Sobi – Saknar triggers i närtid
Swedish Orphan Biovitrums (SOBI) aktie såldes ned rejält i samband med att bokslutet för 2020 publicerades.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1854 (10 mars 2021)
SOBI | Large Cap | 147,5 | NEUTRAL
Specialistläkemedelsbolaget har haft en svag kursutveckling under en längre tid och börsvärdet är oförändrat om man ser tillbaka på den senaste treårsperioden. Kursresan har samtidigt varit väldigt volatil då aktien under denna period handlats som högst till strax under 300 kr (slutet av augusti 2018) för att nu pendla kring 145 kr.
För Q4 rapporterade Sobi bättre siffror än vad marknaden hade estimerat. Det justerade ebita-resultat uppgick till 2 177 Mkr, vilket överträffade analytikernas snittprognos på 1 869 Mkr. Det justerade resultat exkluderar en positiv påverkan från återföring av CVR-skulden på 399 Mkr. Resultat per aktie före utspädning blev 5,09 kr (4,62). Intäkterna summerades samtidigt till 4 581 Mkr (4 890) och var även detta bättre än förhandstipsen.
Läkemedelsbolag brukar normalt sett vara stabila placeringar, men i Sobis fall är man väldigt beroende av ett fåtal preparat samt att förvärvade läkemedel måste bidra positivt till försäljningen. Elocta, läkemedel inom blödarsjuka, uppvisade en hög tillväxt för ett år sedan. Tillväxttakten är dock i avtagande och dessutom tycks konkurrensen ha ökat.
I Q4 minskade försäljningen av Elocta till 1 071 Mkr (1 235) som en följd av att Roches konkurrerande läkemedel Hemlibra tar marknadsandelar på den europeiska marknaden. Eftersom Elocta utgör nästan hälften av SOBIs hemofiliportfölj så det är en viktig produkt för bolagets framtida tillväxt innan andra preparat kan ta över stafettpinnen. Efter fjolårets produktutvecklingsbakslag är SOBI mer beroende av just blödarsjukemedicinernas försäljningsutveckling.
Kineret fortsatte att prestera bra och påverkades positivt av användningen i behandling av Covid-19-patienter. Historiskt har förvärv och inlicensieringar varit SOBIs stora tillväxtdrivare. Under 2020 ingick SOBI två viktiga strategiska partnerskap som stärker både bolagets utvecklingsportfölj och internationella närvaro.
I samband med bokslutet guidade ledningen för att intäkterna avseende 2021 kommer att landa i intervallet 14-15 Mdr kr. Ebita-marginalen väntas i sin tur ligga i intervallet 30-35%. Det var under fjolårets siffror om 15,3 Mdr kr respektive 44% samt under marknadens prognoser, och är en av anledningarna till aktiens kräftgång i spåren av bokslutet.
I december höll SOBI en kapitalmarknadsdag där bolaget gick igenom vad som ska hända de närmaste åren. 2023 väntas bli ett viktigt år vad gäller lanseringar. Åtta lanseringar på viktigare marknader väntas ske under detta år av totalt 32 lanseringar på viktigare marknader fram till 2025. Större marknader där man ska etablera närvaro är bl.a. Kina, Ryssland och Japan. Kärnverksamheten ska bidra till 5-10 % av bolagets tillväxt fram till 2025. På kort sikt uppges USA vara en drivare av tillväxt.
På våra prognoser för 2021 och 2022 handlas aktien till P/E-tal 25 och 19, vilket inte direkt gör aktien till ett fynd. Det finns några kliniska och kommersiella milstolpar under innevarande år för SOBI. Dock tror vi inte dessa kommer bidra till en högre värdering i närtid. Vi sänker rekommendationen till Neutral (Köp) med riktkursen 165 kr (195) beroende på att vi inte ser några kurstriggers under 2021. På längre sikt är vi oförändrat positiva till bolagets aktie.
I inledningen av mars har några insiders passat på att köpa aktier i SOBI efter kursnedgången.