Starbucks – Delta dämpar festen
”The Great Human Reconnection continues to unfold” - Det var ett klassiskt amerikanskt patos som kaffekedjans vd Kevin Johnson la i sitt vd-ord i samband med den senaste kvartalsrapporten.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1890 (29 augusti 2021)
SBUX | Nasdaq USA | 115,12 usd | NEUTRAL
Han pratade förstås om den stora återföreningen av samhället efter en lång tid av restriktioner och nedstängningar, någonting som vi här i Sverige inte har upplevt i samma utsträckning som resten av världen.
Tack vare den pågående vaccineringskampanjen har folk börjat röra på sig igen, vilket tydligt syns i en ökande aktivitet i Starbucks kaféer. Verksamheten går till och med betydligt bättre än förre pandemin, inklusive rekordomsättning och ökande marginaler. Utvecklingen hittills i år har även överraskat ledningen själv, och för andra gången inom loppet av några månader höjde man nyligen prognosen för innevarande räkenskapsåret 2020/2021.
Under bolagets Q3 (april - juni) ökade nettoomsättningen med 78%, jämfört med samma period i fjol, till 7,5 miljarder usd. Den globala försäljningen i jämförbara enheter ökade med 73%, med högst tillväxt i regionen Americas (+84%). Jämfört med samma period 2019 ökade försäljningen med 10% i jämförbara enheter. Mycket stark är också lönsamhetsutvecklingen och rörelsemarginalen nådde 19,9% under kvartalet.
Tillsammans med hemmamarknaden USA är det Kina som är bolagets viktigaste marknad. Av de totalt 33 295 Starbucks kaféer befinner sig 62% i dessa två länder. Medan USA är den stabila basen med drygt 15 000 kaféer idag, så är det Kina som ska vara den framtida tillväxtmotorn och av de 1 100 nya kaféer som ska öppnas under räkenskapsåret 2021, är 600 i Kina. Ambitionen är att ha 6 000 kaféer i landet vid slutet av räkenskapsåret 2022.
Särskilt bra går det för satsningen ”Starbucks Now” som lanserades i Kina år 2019 som expressformat, med fokus på beställningar via mobilen. Konceptet är anpassat till tätbebyggda stadsmiljöer och blandar det digitala med en fysisk konsumentupplevelse. Kineserna verkar uppskatta det, då beställningar via mobilen stod för 34% av omsättningen i landet, vilket var 11 procentenheter mer än året innan.
Framgångar skördar även bolagets samarbeten med olika detaljhandlare som säljer bryggkaffe och ready-to-drink produkter under Starbucks varumärke. Trots hård konkurrens har man lyckats vinna marknadsandelar i år, vilket visar hur stark positionen är bland kaffekonsumenterna som dessutom söker sig mer och mer mot premiummärken. Bland annat därför förväntas en nästan tvåsiffrig årlig tillväxt för kaffeindustrin de kommande åren. Ett annat sätt att utnyttja det starka varumärket är att bredda produktportföljen med nya dryckesalternativ, te, hälsoprodukter och även mat.
Med de starka siffrorna för de första nio månaderna av räkenskapsåret i ryggen, förväntar sig vd Kevin Johnson numera en omsättningsökning i jämförbara enheter på 20-21% för 2021. Det kan jämföras med den tidigare prognosen på 18–23%. Vinsten per aktie spås landa mellan 2,97 usd och 3,02 usd (tidigare 2,65 – 2,75 usd).
En besvikelse var däremot att han sänkte prognosen för Kina från tidigare +27–32% i jämförbar omsättning till +18–20%. Anledningen är den fortsatta osäkerheten kring pandemin, bland annat till följd av fortsatta reserestriktioner och den generella utvecklingen med tanke på den mer aggressiva Delta-mutationen. Han är dock tydlig med att volatiliteten skall ses som enbart temporär där de långsiktiga utsikterna i Kina beskrivs som goda.
Första gången vi skrev om bolaget var i slutet av januari (Newsletter 1842). Sedan dess har aktien stigit med drygt 11% (inklusive utdelningar) och uppåt 16% om man tar hänsyn till dollarförstärkningen. Det är klart godkänt och fortfarande finns det egentligen en del uppsida kvar till vår riktkurs på 135 usd. Caset har dock byggt på en kraftig förbättring av stämningsläget under andra halvåret i år, något vi nu ser ligga i farozonen på grund av Delta-mutationen och för långsamma framsteg i vaccineringskampanjen. För att aktien ska ta sig hela vägen till riktkursen krävs det nog ett starkare momentum i Kina men även där råder det just nu osäkerhet i spåren av deltavirusets härjningar.
Vi behåller vår långsiktigt positiva syn och riktkurs, men väljer nu att ta bort aktien från Top-picks listan.