Sensys Gatso - Bra potential

Trafiksäkerhetsföretaget Sensys Gatso Group har inte varit någon höjdaraktie att äga det senaste dryga året.

Sensys Gatso Bra potential

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1944 (30 mars 2022)

SENS | Small Cap | 0,982 kr | CHANS

Bolaget som säljer produkter och tjänster inom trafiksäkerhet till främst offentliga aktörer tappade bara under fjolåret mer än 40% av sitt värde men har klarat börsraset i år betydligt bättre med en marginell kursuppgång från årsskiftet.

Produkter som hastighetskameror låter kanske inte så ”high tech” men faktum är att man även har mjukvara som kan automatisera hela processen för bötfällning vid fortkörning och även hantera den ekonomiska delen vid böter. Intäkterna från så kallad TraaS (traffic enforcement as a service), det vill säga operatörstjänster och återkommande intäkter från underhåll, ökar också successivt och är mer lönsam än själva systemförsäljningen och tanken är att denna typ av service 2025 ska stå för 60% av intäkterna.    

Ser man till bolagets ekonomiska utveckling det senaste året kan man faktiskt också undra varför aktien har haft det så förtvivlat svårt på börsen. På helåret steg försäljningen med 11,4% till 506,8 Mkr (454,9) och i Q4 som är det senast rapporterade kvartalet var samma ökning 28,5% till 172,5 Mkr (134,3). Den strategiskt viktiga TraaS-verksamheten visade på god tillväxt med 14% på helåret och 28% i Q4. I USA tillkom tre nya TraaS-kontrakt under kvartalet och under 2022 har hittills ytterligare tre tillkommit. En positiv faktor för framtiden är även att Joe Bidén nu har undertecknat en transport-lag som ger federalt finansieringsstöd för fartkameror, vilket troligen accelererar penetrationen av trafikövervakning de kommande åren. Framtidsutsikterna ser därmed bra ut.  

Även resultatmässigt har utvecklingen gått åt rätt håll både på helåret och i senaste kvartalet. På grund av den ökade andelen TraaS-intäkter som normalt har klart högre marginal har bruttomarginalen förbättrats tydligt. På helåret förbättrades denna marginal till 40,6% (35,6) och gjorde att rörelseresultatet flerdubblades till 45,9 Mkr (10,8), motsvarande en rörelsemarginal på 9,1% (2,4).

I Q4 var också förbättringen än större med en bruttomarginal på 41,6% (36,5). Rörelseresultatet i kvartalet mer än dubblades till 27,2 Mkr (12,5), motsvarande en marginal på 15,8% (9,3). Tillsammans med Q3 som var på ungefär samma nivå har Sensys Gatso under andra halvåret i fjol fått ihop ett rörelseresultat på 55,5 Mkr (25,5), vilket är cirka 10 Mkr mer än under hela fjolåret (på grund av negativt resultat i Q1).

Sammantaget måste vi säga att vi är förvånade över Sensys-aktiens mycket svaga kursutveckling under fjolåret. Samtidigt som bolaget gör sitt bästa resultat sedan 2015 så tappade alltså kursen drygt 40%, vilket förefaller märkligt även om bolaget har en svajig historik. Framtidsutsikterna ser faktiskt bättre ut än på länge. Den allt större och växande TraaS-försäljning kommer med stor sannolikhet att leda till förbättrade marginaler framöver och en betydligt mer stabil intjäning än vad som tidigare har varit fallet (bolaget har tidigare år pendlat kraftigt i både intäkter och resultat beroende på ett relativt fåtal större orders vara eller inte vara).

Bolaget hade vid årsskiftet en orderstock på hela 840 Mkr, varav en stor del ska levereras under 2022. Sedan kvartalet presenterades har också nya order på nästan 260 Mkr erhållits. Dels en order i Belgien värd 7 Mkr men framförallt en order i Nederländerna med en beräknad omsättning på 250 Mkr under en sexårsperiod där 50% är TraaS-intäkter.

Eftersom bolaget har långa ledtider för sälj-, leverans- och driftprocesser har även kritiska komponenter köpts in långt i förväg och redan säkrats för hela 2022, vilket gör att oroligheterna i världen knappast ska kunna sätta käppar i hjulen. Ledningen räknar själva med att kostnaderna i försörjningskedjan håller sig relativt stabila under 2022 och säger sig inte heller påverkas mer än marginellt av ökade energikostnader. Nettoskulden är därvid låga 43,9 Mkr.

Inte heller värderingen ser annat än attraktiv ut även om osäkerheten i prognoserna får sägas vara ganska betydande. På kurser något under 1 kr handlas aktien enligt våra beräkningar till ett P/E-tal kring 13 och samma multipel faller därefter ner till omkring 10 för 2023. Det måste man säga är attraktivt när bolaget växer snabbt och lönsamheten är på väg upp kraftigt. Speciellt konjunkturkänsligt är heller inte bolaget vars kunder främst är offentlig sektor i någon form. Ser man till insideraktiviteten det senaste året har det nästan uteslutande handlat om köp om än kanske inga stora pengar.

Vår bedömning är att aktien åter framstår som köpvärd och att potentialen också bör vara betydande, uppåt kanske 1,50 kr, vilket skulle vara omkring 50%. Vi nöjer oss dock med en riktkurs initialt kring 1,35 kr och en potential på cirka 35%. Den något svajiga historiken gör att vi inte vågar göra aktien till en Top Pick i nuvarande börsklimat. Köprekommendationen blir istället av den mer spekulativa sorten. Ett litet aber med aktien är att årets Q1 normalt är årets svagaste och har varit negativt varje år sedan 2015. Ett positivt resultat i detta kvartal i år skulle dock verkligen vara en god signal inför resten av året.

Skriven av
Jan Axelsson
Analytiker
Publicerad 2022-04-02 06:13:00
Ändrad 2024-11-13 09:23:55