda period är oddsen i favör för uppåtgående börs under det kommande året och vice versa. Ifjol steg S&P 500 med 0,8% vilket mycket riktigt föregick ett positivt 2023.
Tittar vi på de senaste 30 åren (S&P 500) har den absoluta majoriteten av dem (24) bjudit på om inte ett ”börsrally” så i varje fall en uppgång under nämnda sjudagarsperiod. Den genomsnittliga utvecklingen uppgår till ca +0,9% men då skall man veta att i mer än hälften av fallen har uppgången överstigit 1%. Allra bäst var utvecklingen vid årsskiftet 2008/2009 då index ökade med hela 7,4%. 2009 skulle sedan också visa sig bli vändningen efter ett oerhört svagt 2008 (finanskris).
Betydligt mindre frekvent förekommande och därmed direkt oroväckande är om nämnda sjudagarsperiod inte bjuder på uppgång. Det visar sig nämligen att en negativ utveckling vid fyra tillfällen (av sammantaget sex) har föregått ett negativt börsår. Det är också därför som man har myntat talesättet:
”If Santa Claus should fail to call, bears may come to broad and Wall”
Efter så pass många positiva börsveckor har rekylrisken förstås ökat påtagligt. Som framgår ovan är oddsen trots allt starkt tiltade för positiv börsavslutning. Att Dow Jones, Nasdaq 100 och även S&P 500 når nya årshögsta är positivt i sammanhanget. Nya kursrekord tenderar nämligen leda till nya sådana. Detsamma gäller även Stockholmsbörsen som normalt sett stiger under perioden från 20 december till 6:e januari. Hur det blir just i år vet naturligtvis varken jag eller någon annan. Alla regler har som bekant sina undantag vilket inte minst utebliven ”Midvinterrekyl” visade med all önskvärd tydlighet.
Eftersom dagens krönika är årets allra sista vill jag förstås passa på att tillönska alla läsare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt Börsår 2024. Nästa ordinarie nummer av Stockpicker Newsletter blir det ofta högt emotsedda Vinnarnumret som publiceras i mitten av januari. Innan dess (nästa helg) kommer vi i vanlig ordning med ett kort summeringsnummer där vi tittar tillbaka på det gångna året. Väl mött då och passa på att njuta av helgerna med nära och kära.