Storytel – köpläget kryper allt närmare

Ljudboksföretaget Storytels app har hört till våra absoluta favoriter ända sedan lanseringen av den ägde rum. På den fronten har ingen förändring skett. Men bra produkt är inte alltid detsamma som en köpvärd aktie.

Storytel koplaget kryper allt narmare

STORY B | First North | 211 kr | AVVAKTA

När vi senast tittade till Storytel efter halvårsrapporten (Newsletter 1801) konstaterade vi att aktien såg väl dyr ut och menade att rekommendationen hade blivit Sälj om det inte vore för att vi i egenskap av mycket nöjda användare hade en stark köprekommendation på tjänsten som sådan.

Annons

Tittar vi på kursutvecklingen sedan dess (-20%) tycks det som om vi gjorde korrekt bedömning. Det kraftiga fallet gör att det finns skäl att ompröva ståndpunkten. Kan det redan ha uppstått köpläge eller gör man bäst i att avvakta ytterligare något? Svaret beror nog på egna riskpreferenser.

Låt oss dock titta på Q3-siffrorna först. Eftersom intäktsutvecklingen meddelades i förväg var den delen av resultaträkningen känd på förhand. Försäljningen summerades till 609 Mkr (491) där den enligt oss viktigaste beståndsdelen, streamingintäkterna, uppgick till 490 Mkr (399). En klart godkänd ökning om 23% men ändå lägre än vad bolaget har som mål att prestera över tid (35%). Anledningen till det var något sämre utveckling i de utomnordiska länderna där streamingintäkterna ökade med 63% (antalet kunder med 65%). Det är avsevärt lägre än tidigare under året då motsvarande siffror var 120% (Q2) och 95% (Q1). I Q4 guidar man för 50-procentig ökning och lägre ARPU. Det är nog en besvikelse för många.

Var streamingintäkterna kända på förhand så var lönsamheten en tydligt positiv överraskning i Q3. EBITDA-resultatet blev positivt (7 Mkr) för första gången någonsin. Utöver att man har bytt redovisningsmodell vilket vi omnämnde i tidigare uppdateringar, har utvecklingen sannolikt påverkats av dels lägre andel marknadsföring, dels något lägre kostnadsbas (färre antal affärsresor m m). Vi har tidigare flaggat för att man eventuellt skulle välja att anpassa verksamheten (läs: dra ned på expansionstakten) för att uppvisa lönsamhet i ett tidigare skede men det är inte vad som hänt här. Enligt bolagets vd, Jonas Tellander, är tillväxtagendan intakt och man skall därför inte förvänta sig liknande utfall i samband med kommande kvartal. Vi tolkar det som att i synnerhet marknadsföringskostnaderna kan komma att skalas upp på nytt.

Antalet betalande kunder uppgick under Q3 till ca 1 360 000 i genomsnitt. Den nordiska marknaden svarar fortfarande för majoriteten av dem (66%). Ledningen förväntar sig att antalet kunder växer till 1 435 000 i genomsnitt under Q4 vilket innebär att man någon gång kring årsskiftet borde komma upp till 1,5 miljoner betalande abonnenter. Detta har man haft som mål för i år. Ambitionen att nå drygt 4 miljoner kunder (årlig tillväxttakt på ca 40%) och 4,5 miljarder i streamingintäkter (CAGR 35%) år 2023 kvarstår.

Huruvida man lyckas uppnå målen ovan återstår att se. Klart är att aktiens framtida värde bör vara direkt avhängigt till hur man lyckas utanför den relativt mogna nordiska marknaden (intäkterna från ljudböcker uppges i år för första gången någonsin överstiga fysisk bokförsäljning av skönhetslitteratur i Sverige). Börsvärdet om 13 miljarder kronor vittnar förstås att förväntningarna redan är höga. Men så finns det heller inget som säger att man inte kommer att lyckas. Utvecklingen går tveklöst framåt och här skall man komma ihåg att digitaliseringstrenden har kommit en bra bit längre i Norden än på många andra håll. Därför sticker de nordiska länderna ut trots förhållavis litet antal invånare.

Det är också främst i Norden som bolaget har nått kritisk massa för lönsamhet. Bortsett från större antal abonnenter torde nyckelfaktorn vara de förvärv som man gjort av ledande bokförlag. Äger man någon av de attraktiva aktörerna på marknaden får man troligtvis en annan hävstång på lönsamheten. Dessutom höjer man också inträdesbarriären för eventuella konkurrenter. Har vi rätt i vårt antagande borde bolaget använda delar av sin kassa (ca 600 Mkr) till just förlagsköp på strategiska marknader. Ett billigare (men på lång sikt sämre?) alternativ är att man likt i Ryssland tecknar kontrakt med framstående lokala författare avseende Storytel Original. Ett drag som skulle kunna liknas vid Spotifys exklusiva avtal med välkända poddare som skapar exklusivitet kring tjänsterna.  

Q3-rapporten eller de besked som bolagets ledning ger avseende framtiden har inte förändrat vår bedömning av aktien (eller för den delen våra prognoser). Såsom nämnt i våra tidigare analysuppdateringar (Newsletter 1786 samt 1801) ser vi fortsatt uppsida mot 240-250 kr på ett par års sikt. Då aktiekursen idag ligger signifikant mycket lägre än sist är aktien givetvis klart mer attraktiv nu. Den stora frågan är förstås om uppsidan är tillräcklig för att redan nu återuppta vår köprekommendation? Diskonterar man utvecklingen till nuläge (och kräver åtminstone 15-procentig årsavkastning) är så inte riktigt fallet. Det skulle krävas kurser understigande 200 kr för det (190-195).

Hör man till de mer riskbenägna som därtill tror på ljudbokens globala framtid och ser Storytel som en av aktörerna som kapar åt sig synbar marknadsandel, kan man nog redan nu vädra köpläge i aktien. Den mer försiktige som gärna vill maximera sin risk/reward kvot kan likväl avvakta något lägre kurser. Risken man tar är att eventuellt bli utan om aktien återigen skulle börja trenda uppåt inom kort. Med det sagt misstänker vi att Q3-rapporten tillsammans med den framåtblickande guidningen, snarare har lett till nedskruvade prognoser än tvärtom.

NASDAQ Stockholm
STORY_B
Sektor
Streamingtjänst
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2020-11-15 12:26:00
Ändrad 2024-11-13 08:11:33