Spotifyprofil tar klubban samt köper aktier i Storytel. Läge att köpa aktien efter kursfallet?

Det är knappt en månad sedan (14 september) som Storytel handlades nästan i linje med vår riktkurs om 250 kr (aktien nådde 248,5 kr som högst).

Storytel arsprognosen i farozonen

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1902 (10 oktober 2021)

STORY | First North | 180 kr | KÖP

Det var kort efter beskedet att riskkapitalbolaget EQT har köpt en stor post i bolaget samtidigt som forna Spotifyprofilen Stefan Blom föreslogs till styrelseordförande i bolaget. En person som onekligen tycks vara anhängare av den s.k. pilotskolan eftersom han så sent som förra veckan valde att köpa aktier för 11 Mkr och teckna optioner för ytterligare 14 Mkr.

Annons

Var uppsidan i det läget begränsad enligt oss så är läget annorlunda idag. Detta eftersom nyhetens behag tycks ha lagt sig nu och kursen är tillbaka på nivåer väl understigande 200-kronorsnivån. Här har vi tidigare tyckt att aktien var attraktiv och så är fallet även idag. Någon direkt företagsspecifik anledning till kursfallet har vi nämligen inte kunnat se. Istället har det handlat om generell börssvacka tillsammans med tydlig press på tillväxtbolag i stort och s.k. coronavinnare i synnerhet. Huruvida Storytel hör till den senare nämnda kategorin är kanske inte helt klarlagt men i marknadens ögon hör man nog dit.

I veckan publicerade ljudboksföretaget siffrorna avseende utvecklingen i Q3 där man konstaterade att antalet betalande abonnenter i genomsnitt under Q3 uppgick till 1 724 000 stycken. Detta var i linje med prognos innebärande en ökning om knappt 27% jämfört med motsvarande period föregående år. Norden stod för 1 024 000, en siffra som antyder att ca 5% av Nordens vuxna befolkning idag har ett Storytel-abonnemang. Det måste man definitivt lägga på succékontot även om den totala siffran understeg prognosen som låg på 1 033 000.

Streamingintäkterna i Q3 summerades i Q3 till 583 Mkr vilket även det var marginellt under prognostiserade 586 Mkr. Norden stod här för 447 Mkr medan övriga världen bidrog med 136 Mkr. Den stora skillnaden (antalet abonnenter utanför Norden börja knappa in) beror förstås på skillnaden i ARPU (genomsnittlig intäkt per användare) som för Norden ligger på 146 kr medan den i övriga världen anges till enbart 65 kr.

Någon större entusiasm gav inte marknaden uttryck för efter att ha tagit del av ovanstående siffersamling. Anledningen till det var sannolikt rädslan för att helårsguidningen (som ju redan har sänkts en gång från 2,1-2,2 miljoner) om att uppnå 1,95-2,0 miljoner abonnenter kan ligga i farozonen att spricka. Det krävs nämligen ett rejält kundintag (närmare 250 000) under slutkvartalet om siffrorna skall kunna infrias och så många kunder har Storytel aldrig tagit in under ett kvartal. Hur ledningen ser på den saken får vi sannolikt höra mer om i samband med Q3-rapporten som publiceras i början på november.

Kundintaget i all ära men för vår del är inte kvartalsvis sådan den allra viktigaste aspekten (i synnerhet som många kunder tas i länder där dessa varken bidrar nämnvärt till intäkterna eller lönsamheten). Det vi framför allt vill se, såsom nämnt i våra tidigare analysuppdateringar, är signaler på att man börjar uppnå kritisk massa för lönsamhet på de marknaderna som har varit igång ett tag. Hit hör bl.a. Polen och Ryssland som ju inte båda är stora ”bokmarknader” och även folkrika sådana. Skulle man lyckas upprepa den nordiska succén på dessa lär också kapitalmarknaden få betydligt större tilltro till affärsmodellen och den kostsamma utländska expansionen än vad som är fallet idag.

Vi ser ingen anledning att se över vår tidigare rekommendation eller riktkurs. Detta trots att vi är medvetna om att tillväxtprognoser kan komma att sänkas framgent. Den som har följt våra resonemang tidigare minns säkert att vi själva räknar med att tillväxten framåt lär troligtvis bli lägre än de tillväxtmål som bolaget själva kommunicerat (30-35%). Vi hoppas nämligen att man kommer att rikta störst fokus på lönsam tillväxt. Detta ser vi som viktigare än om tillväxttakten enskilda år blir 20 eller 25%. Att stapla förluster på hög för att uppnå maximal tillväxttakt tror vi nämligen inte kommer att fungera i det långa loppet. Det lär sannolikt kapitalmarknaden se till. I synnerhet om lågränteperioden ligger bakom oss.

På rådande kursnivå värderas bolaget till drygt 12 miljarder kronor vilket motsvarar ca 3,5x nästa års försäljning och knappt 3x motsvarande siffra för 2023 (4,3 miljarder). Man kan givetvis diskutera huruvida det är högt eller lågt för ett olönsamt bolag. Vi ser det dock alltjämt som attraktivt givet den starka marknadspositionen i Norden som lär bli än starkare när/om man når lönsamhet även i Finland. Det tillsammans med optionen att man också blir en dominerande aktör i ett flertal ickenordiska länder gör att vi fortsätter gilla bolagets aktie och håller därmed fast vid både köprådet och målkursen om 250 kr.

NASDAQ Stockholm
STORY_B
Sektor
Streamingtjänst
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2021-10-12 12:47:00
Ändrad 2024-11-13 08:57:20