Smart Eye - Berg- och dalbana

Volatiliteten fortsätter vara enormt hög i teknikbolaget Smart Eyes aktie. Ett våldsamt glädjeskutt den 14:e augusti efter en ny stororder följdes av en ännu mer våldsam men tyvärr negativ reaktion när Q2-rapporten presenterades en vecka senare.

Smart Eye Berg och dalbana

CHANS | SEYE | First North |85,8 kr

Kursrörelserna är ett tydligt tecken på att placerarna kämpar med att bedöma bolagets långsiktiga potential, medan verksamheten tyngs av kortsiktiga utmaningar. Överhängande är dessutom frågetecknen kring balansräkningen och förmågan att hålla sig flytande tills kassaflödet når break-even. I detta avseende hittades dessvärre inga uppmuntrande besked i den senaste kvartalsrapporten, då kassan minskade med drygt 51 Mkr under perioden april – juni, till 110 Mkr.

Bolagets inkomsttillväxt är beroende av hur snabbt kunderna ökar sin bilproduktion, vilket är ett problem i tider där de flesta biltillverkare har blivit försiktigare i sina planer. Förvisso är trenden för Smart Eye fortfarande mycket positiv och affärsområdet Automotive ökade sina intäkter med 66% under Q2 jämfört med samma period ifjol till 32,9 Mkr. Det var dock samtidigt betydligt långsammare än under Q1 och Q4 2023 då tillväxttakten var 138% respektive 121%. Totalt ökade koncernens nettoomsättning med 30% till 89,6 Mkr.

Enligt vd Martin Krantz beror ovanstående på att intäkter som inte kommer från licenser minskar medan licensintäkter från serieproduktion ökar, framförallt i Korea och Nordamerika. Bolaget närmar sig nämligen slutfasen av flera stora produktionsprogram, vilket innebär att man mer och mer kommer övergå från projektbaserade intäkter till licens dito. Det är i grunden positivt för den totala inkomsttillväxten, men det kan bli en tillfällig minskning av tekniska intäkter, innan intäkterna från produktionslicenserna har tagit full fart.

Inom affärsområdet Behavioral Research (Research Instruments, Media Analytics och iMotions) steg försäljningen i kvartalet med 16% till 56,7 Mkr. Här har man lyckats öka marknadsandelar inom forskningssektorn, tack vare ett omfattande produktutbud och en framgångsrik satsning på långsiktiga partnerskap. Framöver räknar ledningen dessutom med att den strukturella tillväxten kommer att stöttas av en anpassning av avancerade kvantitativa metoder.

Annons

Försäljningsökningen till trots förbättrades rörelseförlusten bara marginellt till -64 Mkr (-71), främst på grund av ökade försäljningskostnader och löneförhöjningar för ingenjörsteamet. Det är dock inga konstigheter, givet skedet bolaget befinner sig i och det finns gott om tecken att dessa försäljningsrelaterade investeringar ger positiva resultat. Enligt vd Krantz växer efterfrågan på DMS (Driver Monitoring System) och Interior Sensing kraftigt och antalet kundförfrågningar är fortsatt hög.

Det senaste exemplet är storordern i mitten av augusti, från Audi, Porsche, Volvo, GM och ytterligare en OEM, genom en global Tier 1-leverantör. Ordern avser DMS-mjukvara och omfattar totalt 35 nya design wins till ett värde på 700 Mkr. Majoriteten av de nya bilmodellerna kommer att gå i produktion under 2025 och 2026, men beställningen förväntas ha en positiv effekt på licensintäkterna redan under slutet av detta år.

Positivt är även att man har arbetat med flera liknande affärer och ledningen förväntar sig därför att man kommer kunna offentliggöra fler order under årets stundande nomineringssäsong. Sammanlagt har man numera erhållit upp mot 357 design wins från 22 fordonstillverkare, med ett totalt värde över produktlivscykeln på mer än 8,2 miljarder kr. Utöver det finns det ett potentiellt värde över produktlivscykeln från möjliga ytterligare design wins med alla 22 biltillverkare på 3,25 miljarder kr.

Den typen av orderbok är givetvis betryggande och med tanke på lagkraven för mer trafiksäkerhet lär det med komma mer. Den stora utmaningen, och samtidigt största risken för aktien, är huruvida bolaget kommer klara sig utan ytterligare kapitaltillskott. Dessvärre har ledningen förlorat stora delar av förtroendet i detta avseende efter vårens överraskande nyemission. Problemet är förstås att man inte har läget helt i egna händer, givet beroendet av kundernas bilproduktion som man inte kan påverka eller för den delen överblicka heller. I värsta fall kan ytterligare en emission behövas. Även i detta fall ser vi det dock som mest sannolikt att en eventuell utspädning skulle bli försumbar medan den långsiktiga tillväxtpotentialen fortsatt god och det är det vi primärt fokuserar på.

Efter det senaste kursraset motsvarar börsvärdet justerat för nettokassan knappt 0,4x det sammanlagda värdet över produktlivscykeln för nuvarande design wins. Visserligen måste dessa först omvandlas till regelrätta order och därefter även intäkter så att bolaget börjar tjäna pengar. Lyckas man med det är dock uppsidan stor, men risken för bakslag likaså. I det korta perspektivet lär eventuella nya tillkännagivanden (läs: design wins) vara positiva kurstriggers för aktien medan Q3-rapporten mycket väl kan visa sig bli en motvikt. I förlustgenererande bolag med höga förväntningar är det sällan som rapporter gynnar kursutvecklingen. Kassaflödet blir därför den enskilt viktigaste parametern att följa.

smarteye q2analysgraf

Källa: Infront

NASDAQ Stockholm
SEYE
Sektor
Teknik
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Smart Eye: Ledande inom Human Insight AI

Smart Eye är ett svenskt teknikföretag specialiserat på utveckling av eyetracking-teknologi baserad på artificiell intelligens (AI). Deras teknik används för att förstå och förutsäga mänskligt beteende genom att analysera ögon-, ansikts- och huvudrörelser. Detta möjliggör insikter om en persons medvetande och mentala tillstånd, vilket är tillämpbart inom fordonsindustrin, forskning och andra områden.
Företaget är noterat på Nasdaq First North sedan den 7 december 2016 under kortnamnet SEYE. Per den 30 juni 2024 uppgick antalet aktier i Smart Eye till 36 995 768, med ett aktiekapital på cirka 3 699 577 SEK.

Under 2022 rapporterade Smart Eye en omsättning på 160,0 miljoner SEK, vilket motsvarade en ökning med 37,5 % jämfört med föregående år.
Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2024-08-23 15:00:00
Ändrad 2024-11-13 12:04:39