Starka fundamenta gynnar Fractals tillväxt
Det blev en dundersuccé när gaming-equipment bolaget Fractal noterades för lite mer än en vecka sedan.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1850 (21 februari 2021)
FRACTL | First North | 59,2 kr | KÖP
Intresset bland placerarna var såpass stort att långt ifrån alla fick tilldelning. De som lyckades kunde glädja sig åt en uppgång på mer än 100% efter bara några minuters handel, och även om den första euforin har lagt sig något, så står aktien fortfarande drygt 40% över teckningskursen på 41 kr.
Allt som har med gaming, dvs PC- dator- och mobilspel, att göra har ett exceptionellt starkt år bakom sig och Fractal Gaming är inget undantag. Bolaget, som är inriktat på premiumsegmentet av PC gaming-produkter, har ökat sin omsättning med nästan 60% under 2020 till 652 Mkr, till följd av den starka efterfrågan i spåren av pandemin.
Till skillnad från de klassiska ”gaming”-bolagen på den svenska börsen, sysslar Fractal alltså inte med spelutveckling utan säljer istället hårdvara för ändamålet. Sedan grundandet år 2010 har bolaget sålt mer än fem miljoner PC gaming-produkter, med fokus på design, prestanda och kvalitet. Under tiden har man successivt expanderat geografiskt och idag säljs produkterna via återförsäljare över hela världen.
Inom sitt största segment datorchassin (83% av omsättningen) är bolaget marknadsledande i flera regioner och innehar en topp tre-position globalt. Enligt ledningens egen bedömning har man även en stark position inom nätaggregat, kylningsprodukter och fläktar till gaming-datorer. 45% av omsättningen genererades ifjol i Americas och 43% i EMEA-regionen. Stor potential finns fortfarande in Asien, där e-sport har en mycket stark ställning.
Fractal har under åren lyckats skapa ett väletablerat varumärke med tydliga egenskaper och högkvalitativa produkter, något som uppmärksammas i inflytelserika communities som Reddit och Sweclockers. Det är en viktig förklaring bakom framgången som syns i den kraftiga historiska tillväxten. Från räkenskapsåren 2010/2011 till 2020 har nettoomsättningen ökat från 59 till 636 Mkr, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig tillväxttakt (CAGR) om 28%. Tillväxten är dessutom helt och hållet organisk (inga förvärv).
En annan faktor som imponerar är att bolaget ända sedan starten har varit lönsamt. Under 2020 uppgick det justerade rörelseresultatet (EBIT) till 128 Mkr, vilket motsvarar en marginal om 20,2% (jämfört med 14,4% under 2019). Även om siffrorna för 2020 får anses som extraordinära som en konsekvens av pandemin är det icke desto mindre en mycket imponerande resa hittills.
Tillverkningen är outsourcad till leverantörer i Kina och försäljningen sköts via distributörer och direktförsäljning till återförsäljare och systemintegratörer. För framtiden finns det planer att öppna en egen online-shop, men tanken är inte att ersätta försäljning via återförsäljare, utan snarare ha det som ett komplement för att växa ytterligare. Därför ska den egna online-shopen, med start under 2022, främst sälja tillbehör som i viss utsträckning inte tillhandahålls till slutkunderna via distributörer.
Fundamentalt gynnas Fractal av det växande intresset för video-/dataspel över hela världen, vilket även driver efterfrågan på utrustningen. Enligt branschexperterna på DFC Intelligence förväntas den globala marknaden för premiumsegmentet inom PC gaming-hårdvara att öka med en CAGR om 12% mellan åren 2018 och 2022.
Andelen hängivna och tävlingsinriktade gamers, den gruppen som är särskilt intressant för Fractal, förväntas att växa ännu snabbare, bland annat till följd av e-sportens framfart. Här är det extra viktigt med hög prestanda för att få en konkurrensfördel som gamer, vilket leder till ett kontinuerligt behov av att uppdatera hårdvaran.
Med det i åtanke gör det inte så mycket att 2021 sannolikt kommer bli något av ett mellanår för hela gaming branschen, givet de tuffa jämförelsetalen från coronaåret 2020. Ledningen räknar därför enbart med begränsad marknadstillväxt i år, samtidigt som 2020 har skapat en stor bas för framtida tillväxt. Från och med 2022 är ambitionen att visa en årlig organisk nettoomsättningstillväxt om minst 10%, med en justerad EBITDA-marginal om 20%.
Lika bra som de långsiktiga utsikterna är bolagets finansiella ställning och vid slutet av december hade man en nettoskuldsättningsgrad på enbart 18%. I samband med noteringen gjordes därför ingen kapitalanskaffning. Istället var det fyra större aktieägare som sålde aktier till allmänheten.
Som vi alla vet är pandemin dessvärre långt ifrån över. Det i sig bådar dock gott för fortsatt hög aktivitet inom gaming. Även om jämförelsebasen är utmanande från och med Q2 i år, så bör det fortfarande kunna räcka till en låg ensiffrig tillväxt på översta raden för Fractals del i år. Det skulle innebära en nettoomsättning kring 650 Mkr, och med bibehållen lönsamhet en vinst kring 3 kr per aktie.
Får vi rätt i våra antaganden motsvarar värderingen i dagsläget ett P/E-tal kring knappa 20 vilket vi ser som överkomligt för en ledande aktör i en bransch med goda tillväxtutsikter. Amerikanska konkurrenten Corsair Gaming handlas exempelvis till P/E-tal på ca 30 och schweiziska Logitech till drygt 22. Här finns det alltså potential för en multipelexpansion och vi ser kurser kring 70 kr som realistiskt under de kommande 12 månaderna.