SECURITAS – Accelererar moderniseringen

Hur vi än vrider och vänder på det, så har vi svårt att förstå marknadens reaktion på säkerhetskoncernens Securitas rapport för fjolårets sista kvartal. Både försäljningen och rörelseresultatet före avskrivningar (EBITA) slog analytikernas förhandstips (Infront Data) med 1%, respektive 4%. Dessutom föreslog styrelsen en utdelningshöjning med 10% jämfört med året innan, till 4,4 kr per aktie, samtidigt som tidigare utsikter för 2019 bekräftades.

cd8f65803339a1cc279e4712b7cfb0ff

SECU B | Large Cap | 144,5 kr

Ändå backade aktien på rapportdagen med drygt 5%, och står idag cirka 5% lägre än i början av november, när den tog plats i vår referensportfölj. Det är onekligen surt, inte minst eftersom börsen som helhet har återhämtat sig markant från bottennivåerna vid slutet av fjolåret.

Operationellt har Securitas ett bra år bakom sig, där försäljningen ökade organiskt med 6% till 101,5 miljarder kr. Det var återigen en högre tillväxttakt än säkerhetsmarknaden generellt, bland annat tack vare den starka trenden för bolagets erbjudande inom elektronisk säkerhet och säkerhetslösningar. Försäljningen för dessa ökade med valutajusterade 21% under året, och utgör nu omkring 20% av koncernens totala intäkter (18).

Annons

Som vi har påpekat i våra tidigare analyser, satsar man stort på digitaliseringen av produkterbjudandet och den egna organisationen. För att accelerera framstegen initierar man nu ytterligare två stora program, varav det första kommer att modernisera koncernens globala IS/IT-plattform på ett genomgripande sätt.

Det andra programmet fokuserar på den nordamerikanska verksamheten, och ambitionen är att lyfta rörelsemarginalen i regionen gradvis med upp till 0,5 procentenheter, med en första positiv effekt under 2021. Investeringen i den globala IS/IT-plattformen förväntas sänka de nuvarande IT-kostnader med 300 Mkr årligen, vid beräknat färdigställande 2022.

Viktigt att poängtera är att dessa initiativ är inga defensiva kostnadsbesparingsprogram, men tvärtom ett steg i den offensiva satsningen mot nya affärsmöjligheter. När implementeringen är helt genomförd kommer den tekniska plattformen vara betydligt bättre i hela koncernen, vilket tillåter att utveckla och lansera digitala tjänster i större skala till kunderna.

Totalt räknar bolaget med cirka 840 Mkr i kostnader för de två programmen, främst i form av nedskrivning av tillgångar, omstruktureringskostnader och andra engångsposter. 187 Mkr av dessa bokades redan under Q4, och resten kommer att redovisas under de kommande två åren.  För helåret ökade rörelseresultatet (EBIT) justerat för jämförelsestörande poster med 12% till 4,9 miljarder kr, motsvarande en marginalförbättring om 0,1 procentenheter till 4,9%.

Kostnadsbesparingsprogrammet i Security Services Europe, som initierades under Q3 fortlöper enligt plan, och uppges redan ha gett vissa besparingar i Q4. Affärssegmentets marginal för helåret landade på oförändrade 5,6%, då hävstångseffekten på den starka försäljningen dämpades av fortsatta investeringar och effektivitetsproblem i Frankrike. I samma land förlorade man dessutom ett flygplatskontrakt som beräknas avslutas från och med april i år. Den årliga försäljningsvolymen av kontraktet motsvarar dock enbart 0,2% av koncernens totala försäljning.

Drygt 2% av försäljningen adderades under 2018 genom flera tilläggsförvärv, med en sammanlagd försäljning på cirka 2,4 miljarder kr. Dessutom investerar man en del pengar i det interna transformationsarbete, samtidigt som förändringar av kundfordringar hade en ovanligt stor negativ kassaflödeseffekt. Som följd av det ökade nettoskulden under fjolåret med nästan 2,2 miljarder till 14,5 miljarder kr vid slutet av december. I relation till EBITDA är det dock en minskning till 2,3x, från 2,6x för ett halvår sedan. Soliditeten förbättrades dessutom till 32%.

Vd Magnus Ahlqvist ser positivt på förutsättningarna för det innevarande året. För Europa räknar han med en marknadstillväxt om 2-3%, efter en stark avslutning till 2018, trots en lägre flyktingrelaterad försäljning. För bolagets europeiska verksamhet analyseras dessutom för tillfället förutsättningar för en liknande omvandling som nu initieras i Nordamerika.

För Nordamerika spår Magnus Ahlqvist en marknadstillväxt runt 4% under 2019, vilket är i det övre spannet av hans tidigare prognosintervall. Tillväxttakten av säkerhetslösningar och elektronisk säkerhet är särskilt hög i denna region och uppgick för Securitas del till 30% ifjol. Det är därför mycket sannolikt att bolaget kommer växa betydligt snabbare än marknaden även i år, på samma sätt som under 2018.

Långa kontraktstider och högre lönsamhet inom elektroniska säkerhetslösningar bådar gott för framtiden, och analytikerna som följer bolaget räknar för i år med en vinsttillväxt om 16% (enligt en sammanställning på Securitas hemsida) till 10,22 kr per aktie, och ytterligare 9% nästa år. Det implicita p/e-talet omkring 14 är lågt, både relativt den förväntade tillväxttakten och det historiska snittet. Vår syn är oförändrad – Köp med riktkurs 185 kr.

NASDAQ Stockholm
SECU_B
Sektor
Säkerhetstjänster
Stockpicker Newsletter
Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2019-02-13 00:00:00
Ändrad 2024-11-13 08:00:13