Surgical Science gör nytt förvärv. Frågan är dock om aktien just nu är köpvärd
Senast vi tittade närmare på robotkirurgibolaget Surgical Science var i början på november efter att bolaget presenterat ett spännande ramavtal med ingen mindre än amerikanska Johnson & Johnson.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1849 (17 februari 2021)
SUS | First North | 127,6 kr | NEUTRAL
Avtalet berörde mjukvara till J&J-koncernens kommande (kommersialisering tidigast 2023/2024) robotplattform. Den fjärde fjädern i hatten efter att tidigare ha tecknat avtal med sydkoreanska Meerecompany avseende deras kirurgirobot ”Revo” samt brittiska CMR Surgical för ”Versius” och därtill även fått branschledande amerikanska Inuitive Surgicals ”Da Vinci” på köpet i samband med förvärvet av Senso Graphics (mitten av 2019).
För ett par veckor sedan kompletterade man ovanstående samling med ytterligare ett välrenommerat namn i form av amerikanska Medtronic. Även i detta fall har det skett i samband med ett övertagande av en mindre konkurrent, i detta fall Seattlebaserade Mimic som man köpte för 18 Musd (ca 150 Mkr) på kassa- och skuldfri basis. Förvärvsavtalet ger Mimicägarna rätt till ytterligare 15,6 Musd (ca 130 Mkr) givet att man infriar vissa på förhand avtalade målsättningar. Förvärvet finansierades med en riktad nyemission som tillförde bolaget drygt 320 Mkr och stärkte den finansiella ställningen ytterligare. Vid utgången av december hade bolaget nämligen knappt 90 Mkr i likvida medel.
Tittar vi på övriga siffror för det gångna räkenskapsåret finns det egentligen inte så värst mycket att orda om. 2020 var ett besvärligt år för de flesta medtechföretag som ju måste få tillgång till sjukhusen för att kunna presentera och installera sina lösningar. Surcical Science var inte något undantag. Nettoomsättningen för helåret steg marginellt (3%) till 104,8 Mkr där ökningen helt och hållet kan tillskrivas genomförda förvärv. För jämförbara enheter minskade omsättningen med 19%. I Q4 som normalt sett är det starkaste kvartalet på året, blev siffran i linje med året innan (39,6 Mkr vs 39,3).
Det positiva i rapporten var att lönsamheten hölls uppe trots rådande förutsättningar. Rörelseresultatet ökade faktiskt till 20,0 Mkr (15,2) motsvarande en marginal om 19% (15) där motsvarande siffror från Q4 var 12,6 Mkr (12,4) respektive 31,8% (31,6). Efter finansiella poster och skatt blev vinsten på den nedersta raden oförändrade 0,45 kr (0,45) sett till helåret.
Marknaden för medicinsk robotkirurgi och tillhörande simulering förväntas ha god underliggande tillväxt de närmaste åren. Surgical Science bör i och med det tillhandahålla en teknologi som befinner sig helt rätt i tiden. Så här långt har man dessutom gjort det mesta rätt. Förvärven har breddat kundbasen och har därtill finansierats med kontinuerlig utgivning av nya aktier snarare än upptagande av banklån vilket gör att bolagets finansiella muskler förblir starka även om marknadsförhållandena skulle ändras (läs: riskviljan minska).
I och med det nyligen aviserade förvärvet kommer bolagets mjukvara finnas med i de allra flesta kända simulationsrobotar som redan finns eller är på väg till marknaden de närmaste åren. Parallellt fortsätter man med utrullning av sina utbildningsprodukter där målsättningen är att uppnå 15-procentig årlig tillväxttakt (gäller dock först när pandemin har ebbat ut)
Ovanstående är dock något som inte har gått marknaden förbi. När bolaget nu värderas till nära 5 miljarder (jämfört med knappt 3 miljarder så sent som i november) samtidigt som man omsätter 105 Mkr är förstås en hel del av framtiden intecknad i dagens kurs. Surgical Science själva siktar på att omsätta 400 Mkr år 2024 med en EBITDA-marginal om 40%. Huruvida man lyckas nå i synnerhet det förstnämnda målet beror till stor del på två olika faktorer. Dels hur snabbt som bolagets olika kunder lyckas rulla ut sina robotar, dels vilka eventuella ytterligare förvärv som man lyckas genomföra.
Bolagets vd Gisli Hennermark har tidigare uppgivit att man har en lista med bolag som man anser vara intressanta och är redo att skrida till verket om rätt läge uppenbarar sig. Hittills har han onekligen levererat och det ligger nära till hand att tro att han fortsätter med M&A-agendan även framgent. Detta i synnerhet som man så här långt har fått väldigt bra betalt av marknaden för vidtagna initiativ. Det faktum att Surgical Science är börsnoterade, lönsamma och har därtill ordnade finanser gör bolaget otvetydigt till en attraktiv partner för mindre sektorbolag.
Målsättningen som har presenterats för marknaden är förstås ambitiös. Antar man att den infrias innebär det årlig tillväxttakt, CAGR, på ca 40%. Tufft sett till utgångsläget men definitivt inte omöjligt om ytterligare ett par mindre eller medelstora förvärv inkluderas samtidigt som nuvarande partners följer sina lanseringsplaner. Med det som utgångspunkt värderas bolaget idag till ca 12x 2024 års försäljning och 35x nämnda årets förväntade EBIT-resultat (antaget en marginal på ca 35%). Rejäla multiplar med andra ord även om de möjligtvis inte sticker ut idag för ett höglönsamt och snabbt växande framtidsbolag som Surgical Science har förutsättningar att bli.
Att det handlar om ett mycket intressant bolag med förmodat ljus framtid skriver vi gärna under på. Med det sagt måste man komma ihåg att den här typen av värdering inte lämnar något utrymme för framtida bakslag. Utöver fler lyckade bolagsförvärv kräver den sannolikt även fortsatt generellt hög riskvilja på marknaden. Dagens extrema hausse kan vara ett minne blott om ett eller två år från idag. Det är av den anledningen som riskaverta placerare som vi väljer att stå kvar på perrongen och konstatera att tåget har lämnat stationen. Aktien är helt enkelt alldeles för dyr för vår smak i detta nu men kan för den sakens skull bli ännu dyrare där nya förvärv mycket väl kan trigga nya uppgångar.
Surgical Science Sweden AB är en ledande leverantör av virtual reality-simulatorer för medicinsk utbildning, med fokus på att förbättra kirurgers färdigheter genom innovativa lösningar. Företaget utvecklar egen hård- och mjukvara som simulerar interaktionen mellan kirurgiska instrument och anatomi, vilket möjliggör realistisk träning i en säker miljö. Surgical Science är noterat på Nasdaq First North Growth Market under kortnamnet SUS. Under 2023 rapporterade bolaget en omsättning på 104,8 miljoner kronor, en ökning med 19,3% jämfört med föregående år, och ett resultat på 234 miljoner kronor. För närvarande delar företaget inte ut någon vinst till aktieägarna, då fokus ligger på att återinvestera i verksamhetens tillväxt. Genom sina dotterbolag och partnerskap strävar Surgical Science efter att stärka sin position på den globala marknaden för medicinska simulatorer.