Telia – Jobbar på
Teleoperatörens vd Allison Kirkby fortsätter att leverera i sitt förändringsarbete och utökade dessutom nyligen sitt innehav med en ansenlig summa. Även andra insynspersoner, såsom styrelsens ordförande, har passat på att köpa fler aktier efter presentationen av bokslutskommunikén.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1859 (28 mars 2021)
TELIA | Large Cap | 38,24 kr | KÖP
Bokslutet visade en stabil avslutning av det utmanande året 2020, där bolaget återigen har kunnat övertyga med sin stabila verksamhet. Sammanlagt ökade helårsomsättningen med 3,8%, jämfört med året innan, till 89,2 miljarder kr. Tjänsteintäkterna ökade med 5,3% till 77,3 miljarder drivet av konsolideringen av det nya segmentet TV & Media, som etablerades till följd av förvärvet av Bonnier Broadcasting.
Under året minskade det justerade rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA) med 1% till 30,7 miljarder kr, bland annat p.g.a. högre marknadsföringsutgifter. Rörelseresultatet föll dessutom markant till -17 747 Mkr (+12 293) som en konsekvens av dels försäljningen av Turkcell, dels en nedskrivning hänförlig till goodwill i Finland om 7,8 miljarder i spåren av ett ökat investeringsbehov.
Glädjande är att hela verksamheten verkar göra framsteg. I Sverige (38% av nettoomsättningen) lyckades man nyligen säkra det största blocket av 5G spektrum i den attraktivaste delen av frekvensbandet, vilket ger möjligheten att stärka den ledande marknadspositionen ytterligare. Konsumentsegmentet fortsätter att visa motståndskraft, trots minskad medvind från prisökningar, och även företagssegmentet vände till tillväxt under årets sista kvartal, justerat för pandemieffekter. Här var den underliggande starka utvecklingen relaterad till den publika sektorn samt affären inom IT-tjänster.
I Finland (17% av nettoomsättningen) täcker bolaget numera 40% av befolkningen med 5G och man ser en uppmuntrande effekt på den genomsnittliga intäkten per abonnemang från 5G baserade tjänster. Utöver det ser man en positiv påverkan från de innehållsbaserade erbjudanden, vilka i sin tur inspirerar kunder att uppgradera till 5G.
Störst fokus riktades på rapportdagen emellertid på den nya strategiuppdateringen som ska säkerställa bolagets tillväxt framöver. Ambitionen är att skapa ett ”Bättre Telia”, för att tillgodose de framväxande behoven som uppkommer av att leva i en ständigt mer uppkopplad värld. Verkställandet av strategin ska möjliggöras av ett kundupplevelsebaserat transformationsprogram, vilket förväntas resultera i en förbättrad EBITDA minus capex om 3 miljarder kr år 2023, respektive 5 miljarder kr år 2025.
För att tydliggöra värdet av infrastrukturtillgångarna skapas dessutom en ny affärsenhet, Telia Asset Management, som kommer att äga och hantera utvalda tillgångar. Tanken är att kunna ta in externa investerare och accelerera utvecklingen av infrastruktur, med speciellt fokus på bolagets torn och då framför allt i marknader där man är utmanare.
Lyckas vd Allison Kirkby med allt detta, kommer forutsättningarna vara goda att det operationella fria kassaflödet kan växa uthålligt, vilket är essentiellt för att betala attraktiva utdelningar till aktieägarna och samtidigt behålla en robust kapitalstruktur. Styrelsen har därför föreslagit en uppdaterad utdelningspolicy enligt vilken bolaget kommer att dela ut minst 2,00 kronor per aktie, med en fast ambition att växa utdelningarna med en låg till medelhög ensiffrig procentsats.
Mer konkret spår ledningen att tjänsteintäkterna kommer växa med en låg ensiffrig procentsats per år fram till 2023, i kombination med en låg till medelhög ensiffrig tillväxt för EBITDA. Den betalda capex-nivån ska återgå till omkring 15% av nettoomsättningen till 2023, vilket kan jämföras med 15,4% under 2020.
För 2021 specifikt räknar bolaget med att tillväxten för tjänsteintäkter och EBITDA, justerade för det avyttrade Telia Carrier, kommer att vara oförändrad till att visa en låg ensiffrig procentuell tillväxt, medan betald capex förväntas att vara i spannet 14,5-15,5 miljarder kr, vilket sannolikt motsvarar drygt 17% av årets nettoomsättning. Den höga nivån förklaras av 5G-utrullningen och moderniseringar av system och befintliga nätverk.
Vi känner oss stärkta i vår positiva syn på aktien som ett utpräglat defensivt val. Stabiliteten tilltalar, liksom utdelningsnivån som nu har fått ett golv innebärande cirka 5,2% i direktavkastning. Vi ser dock ingen direkt anledning att höja var nuvarande riktkurs om 42 kr, vilket innebär att aktien kanske inte riktigt ”platsar” bland våra Top Picks där vi normalt sett eftersträvar potential på minst 15%. Å andra sidan blir ju uppsidan tillräcklig om man inkluderar den stabila utdelningen. Vi tar fasta på det och låter aktien ligga kvar.
Telia Company AB är en av Nordens och Baltikums största teleoperatörer, med huvudkontor i Solna, Sverige. Företaget erbjuder ett brett utbud av tjänster inom mobiltelefoni, bredband och digital-TV till både privat- och företagskunder. Telia är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet TELIA.
Under 2023 rapporterade Telia en omsättning på 88,561 miljarder kronor. Styrelsen föreslog en utdelning på 2,00 kronor per aktie för verksamhetsåret 2024, i linje med föregående års utdelning.