Securitas – Kritisk för samhället
Ofta är det i krissituationer som man blir påmind om vad som är viktigt och hälsan står givetvis högt upp på agendan dessa dagar.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1785 (17 maj 2020)
SECU B | Large Cap | 109,85 kr | KÖP
Ur ett samhällsperspektiv är det många saker som löper i bakgrunden, men som är essentiella för att livet ska fungera varje dag. Säkerhetstjänster är ett sådant exempel, där aktörer som Securitas skyddar kritiska verksamheter, känslig infrastruktur och leveranskedjor.
I den pågående pandemin märks det i form av en ökad aktivitetsnivå på sjukhus och ett större behov av skydd av byggnader. Andra segment har däremot nästan kommit till ett totalstopp, till exempel flygplatser som vanligtvis står för cirka 7% av bolagets försäljning. Kundportföljen är dock mycket bred och omfattar allt från uppdrag relaterade till kontorsbyggnader, utbildning, handel, tillverkning, sjuk- och hälsovård, kollektivtrafik, logistik och bilindustri.
Cirka 81% av omsättningen hänförs till fasta kontrakt, 14% till tilläggsförsäljning och 5% till installationsförsäljning. Tilläggsförsäljningen inkluderar kortsiktiga och incidentrelaterade tjänster såsom större evenemang, mässor och utställningar, samhälleliga störningar och extrema väderförhållanden. Bilden är med andra ord ganska blandad vad gäller känsligheten av efterfrågan på Securitas tjänster.
Q1-rapporten nyligen visade, emellertid, att nettoeffekten av covid-19-pandemin har hittills varit negativ, även om försäljningen ökade faktiskt under perioden med organiska 2%, jämfört med motsvarande kvartal i fjol, till 28 420 Mkr. Men så var det först från och med mars som effekterna på verksamheten började kännas, och osäkerheten kring utvecklingen framöver beskrivs som betydande.
Affärssegmentet Security Services Europe tyngdes föga förvånande mest, drivet av den snabba nedgången i aktivitet inom flygplatssäkerhet. En tydlig negativ effekt har dessutom märkts inom tilläggsförsäljning till följd av inställda evenemang, mässor och utställningar. Utöver det, noterade man en negativ effekt på installationerna inom den elektroniska säkerhetsverksamheten. Icke desto mindre växte säkerhetslösningar och elektronisk säkerhet med 10% i kvartalet, och stod därmed för 22% av koncernens totala försäljning.
Tyvärr bidrar den nuvarande situationen till en fortsatt icke-tillfredställande lönsamhetsutveckling. Förra året stod och stampade man kring 5% i marginal, då löneinflation och investeringar vägde upp positiva mixeffekter och effektivitetsförbättringar. Förutom den lägre försäljningen så tillkommer nu även högre operationella kostnader på grund av förhöjd sjukfrånvaro bland personalen, kombinerat med en ökning av andelen overksam tid. Följdriktigt minskade rörelsemarginalen under Q1 med en procentenhet till 3,8%.
Vid rapporttillfället var 10 000 av bolagets 370 000 medarbetare permitterade och man ser kontinuerligt över hur man kan anpassa verksamheten, beroende på vilka åtgärder olika länders myndigheter kommer ta. Ledningen är fast besluten att fortsätta driva de strategiska omvandlingsprogrammen med fokus på digitalisering och modernisering, omständigheterna till trots. Bland annat för att frigöra likviditet till det drog styrelsen tillbaka sitt tidigare utdelningsförslag om 4,8 kr per aktie. Samtidigt läggs alla förvärvsambitioner på is tills vidare.
Därmed bör den finansiella ställningen vara stabil, med en nettoskuld i förhållande till rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA, 12-månader rullande) på 2,4x som utgångspunkt vid slutet av mars. För några veckor sedan slöt man dessutom avtal om en ny revolverande kreditfacilitet på 5 år, för att ersätta de nuvarande.
I nuläget väljer man att inte uppdatera den tidigare prognosen om en marknadstillväxt på 4% i Nordamerika och 2-3% i Europa i år. Dessa siffror lär dock knappast vara aktuella längre, men situationen är helt enkelt för oklar för att göra nya gissningar. Bortsett från nya, storskaliga nedstängningar som tvingar folk att stanna hemma, borde efterfrågan på Securitas tjänster dock visa sig som ganska motståndskraftig, med elektronisk säkerhet och säkerhetslösningar som främsta draglok.
Tack vare bidraget från fjolårets förvärv skulle det till och med kunna räcka till en låg ensiffrig omsättningstillväxt under 2020, vilket i kombination med något lägre marginaler innebär att vi sänker vår vinstprognos till 6,9 kr per aktie (9,7). Sannolikheten att återhämtningen blir V-formad för Securitas del tycks dock vara hög, så att nuvarande P/E-tal kring 16 känns ändå lockande. Vi justerar vår riktkurs till 145 kr (170), men upprepar Köp.