Surgical Science – håller emot i börsbaissen
Vi har inte gjort någon hemlighet av att vi betraktade medicinteknikföretaget Surgical Science som ett av de mer spännande börstillskotten på senare år. Bolaget som erbjuder simulationsbaserade produkter för utbildning av exempelvis kirurger eller operationspersonal har så här långt också utvecklats väl. Från introduktionsnivån för 1,5 år sedan har kursen trefaldigats när den nyligen handlades en bra bit över 100-kronorsnivån. Därmed ser det ut som också vårt spekulativa köpråd från april då kursen stod strax under 60 kr, har fallit mycket väl ut.
SUS | First North | 102,6
Är det då dags att bjuda på en favorit i repris? En del av er minns säkert att vi ett par månader efter introduktionen (i slutet av oktober 2017) rekommenderade vinsthemtagning då kursen hade nått 90-100 kr. Nu är den alltså där igen trots att börsen surnat till rejält.
Riskaversionen ser i alla fall ännu så länge inte smittat av sig till Surgical Science vilket med tanke på aktiens låga likviditet får anses vara anmärkningsvärt. Att säljintresset lyser med sin frånvaro är definitivt positivt då det tyder på att de som äger aktien ser klart högre potential än så här.
Tittar vi på börsvärdet motsvarar det idag nästintill exakt 500 Mkr. Det är knappast en blygsam värdering om man beaktar vad bolaget redovisat hittills. I Q3 uppgick omsättningen till 13,8 Mkr medan rörelseresultatet blev -1,0 Mkr.
Båda siffrorna var klart bättre än dess motsvarigheter under samma period året innan (10,2 Mkr respektive -3,4 Mkr). Bättre har också utvecklingen varit sett över hela niomånadersperioden. I alla fall om vi tittar på den översta raden som har ökat med 21% till 40,3 Mkr. Lönsamheten har däremot inte riktigt hängt med och rörelseresultatet under årets tre första kvartal summerades till -7,3 Mkr att jämföra med -6,3 Mkr året innan.
Sett på det hela taget har utvecklingen så här långt följt den plan som bolaget har målat upp i samband med börsnoteringen. Redan då flaggade man för att man under de närmaste åren ville växa med omkring 15-20% inom Educational Products (simulatorer). Utöver det var målsättningen att mjukvarusidan – Industrial/OEM - skall bidra med intäkter motsvarande 50 Mkr år 2021.
Det faktum att merparten av dessa borde då kunna rinna rakt ned till nedersta raden i resultaträkningen gör att fantasin kittlas en hel del. Det är knappast någon hemlighet att mjukvarubolag med återkommande licensmodeller tenderar att åsättas höga värderingar. Skulle målsättningen (eller kanske förhoppningen?) infrias torde miljardvärdering (och således kursdubbling) hägra.
Skall man försöka hitta något negativt så här långt så är det nog det faktum att man tidigare flaggat för att målsättningen för i år var att teckna ett tredje OEM-avtal. Så här långt har det inte skett men så är heller inte året riktigt slut ännu.
Enligt bolaget har man haft flertalet möten med presumtiva kunder varvid förutsättningar för närliggande positivt nyhetsflöde (och därmed kurstriggers) ej skall uteslutas. Intäkterna från de tidigare två avtalen med sydkoreanska Meerecompany samt brittiska CMR Surgical förväntas börja ticka in från och med nästa år. Hur stora intäkterna blir är inget som bolaget valt att kommunicera.
Bortsett från det faktum att bolagets värdering har ökat med drygt 60% har det strikt fundamentalt sett inte hänt särskilt mycket som förändrar vår syn jämfört med läget i april. Vi fortsätter att betrakta Surgical Science som ett av de kanske allra mest spännande svenska VR-företag. Med det sagt skall man förstås inte glömma bort att det allt jämt handlar om någon form av förhoppningsbolag.
Försäljningen är förhållandevis blygsam (omkring 70 Mkr i år) och lönsamheten ännu obefintlig. Målsättningar däremot djärva något man delar med flertalet andra bolag på mindre listor där det snarare är regel än undantag att sikta mot stjärnorna. I synnerhet om det behövs någon form av kapitalpåfyllning.
Någon håv behöver inte Surgical Science sträcka ut då man vid utgången av Q3 förfogade över 29,3 Mkr. I början på oktober har man dessutom tilldelats 1,8 Mkr från det bidrag på drygt 0,5 Meuro som man erhållit från Eurostars för projektet ”LapSim Hemicolectomy”. Det gör att man bedömer att nuvarande likviditet är fullt tillräcklig för att finansiera bolagets fastlagda strategi. Eventuella kapitaltillskott framgent kan behövas om någon intressant förvärvsmöjlighet dyker upp.
Som tidigare nämnt är potentialen stor. Går allt bolagets väg kan aktien på 2-3 års sikt kunna dubblas vilket diskonterat till nuvärde skulle kunna indikera ett motiverat pris på ca 125-130 kr idag. Att teckna in ett sådant scenario (och då i synnerhet i nuvarande börsklimat) kan dock vara djärvt.
Eftersom tidshorisonten på våra råd sträcker sig vanligtvis över 6-12 månader har vi svårt att i detta nu se aktien som särskilt köpvärd ur strikt risk/reward perspektiv. Vi väljer därför att återigen inta en neutral hållning. Skulle aktiemarknadens riskaversion bestå finns det definitivt risk att illikvida aktier som Surgical Science drabbas även de till slut. Om inte annat så blev ju kursfallet i våras en påminnelse om det.
Surgical Science Sweden AB är en ledande leverantör av virtual reality-simulatorer för medicinsk utbildning, med fokus på att förbättra kirurgers färdigheter genom innovativa lösningar. Företaget utvecklar egen hård- och mjukvara som simulerar interaktionen mellan kirurgiska instrument och anatomi, vilket möjliggör realistisk träning i en säker miljö. Surgical Science är noterat på Nasdaq First North Growth Market under kortnamnet SUS. Under 2023 rapporterade bolaget en omsättning på 104,8 miljoner kronor, en ökning med 19,3% jämfört med föregående år, och ett resultat på 234 miljoner kronor. För närvarande delar företaget inte ut någon vinst till aktieägarna, då fokus ligger på att återinvestera i verksamhetens tillväxt. Genom sina dotterbolag och partnerskap strävar Surgical Science efter att stärka sin position på den globala marknaden för medicinska simulatorer.