Starka siffror från norska Europris. Vi imponeras av bolagets starka position

Som vi hade förväntat oss avslutade den norska lågpriskedjan fjolåret på ett imponerande sätt.

Europris Starka siffror

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1848 (14 februari 2021)

EPR | Mid Cap Oslo | 48,42 nok | KÖP

Hjälpt av Covid-19 pandemin ökade omsättningen under årets sista kvartal med 32,8%, jämfört med samma period året innan, till 2 523 Mnok. Samtidigt förbättrades det justerade rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA) med 50% till 677 Mnok, då effektiviteten i verksamheten ökade ytterligare till följd av åtgärderna som har vidtagits inom logistiken.

Annons

Mönstret i efterfrågan som började formas i mars, har fortsatt sedan dess och till och med intensifierats i takt med att den andra smittvågen under hösten tog fart. Den norska regeringens åtgärder för att stoppa smittspridningen har lett till att mer tid spenderas hemma och att gränshandeln med Sverige har upphört. Det har varit positivt för den norska marknaden, och Europris har lyckats ta en allt större andel tack vare sitt fokus på låga priser i kombination med ett brett utbud av varor.

Totalt ökade den norska detaljhandeln med 10% under 2020. Den största tillväxten märktes inom livsmedel och lågprissegmentet som ökade sin försäljning med 15,7 respektive 19,2%. Som dedikerad lågprisaktör befinner sig Europris därmed i en stark position och lyckades också växa med hela 27,8%. Styrkan finns inom alla kategorier, även om livsmedel har gynnats extra mycket av restriktionerna. Dessutom accelererade tillväxttakten av bolagets e-handelserbjudande under Q4, där online-försäljningen ökade med 259%. Det innebar samtidigt att andelen av den totala försäljningen ökade med 0,4 procentenheter till 0,6%.

Lite negativt var beskedet att automatiseringen av sorteringsprocessen i centrallagret verkar bli försenad, om än inte alltför mycket. Installationen av systemet är förvisso avklarad men första test har påvisat några fel som måste åtgärdas innan anläggningen kan tas i drift. Dessvärre är leverantörens agerande begränsat av reserestriktioner så att processen dröjer längre än vad man tidigare hade räknat med. Bolaget hoppas dock fortfarande att systemet kan köra igång under första halvåret i år. Som nämnt i föregående analys (Newsletter 1833) är automatiseringen det sista steget i bolagets logistiksatsning som ska ge besparingar på mellan 0,75 – 1,25% av omsättningen när allt är på sin plats 2022.

Efter ett sällsynt starkt år har den finansiella ställningen förbättrats märkbart och nettoskuldsättningsgraden har minskat till 104% (156) vid slutet av december. Under inledningen av 2021 verkar dessutom den positiva trenden med stark försäljningstillväxt ha fortsatt att döma av vd Espen Eldals kommentar i samband med presentationen av bokslutskommunikén. Optimism syns även i styrelsens förslag att höja utdelningen för 2020 till 2,70 kr per aktie (1,95) vilket motsvarar en direktavkastning på 5,7% samtidigt som värderingen motsvarar P/E-tal om knappt 14 på årets förväntade vinst.

Vi imponeras av bolagets starka position och exekvering och ser oförändrat uppsida i aktien uppemot 65 nok.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2021-02-15 11:43:00
Ändrad 2024-11-13 08:22:25