SKF – Det snurrar för fullt

Rapportsäsongen har kommit i gång på allvar och med Atlas Copco, Sandvik och SKF har tre svenska tungviktare inom verkstadssektorn redan öppnat sina böcker för Q2.

SKF Det snurrar for fullt

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1882 (25 juli 2021)

SKF B | Large Cap | 229,9 kr | KÖP

Som så ofta riktade sig marknadens fokus inte enbart mot själva resultaten, men kanske ännu mer på bolagens kommentarer kring den framtida utvecklingen.

Viss vägledning i dessa osäkra tider får man som investerare förvisso från diverse ledande ekonomiska indikatorer, där de amerikanska inköpschefernas index är en av de mest populära och användbara. Enligt en sammanställning av Institute for Supply Management (ISM) har inköpscheferna successivt blivit mer optimistiska sedan i höstas, och indexet har legat på en nivå över 60 sedan februari i år. Allt över 50 tyder på tillväxt och inte minst den viktiga delkomponenten ”nya order” har varit stark på sistone.

Relationen mellan ISM och den globala industriproduktionen har alltid varit hög, varför det inte kom som en blixt från klar himmel att kullagerspecialisten SKF rapporterade en organisk omsättningstillväxt om drygt 33%, jämfört med Q2 2020. Totalt ökade nettoomsättningen med 25% till 20,7 miljarder kr, då den relativt starka svenska kronan är en fortsatt utmaning för den exportberoende verkstadssektorn.

Utöver det märktes en tydlig effekt från ökade kostnader för insatsvaror, men allt detta till trots landade det justerade rörelseresultatet på en rekordhög nivå på 3 118 Mkr. Detta innebar samtidigt en imponerande justerad rörelsemarginal om 15%, tack vare positiva effekter från prishöjningar och kostnadsbesparingar som tillsammans kompenserade för cirka 50% av kostnadsökningen.

Efterfrågemässigt är styrkan bred, där bilsegmentet stod ut extra mycket med en tillväxt om 76% trots att många kunder bromsades av komponentbrist. Även inom industrin var den totala försäljningen under Q2 avsevärt högre både i Europa, Nordamerika och Asien.

Den nytillsatta vd:n Rickard Gustafson (på plats sedan 1:a juni) är optimistisk att den goda efterfråga kommer fortsätta och guidade i samband med rapporten för en organisk tillväxt på omkring 10% under Q3. Pandemins följdeffekter såsom ansträngda logistikflöden och kostnadsökningar på insatsvaror kommer sannolikt tynga även under andra halvåret, vilket dock vägs upp av en stark ekonomisk återhämtning runt om i världen.

Tydliga tecken av återhämtningen syntes även i Atlas Copcos rapport där höjdpunkten var den rekordstarka orderingången på 32,5 miljarder kr, vilket motsvarade en organisk ökning om 54% jämfört med Q2 ifjol. Oväntat starkt gick det för affärsområdet Vakuumteknik, vars orderingång steg med hela 60% främst på grund av ett flertal nyckelkunders investeringar i ny produktionskapacitet.

En ny rekordnivå nådde man för övrigt även på intäktssidan, som växte organiskt med 21% till 27,5 miljarder kr. Det justerade rörelseresultatet ökade med 35% till 6 miljarder kr, motsvarande en marginalförbättring om 3,3 procentenheter till 21,9%, tack vare de högre intäktsvolymerna som mer än vägde upp för negativa valutaeffekter.

Orderboken är numera såpass välfylld att delar av den kommer först kunna levereras nästa år, men vd Mats Rahmström betonar att man jobbar för fullt för att leverera till kundernas projekt så snart som möjligt, även om kapacitetsbegränsningar är en utmaning i hela halvledarbranschen. Han är dessutom optimistisk och spår att kundernas affärsaktivitet på kort sikt kommer att kvarstå på den nuvarande höga nivån.

Sektorkollegan Sandvik målar upp en liknande bild, efter att ha levererat en organisk omsättningstillväxt om 22% till 23,5 miljarder kr, samt en marginalförbättring om 5,1 procentenheter till 19,1%. Orderingången ökade organiskt med 43% till 25,9 miljarder. Till skillnad från Atlas Copco har Sandvik fortfarande kvar sin exponering mot gruvindustrin, där efterfrågan beskrivs som stark med en orderingång klart över nivåer före pandemin. Som en följd av det redovisade affärsområdet Sandvik Mining and Rock Solutions en orderingång på över 10 miljarder kr för andra kvartalet i rad.

Intressant var vd Stefan Widings kommentar att affärsområdet Manufacturing and Machining Solutions (tex skärande verktyg) har under de två första veckorna i juli sett en ökning av den dagliga orderingången med cirka 20%, jämfört med samma period i fjol, vilket talar för fortsatt starkt momentum under Q3.

Summa summarum är budskapet inför andra halvåret uppmuntrande. Verkstadsbolagen upplever en god efterfrågan inom de flesta kundsegmenten och har visat att de kan hantera nuvarande flaskhalsar på logistik- och komponentsidan. Dessutom planerar de flesta att öka sina egna investeringar för att utnyttja tillväxtmöjligheter och höja automatiseringsgraden, vilket på sikt bör ge ytterligare skjuts till lönsamheten.

I takt med den förväntade fortsatta återhämtningen av världsekonomin räknar vi med stigande kurser för alla de ovannämnda bolagen. Värderingsmässigt sticker SKF ut lite extra, då p/e-talet kring 13 är lågt både i absoluta tal och jämfört med bolagets historiska snittmultiplar. Vi tror på kurser kring 285 kr inom 6-12 månader och rekommenderar därför Köp.

NASDAQ Stockholm
SKF_B
Sektor
Verkstad
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
SKF: Ledande inom lager och industrilösningar

Aktiebolaget SKF, grundat 1907, är en global ledare inom utveckling och tillverkning av rullningslager, tätningar och relaterade produkter. Företaget erbjuder även tjänster inom smörjsystem, mekatronik och underhållslösningar, med verksamhet i över 130 länder. SKF är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet SKF B. För räkenskapsåret 2024 rapporterade bolaget en omsättning på 96 355 miljoner kronor. Styrelsen föreslog en utdelning på 7,75 kronor per aktie för 2024, en ökning från föregående års 7,50 kronor. SKF äger flera dotterbolag, inklusive SKF Sverige AB och SKF USA Inc., som stödjer företagets globala verksamhet.
Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2021-07-28 06:30:00
Ändrad 2024-11-13 08:45:30