Storytel – inte köpvärd
Att ljudboksspecialisten Storytels aktiekurs faller i samband med rapporter är inte särskilt anmärkningsvärt.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1801 (16 augusti 2020)
STORY | First North | 265 kr | AVVAKTA
Förväntningarna tenderar nämligen i regel att trissas upp inför publiceringen vilket gör att det nästintill oavsett utfall uppstår säljtryck i aktien när siffrorna väl publicerats. Allt enligt den välkända devisen ”buy the rumour, sell the fact”.
Mot bakgrund av det är det inte särskilt konstigt att aktien föll i spåren av årets halvårsrapport. Magnituden i nedgången (nära 7-8%) samt inte minst en del av beskeden som gavs kan dock oroa. En gång är förvisso ingen gång som bekant men att en del väljer att dra öronen åt sig när ett tillväxtbolag flaggar för svagare tillväxt är definitivt inte onaturligt. I synnerhet i ett läge då värderingen är allt annat än låg.
Marknaden tolkade nedgången som ”falskt alarm” och kursen steg kraftigt redan dagen därpå i spåren av flertal riktkurshöjningar som följde i spåren av rapporten. Det kan mycket väl vara rätt på kort- och medellång sikt. Storytel förefaller numera att tillhöra skara av s.k. momentumaktier som stiger så länge riskaptiten förblir god. Dessutom börjar det spekuleras att svenska Spotify är på väg in i audiobook segmentet vilket förstås ökar förhoppningar att man skalar upp satsningen via förvärv av just Storytel. Bortser man från den typen av spekulationer och fokuserar istället på fundamentala värden börjar aktien dessvärre nå nivåer där vi har svårt att finna fundamental uppsida.
Att de fundamentala faktorerna sakta men säkert har börjat åsidosättas blev vi varse när bolaget nyligen aviserade förvärv av Kitab Sawti, en svensk startup med omsättning som ifjol motsvarade knappt 2,5 Mkr. Nog för att inriktningen mot Mellanöstern och Nordafrika framstår som intressant (i synnerhet på sikt) men av försäljningsnivån att döma är vägen till stora värden tämligen lång. Marknaden höjde värderingen med en miljard samma dag som nyheten kablades ut. Visst kan verksamheten visa sig vara värd så pass mycket och kanske ännu mer på längre sikt (5 år) men att diskontera det redan nu känns aningen optimistiskt.
Mindre optimistiska var däremot beskeden från vd Jonas Tellander att man i juli månad såg tvärtstopp i försäljningen på vissa utomnordiska marknader (i en del fall har det rent av handlat om negativ försäljningstillväxt). Läget skall dock ha förbättrats igen i augusti men svackan gjorde att man för första gången på länge har beslutat att sänka sin guidning. I Q3 förväntar man sig tillväxttakt om 21% (jmf med motsvarande kvartalet året innan) medan målsättningen för helåret har justerats till 32% dvs nedre delen av tidigare angivet spann på 32-35%.
I övrigt var Q2 i linje med vad man tidigare har guidat för. Nettoomsättningen för hela koncernen steg med 37,7% till 553,6 Mkr (401,9). Streamingintäkterna svarade för 459 Mkr (320). Abonnentbasen ökade med 42% till 1,26 miljoner (0,90). Målsättningen för helåret är att nå 1,5 miljoner betalande prenumeranter.
Även lönsamheten har förbättrats men här beror effekten främst på ny redovisningsstandard där man från och med i år tillämpar aktiveringsmodellen istället för kostnadsföringsmodellen gällande internt utvecklade immateriella rättigheter. Justerar man för det var förlusten faktiskt större i årets Q2 än vad den var ifjol trots kraftigt ökad försäljning. Det förvånar en smula men följer även trenden i Q1. Baserat på den nuvarande redovisningsmetoden förbättrades EBITDA-resultatet till -37,8 Mkr (-78,9) medan rörelseresultatet landade -60,0 Mkr (-95,3).
Bolagets VD uppger att man är lönsamma på fem (5) marknader av totalt 20 som man är verksamma på. I slutet på året hoppas man bli det även i Finland och i början på nästa år i Ryssland. Att man kommit så pass långt i just Ryssland ser vi som oerhört positivt. Dels handlar det om en potentiellt mycket stor marknad, dels är ryssar ett ”läsande folk”.
När det senast begav sig i maj (Newsletter 1786, kurs 178 kr) såg vi förvisso uppsida mot 240-250 kr på några års sikt men menade trots det att det inte var tillräckligt för en ny köprekommendation om man valde att diskontera utvecklingen till nuläget. Idag handlar aktien strax över nivån som vi ansåg kunde vara motiverad om 2-3 år givet att den operativa utvecklingen fortsatte såsom vi hade antagit. Det senare är ju trots allt fortsatt en öppen fråga. Det vi kan konstatera nu är att utvecklingen i Q2 följde plan. Någon anledning till uppjustering av prognoserna gav den däremot inte upphov till.
Eftersom vi ser tydliga tecken på att Storytel med sin digitala affärsmodell har allt mer blivit en momentumstyrd aktie tror vi att förutsättningar för fortsatt kursuppgång bör vara goda. Detta då vi tror att den kommer att utvecklas väl så länge som marknaden trendar uppåt och på den fronten har vi fortsatt optimistisk syn för hösten och vintern. Det blir dock inte meningsfullt att höja riktkursen för aktien enbart av detta skäl då en sådan bör enligt oss spegla aktiens fundamentala värde. Här anser vi som omnämnt ovan att det mesta redan är intecknat i kursen. Baserat på strikt fundamentala grunder känns aktien numera dyr varför rekommendationen gränsar till Sälj. Att vi låter bli att ”säljreka” beror på att vi i egenskap av mycket nöjda användare har en stark köprekommendation på tjänsten som sådan. En bra produkt är dock inte alltid detsamma som en köpvärd aktie.