Smart Eye – Det behövs is i magen
Vi prickade tyvärr toppen när vi satte en spekulativ köprekommendation på teknikbolaget SmartEye i juni (Newsletter 1875). Det är förstås beklagligt, även om vi var tydliga med att det dåvarande börsvärdet kring 5,5 miljarder kr var väldigt tilltaget.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1932 (13 februari 2022)
SEYE | First North | 156,8 kr | CHANS
Icke desto mindre framstod den långsiktiga potentialen för bolaget som hög och det gör den fortfarande, fastän börsens tvärvändning vad gäller värderingar av tillväxtbolag har dämpat euforin på kort sikt.
Kursraset på runt 40% är inte ett resultat av operationell besvikelse, tvärtom så har man säkrat flera nya design-wins och genomfört ännu ett spännande förvärv under hösten. Det går dock inte att bortse från att det kommer dröja några år innan man kan skörda de stora finansiella frukterna. Under fjolårets inledande nio månader uppgick nettoomsättningen till endast 66 Mkr. Det motsvarade förvisso en ökning om 19% organiskt (+41% totalt), jämfört med samma period året innan samtidigt som det estimerade värdet av erhållna design-wins angavs till 2 275 Mkr över produktlivscykeln.
För några dagar sedan fick bolaget ytterligare en ny design-win för sitt förvarövervakningssystem (DMS), vilket ökar totalen till numera 90 stycken från 14 OEM-biltillverkare. Det sammanlagda värdet över produktlivscykeln uppgår numera till mer än 2 325 Mkr.
Den senaste design-win är extra spännande eftersom det kom från ”ett av de största bilmärkena i en grupp av biltillverkare”. Tillsammans uppges denna grupp vara en av de största fordonstillverkarna i världen, med fokus på bilar i mellansegmentet. Det gör samarbetet mycket lovande och bolaget säger att potentialen för ytterligare ordrar på biltillverkarens plattform uppskattas till 500 Mkr, jämfört med de initiala 50 Mkr baserat på prognoser för den beräknade livscykeln. Smart Eyes AI-baserade DMS-mjukvara kommer inkluderas i en modell som ska gå i produktion i mitten av 2024, avsedd för massmarknadssegmentet. Vd Martin Krantz tror, emellertid, att sannolikheten är god att det kommer bli fler affärer på samma bilplattform och även fler affärer i gruppen som denna OEM tillhör.
Hans optimism får stöd av en allt tuffare lagstiftning vad gäller säkerhetssystem i bilar. Sedan början av året måste tex alla nya bilmodeller i Europa vara utrustade med system som upptäcker om föraren är trött eller ouppmärksam. Organisationen för säkerhetsklassificering av bilar, Euro NCAP, siktar dessutom på att införa krav på förarövervakningssystem år 2025.
Samtidigt har bolaget skaffat sig en bra position i branschen som kännetecknas av höga inträdesbarriärer och långa verifieringsprocesser. Tack vare kvalitén av den plattformsoberoende lösningen och organisationens kapacitet att tillfredsställa kundernas behov har man etablerat sig bland många av de stora biltillverkarna.
För att stärka sitt erbjudande ytterligare förvärvade man i höstas iMotions, en leverantör av multimodal mjukvara för forskning kring mänskligt beteende med en omsättning kring 95 Mkr. iMotions lösning integrerar i realtid dataflöden från över 50 biosensorer och andra mätverktyg till en forskningsplattform, vilket tillåter att kombinera data från flera modaliteter såsom eye tracking, ansiktsuttrycksanalys, svettkörtelaktivitet, hjärnaktivitet, hjärtfrekvens, fältundersökningar och fokusgrupper.
Den initiala köpeskillingen om 400 Mkr betalades genom en kombination av nyemitterade aktier (cirka 200 Mkr) och kontanter som i sin tur anskaffades med hjälp av en riktad nyemission. Det var det andra stora förvärvet inom loppet av några månader efter köpet av Affectiva för drygt 610 Mkr. Motiveringen då var att bredda exponeringen mot Emotion AI och Human Perception som idag används främst för att analysera konsumenternas känslomässiga reaktioner på brand content och upplevelser.
Eftersom förvärven mestadels betalas med nya aktier är den finansiella ställningen god, med likvida medel om 326 Mkr vid utgången av Q3. Det kommer kunna täcka de operationella förlusterna ett tag till, med tanke på att rörelseresultatet mellan januari och september landade på -87 Mkr. En vinst på sista raden lär det dock tidigast bli nästa år, givet de långa ledtiderna i branschen.
Tack vare regulatorisk medvind blir intresset för Smart Eyes lösningar större och större och erbjudandet har breddats betydligt genom M&A. Nästan alla globala biltillverkare kommer att upphandla sin första eller andra generations DMS under de närmaste åren, och ledningen uppskattar att det finns ett beräknat livscykelsvärde på minst 10 miljarder kr i de upphandlingar som väntas äga rum fram till våren 2023.
Börsvärdet har kommit ner till 3,4 miljarder kr, vilket fortfarande är att betrakta som saftigt med klassiska värderingsmått mätt, även om omsättningen kan närma sig 400 Mkr i år till följd av organisk och M&A-driven tillväxt. Det är därför bara den mycket riskvillige som idag vågar investera baserat på den långsiktiga bilden. Hör man inte till nämnda kategori bör man hellre vänta ett tag till. Värt att notera är dock att intresset kring förarövervakningssystem är stort och det var inte länge sedan som Qualcomm valde att köpa Autoliv-avknoppningen Veoneer till en premie på nära 90% mot priset på börsen.
Smart Eye är ett svenskt teknikföretag specialiserat på utveckling av eyetracking-teknologi baserad på artificiell intelligens (AI). Deras teknik används för att förstå och förutsäga mänskligt beteende genom att analysera ögon-, ansikts- och huvudrörelser. Detta möjliggör insikter om en persons medvetande och mentala tillstånd, vilket är tillämpbart inom fordonsindustrin, forskning och andra områden.
Företaget är noterat på Nasdaq First North sedan den 7 december 2016 under kortnamnet SEYE. Per den 30 juni 2024 uppgick antalet aktier i Smart Eye till 36 995 768, med ett aktiekapital på cirka 3 699 577 SEK.
Under 2022 rapporterade Smart Eye en omsättning på 160,0 miljoner SEK, vilket motsvarade en ökning med 37,5 % jämfört med föregående år.