Smart Eye håller full koll på bilisten

Det blev ordentlig fart i teknikbolagets aktie när man den 26:e maj annonserade förvärvet av AI-bolaget Affectiva.

Smart Eye haller full koll pa bilisten

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1875 (6 juni 2021)

SEYE | First North | 274,5 kr | KÖP

Kursen har dock varit på väg upp sedan tidigare. På ett år har den klättrat med mer än 200%. Det är ett tydligt tecken att pandemin inte har haft någon större negativ påverkan på Smart Eye som i över 20 år har utvecklat artificiell intelligens i form av eyetrackingsteknik.

Snarare är det så att fjolåret dominerades av positiva nyheter kring viktiga design wins (DW). Vid senaste rapporttillfället i början av maj hade man totalt 84 kommunicerade sådana hos 13 biltillverkare, med ett estimerat värde på minst 2 150 Mkr sett över produktlivscykeln.

Annons

Bolagets eyetrackingteknik används i nästa generations bilar och kundlistan omfattar stora namn såsom BMW och Audi. Med hjälp av sensorer kan en persons ögon detekteras, blicken beräknas och ögonens rörelser följas. På så sätt går det att bedöma närvaro, uppmärksamhet, fokus och få en uppfattning om personens medvetande och mentala status.

Det är givetvis mycket värdefull information för att undvika en av de globalt 1,3 miljoner trafikrelaterade dödsfall varje år. Smart Eye är därför ett av få bolag som förser den globala fordonsindustrin med förarövervakningssystem, som i snabb takt håller på att bli en ny standard för ökad bilsäkerhet. För tillfället finns ingen annan tillverkare av eyetracking-system för invändig fordonsmiljö som har lika många DW, och bolagets teknik finns dessutom installerad i fler fordon som redan är i produktion än någon annan tillverkares. Några exempel på namngivna bilar som redan är i produktion är BMW X3, X4, X5, Z4, 3-serien och 8-serien. 

Bolagets ledande marknadsposition skyddas av höga inträdesbarriärer, eftersom kvalificeringen av mjukvara för bilar är en tidskrävande process. Smart Eye har vunnit förtroendet hos biltillverkarna tack vare en bevisad förmåga att klara av säkerhets- och kvalitetskrav samt en mycket god leveranskapacitet. Ytterligare en viktig konkurrensfördel är det faktum att bolaget erbjuder en plattformsoberoende lösning som är öppen och flexibel, och därmed fullt kompatibel med kundernas övriga system och komponenter.

Ovanstående uppskattas även av andra målgrupper såsom flyg- och rymdindustrin, där kvalitetskraven är lika höga. Verksamheten är i dagsläget uppdelad i tre affärsområden: Automotive Solutions, Research Instruments och Applied AI Systems. Totalt omsatte man förra året 65 Mkr, vilket emellertid är långt ifrån tillräckligt för att täcka kostnadsbasen och rörelseförlusten uppgick till -77 Mkr.

Omsättningstillväxten är dock lovande inte bara inom Automotive. Research Instruments agerar på en världsmarknad som uppskattningsvis växer med mer än 10% per år. Här vänder man sig med fullskaliga eyetrackingsystem till forsknings-, utvecklings- och utbildningsmiljöer inom framför allt fordons-, flyg och rymdindustri. Stor tillväxtpotential ser man från nya områden som tex flygsimulatorer, konsumentelektronik och för marknadsföringsändamål.

Det tredje affärsområdet Applied AI Systems kombinerar eyetracking-mjukvaran med hårdvara till kompletta förarövervakningssystem riktade till fordon som tillverkas i mindre serier, samt till eftermarknadssegmentet. Fokus här ligger på den kinesiska marknaden, som kännetecknas av ett stort antal mindre fordonstillverkare. Dessutom är lagstiftningen på plats som bland annat gör förarövervakning obligatoriskt i alla kommersiella fordon.

Hjälp från det regulatoriska hållet förväntar man sig för övrigt även i resten av världen och bland annat den ansedda organisationen för säkerhetsklassificering av bilar, Euro NCAP, har en agenda att införa krav på förarövervakningssystem år 2025. Redan från och med nästa år måste alla nya bilmodeller som lanseras i Europa vara utrustade med system som upptäcker om föraren är trött eller ouppmärksam. Det finns med andra ord starka drivkrafter bakom den tilltagande efterfrågan på eyetrackingteknik och mellan åren 2021-2025 väntas antalet fordon med förarövervakningssystem öka med minst 70% per år.

Genom förvärvet av Affectiva breddar man exponeringen mot förarövervakning ännu mer, då bolaget sysslar med det som kallas för Emotion AI och Human Perception AI. Affectivas teknologi används även av 70% av världens största annonsörer för att analysera konsumenternas känslomässiga reaktioner på brand content och upplevelser, och under 12-månadersperioden fram till sista mars 2021 hade man en omsättning på ca 5 Musd. Köpeskillingen på drygt 610 Mkr betalas delvis med vederlagsaktier till ett värde om cirka 562 Mkr plus kontanter. I samband med affären aviserade Smart Eye därför också en riktad nyemission på 275 Mkr som blev kraftigt övertecknad. Pengarna tillkommer till de drygt 200 Mkr som fanns i kassan vid slutet av mars.

Efter emissionerna uppgår börsvärdet till omkring 5,5 miljarder kr, vilket kan ställas i relation till årets förväntade omsättning på runt 100 Mkr (inklusive bidrag från Affectiva). Om alla bitar faller på plats kan den dock vara 10x så hög inom en överskådlig framtid. Det i sig gör att vi inte låter oss avskräckas av dagens tillsynes mastiga värdering och landar därför i ett spekulativt köpråd.

NASDAQ Stockholm
SEYE
Sektor
Teknik
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Smart Eye: Ledande inom Human Insight AI

Smart Eye är ett svenskt teknikföretag specialiserat på utveckling av eyetracking-teknologi baserad på artificiell intelligens (AI). Deras teknik används för att förstå och förutsäga mänskligt beteende genom att analysera ögon-, ansikts- och huvudrörelser. Detta möjliggör insikter om en persons medvetande och mentala tillstånd, vilket är tillämpbart inom fordonsindustrin, forskning och andra områden.
Företaget är noterat på Nasdaq First North sedan den 7 december 2016 under kortnamnet SEYE. Per den 30 juni 2024 uppgick antalet aktier i Smart Eye till 36 995 768, med ett aktiekapital på cirka 3 699 577 SEK.

Under 2022 rapporterade Smart Eye en omsättning på 160,0 miljoner SEK, vilket motsvarade en ökning med 37,5 % jämfört med föregående år.
Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2021-06-08 10:36:00
Ändrad 2024-11-13 08:40:58