SPORTAMORE – Går utanför Norden
E-handelsbolagens aktier ute i Europa har sålts ned rejält de senaste månaderna. Placerarna tycks ha blivit mer återhållsamma till avseende vilka marginalförväntningar man ska ha på e-handlarna. Vår favorit Sportamore är dessvärre inget undantag då marknaden sänkte aktien rejält i samband med bokslutet.
SPOR | Small Cap | 75 kr
Fjolårets sista kvartal visade på en stark tillväxt i alla geografier trots en tuff marknad som präglats av hög kampanjintensitet. I Q4 uppgick rörelsens intäkter till 319,4 Mkr (261,2), motsvarande en ökning om 22,2 % jämfört med samma period 2017. Det justerade rörelseresultatet sjönk däremot till 12,3 Mkr (13,8). Största försämringen märks för den svenska marknaden där rörelseresultatet föll till 3,3 Mkr, från 11,4 Mkr i Q4 2017.
Bruttomarginalen minskade till 34,6% (38). Förändringen mot föregående år är delvis hänförligt till Sportamores arbete med att kontrollera och över tid minska varulagrets storlek i förhållande till försäljning. Resterande marginaldifferens hänger samman med en större reservation för potentiell inkurans och ökad försiktighet vid värdering av utgående varulager kopplat till varulagrets storlek.
Varulagret vid utgången av 2018 uppgick till 280 Mkr (218) och andelen varor äldre än sex månader understeg 16%. Här är det viktigt att företaget håller koll på varulagret så man inte sedan tvingas rea ut allt för mycket varor. Vidare binder stora lager upp mycket pengar.
Kundsanskaffningen har på årsbasis accelererat med 75% jämfört med 2017. Den aktiva kundbasen uppgår nu till 975 000 aktiva kunder och 55 000 av dessa har adderats under senaste kvartalet. Andelen kunder som återkom inom 90 dagar från föregående transaktion under perioden var, trots starkt ökande nykundstillströmning, över 40 %.
Arbetet med att automatisera alla repetitiva moment och processer i största möjligaste mån och effekterna av detta fokus på skalbarhet och effektivisering synliggörs nu allt mer. Rörelsens kostnader har såväl under Q4 som helåret minskat som andel av försäljning med två procentenheter jämfört med föregående år. Detta drivs främst av ökad effektivitet och skalfördelar i logistik och marknadsföring. Skalfördelar är väldigt avgörande för e-handelsföretag för att kunna växa och hålla uppe lönsamheten.
Innevarande år fortsätter Sportamore sin expansion och tar steget utanför Norden. Med en bra infrastruktur ser ledningen nu möjlighet att med små uppstartskostnader öppna upp för handel på nya marknader genom att dra nytta av existerande organisation och infrastruktur med hög grad av automation i förekommande processer. Enligt bokslutet estimeras uppstartskostnaderna till under 1 Mkr och första nya marknad blir Frankrike. Förväntad lansering är tänkt att ske under andra halvåret 2019.
Sportamores målsättning är att nästa år uppnå ett EBITDA-resultat om 5-10% i Sverige och positivt EBITDA-resultat i övriga Norden. Som vi nämnt i våra tidigare uppdateringar tror vi att marginalen hamnar på maximalt 5-6 % beroende på stora kostnader för att hålla uppe tillväxttakten.
Tittar vi på värderingen är den lägre än för jättar som tex Zalando. Vi tror dock att e-handelssektorn kommer att fortsätta pressas i närtid som en konsekvens av välmotiverad oro för marginalerna. Därför sänker vi också rekommendationen för Sportamore till Avvakta/Behåll (Köp) med riktkurs 90 kr (108). Den lägre riktkursen beror på sänkta prognoser samt lägre marginalantaganden. Sportamore är dock helt klart en uppköpskandidat för en större aktör som snabbt vill bygga upp en plattform på den välutvecklade nordiska marknaden.