Spotlight Group - mikrobolagens forum

Efter att ha lotsat ett hundratal bolag till börsen är det slutligen dags för börsoperatören Spotlight (tidigare Aktietorget) att själva få sin aktie noterad. Och märkligt vore förstås om man inte valde den egna plattformen för ändamålet.

Spotlight Group mikrobolagens forum

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1806 (2 september 2020)

IPO | Spotlight | 22,10 kr | TECKNA

Till skillnad mot de allra flesta bolag som noteras där ger man dock inte ut nya aktier och tar därmed inte heller in nya pengar. Det är istället Varenne AB som säljer sitt innehav (478 870 stycken) till hugade spekulanter. Eftersom hälften av dem redan är förbokade lär det troligtvis inte vara särskilt svårt att fylla erbjudandet. I synnerhet som Spotlight som investering förenar en hel del som efterfrågas just nu samtidigt som priset får anses vara överkomligt.

Att Spotlight står bakom en marknadsplats för mikrobolag vet sannolikt de flesta. Detta är dock enbart ett av fyra ben som koncernen vilar på idag. De övriga är den finansiella rådgivningsbyrån Sedermera Fondkommission, juridiska dito MCL samt nylanserade (februari i år) emissionsinstitutet Nordic Issuing som skall ta hand om bl.a. emissioner, utbokningar, optionslösen, blockposter, samt hantering av vinstandelsbevis.

De olika verksamheterna uppges vara fristående och oberoende av varandra. Däremot är det inte ovanligt att kunder nyttjar tjänster hos flertalet av dem. Synergier dem emellan är givetvis också något som affärsmodellen bygger på men det finns inget tvång att Sedermera eller MLC ska anlitas i samband med notering på Spotlight Stock Market. Båda affärsområden arbetar även själva kontinuerligt med bolag som är noterade på andra marknadsplatser såsom exempelvis First North.

Just First North är för övrigt Spotlights främsta konkurrent när det gäller att attrahera nya bolag. Det finns förstås även andra plattformar som exempelvis NGM och Pepins men det är First North som man i regel konkurrerar med. En mäktig konkurrent förstås med tanke på Nasdaqs oerhört starka varumärke. Det är också här som koncernens övriga verksamheter kommer in i bilden. Till skillnad från Nasdaq kan man erbjuda ett helhetskoncept, från ax till limpa. Till andra konkurrensfördelar hör även lägre prissättning samt enklare regulatoriska regelverk.  

Under 2109 ökade Spotlight sin omsättning med 9% till ca 123 Mkr. Rörelseresultatet skrevs till 10,2 Mkr vilket motsvarade en rörelsemarginal om 8,2%. Det var något lägre än bolagets finansiella mål som stipulerar minst 10-procentig tillväxttakt samt en lönsamhet överstigande 10% (ett tredje mål är att dela ut 50% av nettovinsten), men bör ändå betecknas som stabilt. Det intressanta här är att andelen återkommande intäkter var höga 40%. Antalet noterade bolag hade ökat till 178 stycken vilket förstås korrelerar med andelen återkommande intäkter. Eftersom man tar ut kvartalsvisa noteringsavgifter från samtliga bolag växer intäktsbasen i takt som fler bolag ansluter till plattformen. En skalbar modell som fortlöper ända tills det aktuella bolaget väljer att antingen byta lista eller avnoteras av andra skäl (tex konkurs).

Under 2020 har den positiva utvecklingen fortsatt. Trots pandemin har antalet affärer på plattformen ökat under det första halvåret (samtliga transaktioner medför en mindre intäkt). Tillströmningen av nya bolag avtog däremot väsentligt. I gengäld har antalet företrädesemissioner, riktade emissioner samt lånefaciliteter ökat vilket har vägt upp för det svalare noteringsklimatet. De totala intäkterna ökade med 9,9% till 65,7 Mkr samtidigt som rörelseresultatet ökade till 6,2 Mkr, en rörelsemarginal om 9,4%.

Med hög andel återkommande intäkter, stort noteringsintresse samt stundtals riktigt omfattande börshandel råder det just nu närmast ett perfekt läge att notera bolaget. Trots att värderingen är drygt 30% högre än vad den bedömdes vara så sent som för ett halvår sedan när en mindre emission genomfördes, är prislappen inte särskilt väl tilltagen. Under förutsättning att bolaget infriar förväntningarna om 10-procentig tillväxttakt och förbättrar lönsamheten till att närma sig målet om 10% lär nettoomsättningen nästa år landa omkring 145-150 Mkr medan rörelseresultatet blir ca 13-14 Mkr. Med det som utgångspunkt skulle en schablonbeskattad vinst motsvara ett P/E-tal på omkring 10-11 och det är definitivt inte utmanande högt i dagens räntemiljö. I synnerhet för ett bolag som kombinerar tillväxt med återkommande intäkter samt förväntat stabil utdelning.


Faktaruta

IPO: Spotlight Group
Sektor: IT
Pris: 22,1 kr
Lista: Spotlight
Noteringsdag: 15/9
Sista teckningsdag: 8/9

Mycket kan förstås sägas om de bolag som finns noterade på Spotlight. Många av dem saknar inte bara uthålliga vinster utan till och med intäkter och man kan förstås ifrågasätta huruvida de borde vara noterade eller ej i detta tidiga skede. För Spotlight som plattform är förstås småföretagens vilja att vara noterade ett lyckokast. En börsnotering innebär nämligen vanligtvis en lång kundrelation och därmed lång period av intäktgenerering. Dels i form av avgifter för att ha sin aktie noterad dels i form av hjälp i samband med kommande kapitalanskaffningar som ju snarare är regel än undantag för den här typen av bolag.

Någon kursraket blir aktien sannolikt inte när den väl noterats. Men med det sagt anser vi ändå att det inte är särskilt svårt att skissa på kurser uppåt 28-30 kr på 6-12 månaders sikt där även högre nivåer ter sig fullt realistiska. Till skillnad från många bolag som finns noterade på bolagets marknadsplats tycks Spotlight själva vila på solid grund. Rekommendationen blir därför att Teckna aktien med brasklappen att man bör vara medveten om att likviditeten i den lär bli skral (större ägare har förbundit sig till 12 månaders lock-up).  

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2020-09-09 10:52:00
Ändrad 2024-11-13 08:03:29