TCM Group – skruvar upp prognosen
Det är nu snart ett halvår sedan som vi valde att lansera danska kökstillverkaren TCM Group som ett köpförslag för Newsletters läsare (Newsletter 1685). Så här långt har placeringen inte blivit särdeles lyckad. I danska kronor befinner sig aktien ungefär på samma nivå som den gjorde i mars efter bokslutet. Nu har ju i o f s den svenska kronan försvagats sedan dess men även det beaktat och hänsyn taget också till att man som aktieägare erhållit en fin utdelning motsvarande 4,75 dkk har inte avkastningen varit av det slag såsom man kanske hade kunnat önska. I synnerhet som den danska börsen hör till Nordens bästa i år. I o f s beror det senast nämnda på den stora bio- och medtech exponeringen, dit hör ju inte köksutrustning direkt.
TCM | Danmark | 108 dkk
Har aktien varit synnerligen trögrörlig så har i alla fall verksamheten utvecklats synnerligen väl. När halvårsrapporten presenterades häromveckan visade det sig att omsättningen hade ökat med nära 14% till 508 Mdkk. Rörelseresultatet (EBIT) ökade med 15,6% till 73 Mdkk vilket innebär att rörelsemarginalen ökade med två tiondelsprocentenheter till 14,4% jämfört med motsvarande period året innan. Här skall man dock komma ihåg att fjolårets resultat hade belastats med extra ordinära poster på 2 Mdkk. Justerat för det sjönk lönsamheten tvåtiondelsprocentenheter istället.
Efter finansiella kostnader och skatt summeras vinsten på den nedersta raden till 5,55 dkk vilket är en ökning med drygt 17% jämfört med fjolårets första halvår. Smolken i den annars relativt välfyllda bägaren är det faktum att vinsten under Q2 hade ökat med knappt 10%. För att exkludera eventuella kalendereffekter (i Norge hade ju Q2 två färre arbetsdagar) föredrar vi att titta på halvårssiffrorna.
Utvecklingen har varit så pass god att man redan nu väljer att höja årsprognosen. Tidigare estimerade man att omsättningen för helåret skulle bli omkring 960 – 1 000 Mdkk. I nuläget gör man bedömningen att det sannolikt hamnar i spannet 1 000 – 1 030 Mdkk vilket föranleder ledningen att justera även resultatprognosen till ett EBIT motsvarande 150 – 160 Mdkk (tidigare 145 – 155 dkk). Får man rätt i sina antaganden innebär det en vinst per aktie på ca 11,50-11,75 dkk. För fjolåret redovisade man 10,37 dkk.
Sett till vad bolaget presterar finns det egentligen inga skäl att frångå vad vi tidigare nämnt. En tvåsiffrig procentuell tillväxttakt behäftad med 15-procentig lönsamhet torde nog kunna betinga ett högre vinstmultipel än nuvarande ca 9. Aktien är förvisso inte så värst likvid och marknaden som bolaget är verksamma på därtill av cyklisk natur. Viss rabatt mot börsen generellt är med andra ord motiverad. Att den skall vara så pass stor känns obefogad.
Vän av ordning inflikar kanske att den svenska konkurrenten Nobia inte handlas så värst mycket högre. Och det stämmer. Men bortser man från det faktum att TCM växer snabbare och är betydligt mer lönsamma (om än klart mindre också) så har ju det svenska bolagets ledning en hel del problem i form av stor brittisk verksamhet och risken för brexit liksom även stark koppling till den svenska nybyggnationsmarknaden. Oroshärdar som aktieägare i TCM Group ej behöver bekymra sig om allt för mycket eftersom drygt 90% av bolagets försäljning genereras på hemmaplan.
TCM Groups akilleshäl så här långt stavas Norge. I Q2 sjönk försäljningen i landet med ca 10% och även om det handlar om mindre belopp i sammanhanget riktar man nu åtgärder för att vända utvecklingen och återgå till tillväxt. Under det första halvåret har man även skaffat sig en svensk partner (vi misstänker att det handlar om Kökscenter) för att rulla ut varumärket Nettoline i 12 av dess butiker. Utöver Sverige och Norge finns man även på Färöarna. Totalt sett har koncernen idag 67 butiker vilket är två fler än vid halvårsskiftet.
Summerar vi intrycken ser vi inte någon anledning att frångå vår positiva syn på aktien. Konjunkturoron i all ära men ännu så länge finns det faktiskt inga konkreta tecken på att den har börjat synas på horisonten för TCM Group. Skulle så vara fallet hade man sannolikt inte valt att guida upp prognoserna utan avvaktat höstens utveckling. Orderläget uppges vara gott och produktionen går på högvarv (bolaget har anställt ett 30-tal personer sedan årsskiftet för att möta högre produktionsefterfrågan). Vi noterar dessutom att en av styrelseledamöterna har så sent som i juni köpt aktier för omkring 500 000 dkk.
Köprådet ligger därmed fast liksom riktkursen om 135 dkk som motsvarar knappt 12x årets förväntade vinstestimat. Vore det inte för senaste tidens börsoro och allt prat om global recession hade man nog kunnat höja riktkursen med 5-10 kr. Av försiktighetsskäl låter vi dock bli.