Starbucks – Snabbfotad jätte

Covid-19 pandemin har drabbat restaurangbranschen världen över. Än en gång har det dock visat sig att storleken är det som spelar roll.

Starbucks Snabbfotad jatte

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1842 (24 januari 2021)

SBUX | USA | Nasdaq | 103,5 usd | KÖP

Medan många mindre aktörer har gått i konkurs har större kedjor med geografisk diversifiering, likviditet i kassan och ett bredare erbjudande klarat sig betydligt bättre. Inte minst nytänkande digitala lösningar har blivit en viktig konkurrensfördel, både vad gäller marknadsföring och själva driften av verksamheten.

Annons

Världens största kaffekedja, Starbucks, har länge varit ledande i sin bransch vad gäller investeringar i artificiell intelligens (AI), med satsningar på personifiering av kunderbjudandet via app, lagerförvaltning, samt personalplanering. Även kaffemaskinerna har fått IoT-sensorer som meddelar automatiskt om, när och hur de behöver underhållas.

Självklart hjälpte allt detta inte omedelbart när pandemin bröt ut för nästan exakt ett år sedan. Folk började jobba hemifrån, social distansering blev den nya normen och många kaféer fick stänga temporärt. Som en direkt följd rasade omsättningen i jämförbara enheter med 40% under perioden april – juni, bolagets Q3 i det brutna räkenskapsåret 2019/2020. 

När den första chocken hade lagt sig fick man, emellertid, se hur flexibel och snabbfotat verksamheten är. Tack vare en accelererad utrullning av ”drive-thru”-konceptet och nya etableringar utanför storstäderna, lyckades man upprätthålla beställningarna via mobiltelefonerna på en bra nivå, så att omsättningsnedgången under perioden juli - september dämpades till enbart -9% i USA och -3% i Kina. Dessa två hör till bolagets klart viktigaste marknader. Före coronakrisen kom omkring 70% av intäkterna från Americas (USA och Kanada) och cirka 20% från Kina.

Just Kina har man stora förhoppningar på, både kort- och långsiktigt. Enligt ledningens förväntningar ska den jämförbara försäljningen i landet ha återhämtat sig fullständigt i slutet av 2020 och för räkenskapsåret 2020/2021 räknar man med en markant tillväxt. Kina är även en viktig del av den ambitiösa planen att öka antalet kaféer till 55 000 globalt år 2030, jämfört med runt 33 000 idag. Faktum är att om man inkluderar nyöppnade kaféer i beräkningen så ökade bolagets omsättning i Kina redan under det senaste kvartalet med 7%.  

Utfallet för hela räkenskapsåret 2019/2020 blev slutligen en omsättningsnedgång på koncernnivå om 11% till 23,5 miljarder usd. Rörelsemarginalen pressades med 8,8 procentenheter till 6,6%, till följd av volymbortfallet och diverse coronarelaterade kostnader. Givet att det har varit det tveklöst mest utmanande året i bolagets historia (Starbucks grundades 1971) är det dock fortfarande imponerande siffror.

Med stor sannolikhet kommer det vara en utmanande marknad även i år, och kanske även 2022. Vissa experter tror att det kommer ta två år för de amerikanska kaffekedjorna att återhämta sig fullständigt från branschens intäktstapp om 11,5 miljarder usd, motsvarande en fjärdedel av hela marknadsvärdet. För de kommande åren upp till 2025 räknar man däremot med en årlig tillväxttakt om 7%.

Tillsammans med konkurrenten Dunkin' Donuts kontrollerar Starbucks 65% av den amerikanska marknaden, och båda bolagen har varit aktiva i att etablera ”drive-thru”-konceptet även utanför det klassiska fast food segmentet. Dunkin' Donuts ligger till och med ett steg före med runt 6 400 drive-thru kaféer, jämfört med Starbucks' 3 900. Man använder dock sitt goda kassaflöde och starka balansräkning för att driva expansionen vidare, samtidigt som man kontinuerligt vidareutvecklar sina digitala erbjudanden såsom lojalitetsprogram och mobila betalningslösningar.

Mycket spännande är ett av de senaste projekten där man adderar AI till digitala drive-thru menyer. Det möjliggör för menyn att ge rekommendationer baserat på det geografiska läget, vädret och tiden på dygnet, vilket inte bara förbättrar upplevelsen för kunden, men hjälper även effektiviteten i respektive kafé och därmed lönsamheten på sikt.

På kapitalmarknadsdagen i december visade sig VD Kevin Johnson i alla fall mycket nöjd med den interna utvecklingen och han verkar vara övertygad om att bolaget har blivit starkare under krisen. För räkenskapsåret 2020/21 räknar han med en återhämtning av omsättningen på 18-23% till 28-29 miljarder usd, samtidigt som den justerade vinsten förväntas landa runt 2,7 – 2,9 usd per aktie. För åren 2022-2024 är bolagets egna prognos en årlig omsättningstillväxt på 8-10% som en kombination av både organisk tillväxt och nyöppningar.

Med ett P/E-tal på strax under 39 är värderingen i dagsläget relativt hög i traditionella mått. Den förväntade vinsttillväxten i år och nästa år är emellertid också hög, och om något ser vi potential för positiva överraskningar framförallt mot andra halvåret i år, när läget i samhället så småningom borde normaliseras. Expansionen i Kina ger ytterligare kursfantasi och bolaget betalar dessutom en utdelning som motsvarar en direktavkastning på omkring 1,5%. Vi ser potential mot 125 usd på 12-månaders sikt och landar därför i ett köpråd för aktien. 

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2021-01-26 14:31:00
Ändrad 2024-11-13 08:18:51