Stökig vecka

Det är nog inte bara jag som har en känsla av att börsen känns lite trött. I synnerhet i Stockholm.

Stokig vecka

Rent säsongsmässigt är det kanske inte direkt överraskande vilket jag påpekat (alltför?) många gånger tidigare. Just den här veckan tillkommer dessutom extra osäkerhet i form av viktiga inflationsdata från inte minst USA, räntebesked från ECB samt sist men absolut inte minst det faktum att det åter är dags för optionslösen i USA. Av erfarenhet vet vi ju att volatiliteten under dessa veckor ökar påtagligt samtidigt som tendensen allt som oftast har varit negativ. 

Det som inkommer först (tyvärr efter att den här texten skrivs) är den amerikanska inflationsdatan för augusti. Marknaden är väl medveten om att den kommer att öka jämfört med tidigare månader och blir det någon form av överraskning finns det förstås stor risk att den blir åt det negativa hållet. Det i sig kan mycket väl leda till ökad marknadsvolatilitet då det i sådana fall säkert kommer skrivas spaltmeter om att inflationen ka ha bitit sig fast på nivåer vida överstigande centralbankernas omtalade 2%. Det i sig skulle kunna kräva fler räntehöjningar från FED.

Huruvida så blir fallet eller ej får väl framtiden att avgöra. En hel del idag tyder faktiskt på att det inte behöver blir så illa. Den eventuella inflationsökningen som redovisas nu beror först och främst på dels baseffekter dels ökade bränslepriser under sommaren. Men det är klart, skulle nuvarande oljepris bestå eller fortsätta att öka lär det givetvis påverka även kommande utfall. Just oljeprisökningar är dock oerhört svåra att tackla för FED. Kraftiga sådana får i regel en åtstramande effekt i sig.  

Ur svenskt vidkommande lär förstås morgondagens händelser vara det mest intressanta. Till skillnad från uppgång i amerikanska inflationssiffran väntas här en tämligen rejäl nedgång. Om så verkligen blir fallet kan det kanske få Riksbanken att ta en extra funderare gällande penningpolitiken. Nya räntehöjningar och hökaktiga uttalanden känns nämligen som en något udda medicin att ta i ett läge då inflationen sjunker (kraftigt?) och ekonomin bromsar in. Som om inte det var nog bakbinder inflationsbekämpningen regeringen och dess möjligheter att inkomma med önskvärda och välbehövliga stimulanser.

Värt att beakta i sammanhanget är faktiskt även det faktum att det numera spekuleras i att ECB kommer att låta bli att höja räntan och istället nöjer sig med en s.k. ”hökaktig paus” när det är dags för besked i morgon. Vore så fallet handlar det onekligen om en ganska rejäl omsvängning på tämligen kort tid vilket förstås i huvudsak beror på de faktorer jag nämnde ovan. I synnerhet som den tyska ekonomin som ju ofta ses som EU-zonens lok, har börjar sakta in betänkligt.

En utebliven räntehöjning från ECB skulle kunna leda till förstärkning av den svenska kronan. Detta inte minst då det nog är mer eller mindre ristat i sten att Riksbanken kommer att höja med ytterligare 25 räntepunkter i samband med sitt septembersmöte. Att jag skriver ”skulle kunna” beror på att jag inte alls är säker på att så kommer att ske mer än eventuellt initialt.

Anledningen till min tveksamhet är att stramare räntepolitik i det läge som svensk ekonomi befinner sig i nu (bl.a. sämst tillväxt av jämförbara länder) inte lär istimulera tillväxten utan tvärtom leda till både svagare tillväxt och djupare lågkonjunktur. I alla fall om man väljer att utgå från strikt teoretiska ekonomisamband. Stämmer resonemanget att valutan är ett mått på den inhemska ekonomins tillstånd torde det vara svårt att se tydlig kronförstärkning i det läget. Men den som lever får förstås se. Valutarörelserna som sådana är notoriskt svåra att förutspå och ibland även att förstå sig på.

Kryddar vi allt ovanstående med ett amerikanskt optionslösen som ju tidigare har stökat till det från tid till annan är det inte utan att man får en känsla av att den här veckan kan bjuda på någon form av volatilitetsmässigt crescendo. Ur det perspektivet sett är det inte omöjligt att det klassiska talesättet gör sig påmint:

”Sell in may and go away, dont´t come back until St Ledgers Day”

St Ledgers Day syftar som trogna läsare säkert minns på festivaldagen i brittiska Doncaster då det klassiska hästgalopploppet äger rum. Festligheterna äger årligen rum under tredje helgen i september som i år infaller under kommande veckoslut. Om det sedan medför att drivor av köpare dyker upp även på Stockholmsbörsen under nästkommande veckor återstår förstås att se. Så här långt har svensk börs underperformat sina europeiska och inte minst amerikanska motsvarigheter. Men så är också den ekonomiska verkligheten sämst i klassen hos oss just nu.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2023-09-17 06:00:00
Ändrad 2025-01-24 08:14:50