Spänn fast säkerhetsbälten

Årets andra halvlek har inletts oerhört positivt. Börsutvecklingen i juli har varit den starkaste för nämnda månad sedan åtminstone 25 år tillbaka.

Spann fast sakerhetsbalten

Det är onekligen imponerade och faktiskt även bästa månatliga prestation sedan april 2009 då börsen vände upp med kraft (+18%) efter finanskrisens härjningar.

Den stora frågan blir förstås huruvida den finfina börsutvecklingen i juli är en signal på att de bistra börstiderna som har gällt under årets inledande halvår, nu är förbi eller om det ännu en gång handlar om ett klassiskt ”bear market rally” som ju inträffar från tid till annan även under nedgångsfaser?

Något tvärsäkert svar kan naturligtvis varken jag eller för den delen någon annan bjuda på. Det är nämligen väldigt få förunnat att med säkerhet kunna blicka in i framtiden. Spekulera kan vi däremot alla göra. För egen del tror jag att den kommande börsutvecklingens väl och ve kommer att avgöras av ett antal olika faktorer som var för sig inte är helt lätta att förutspå. Det i sig gör att det blir närmast omöjligt att gissa hur den sammantagna utgången blir.

Skulle jag själv få sätta mina marker någonstans hade de nog hamnat på ett scenario som bygger på att det kan bli sämre innan det blir bättre. Men för den sakens skull är inte övertygelsen så pass tydlig att jag tycker att man bör ställa sig utanför aktiemarknaden. Dessutom har jag en känsla av att väldigt många där ute har samma ”magkänsla”. Är det något vi vet om konsensus så är det väl att den i regel är fel.

Vill man peka ut ett par av de viktigaste sakerna att fokusera på avseende höstens börsutveckling blir det nog i mitt tycke den geopolitiska utvecklingen samt utvecklingen på energimarknaden. Inflationsutvecklingen och recessionsoron får ursäkta och då främst av det enkla skälet att som jag ser det lär de två förstnämnda faktorerna bli direkt avgörande även för dessa båda. Jag är dock medveten att man här kan diskutera vad som i just detta fall är hönan och vad som är ägget.

Tittar vi på det geopolitiska läget är det länge sedan som det var så pass spänt som det är nu. Här syftar jag faktiskt inte så mycket på kriget i Ukraina som ju tragiken till trots är något som marknaderna ser ut att ha lärt sig leva med, utan snarare relationerna mellan USA och Kina som ser ut att förvärras för varje vecka som går. Försämrat säkerhetspolitiskt läge i både Europa och Asien gör att den globala ekonomin riskerar uppdelning i (åtminstone två) ekonomiska block. Jag misstänker att en sådan utveckling lär påverka den konjunkturella utvecklingen (samt även framtida inflationstryck) även i ett läge då man lyckas undvika en direkt konfrontation vilket ju trots allt måste få gälla som huvud- och tillika förnuftscenario.

För Sveriges och kanske framför allt Europas del, lär det mesta i höst sannolikt handla om tillgången till energi. Det som troligtvis fäller avgörandet här blir dels vädret (hur kall och snörik vintern blir) dels om Ryssland stryper sina gasleveranser helt eller ej. Det senare nämnda lär sannolikt till viss del bero på hur relationerna mellan Kina och USA utvecklas. Ju frostigare förhållandet blir desto större är risken att Kina officiellt ställer sig på Rysslands sida i Ukrainakonflikten. Med den typen av allierad kommer retoriken från rysk sida troligtvis hårdna ytterligare och det skall inte uteslutas att kranarna stängs.

Vilka exakta effekter detta kan få kan man förstås enbart spekulera kring. Det finns ett talesätt som säger att man får hoppas på det bästa men förbereda sig på det sämsta utfallet. Förhoppningsvis gör företagen (och politikerna) allt för att vara redo om krisen skulle förvärras. I annat fall kan det bli riktigt bistert, i synnerhet om vi inte skulle ha tur med vädret. I händelse av gasransonering på kontinenten blir konjunkturen ordentligt lidande vilket i sin tur lär kunna leda till rejält missnöje som snabbt kan omvandlas till en ny existentiell kris för hela den europeiska unionen. I det läget lär det förstås spilla över även på börsens utveckling.

Det är sällan särskilt lönsamt att utgå från värsta möjliga scenario. Oddsen bör därför vara i favör för att jordens (eller i alla fall Europas) undergång uteblir även denna gång. Med det sagt kan hösten och vintern bli en oerhört tuff och inte minst dyr period för oss alla. Detta då man som konsument pressas från två olika håll. Inflationen är ett och stigande räntor ett annat.

Det positiva är att den vanligtvis framåtblickande marknaden nu tycks ta ett bet på att både inflationen och ränteökningstakten peakar inom kort för att därefter snabbt sjunka tillbaka. Får man rätt i sina antaganden lär återhämtningen mycket väl kunna fortsätta. Recessionen kan i det läget både bli grund och kortvarig. Ett sådant utfall torde därtill även innebära att också de ökade geopolitiska spänningarna om inte upphör helt så åtminstone lättar något. Förnuftet segrar helt enkelt. Att ovanstående blir verklighet är definitivt inte omöjligt. Frågan är dock om inte detta alternativ utgör det mest optimistiska utfallet. Ett slags bull case om man nu skall använda sig av aktiespråk. ´

Alldeles oavsett vad som sker tycks börshösten te sig oerhört spännande. Spänn fast säkerhetsbältena, för nu åker vi!

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2022-08-13 05:55:00
Ändrad 2025-01-24 08:16:21