Tesla – Också bara en biltillverkare
Elbilar syns alltmer på våra gator. Våra grannar i Norge är ledande i sammanhanget där, till följd av diverse subsidier, runt hälften av alla nyregistrerade bilar i landet är elfordon. I automobilens hemland Tyskland är andelen fortfarande låga 2%. Men även tyskarna lär vakna så småningom. Bland annat tack vare nya modeller såsom Audis GT electric, BMWs i4, och även Porsches elsportbil Taycan, förväntas antalet elektrifierade bilmodeller i Europa öka från nuvarande 60 till mer än 210 år 2021. Redan i år släppte Mercedes sin EQC, den första modellen i en ny elbilsserie.
TSLA | NASDAQ | 230 usd
Drivkraften bakom utvecklingen är den kritiska hållningen mot traditionella förbränningsmotorer i spåren av dieselutsläppsskandalerna, som till exempel i Tyskland har redan lett till temporära körförbud. Samtidigt träder 2020/2021 EUs nya utsläppsgränser i kraft, där nya bilar måste klara gränsen 95 gram koldioxid per kilometer. Det gör satsningen på elbilar oundviklig.
Amerikanska Tesla har varit tidiga med att satsa på elbilar. Bolaget startades 2003 och lanserade 5 år senare första modellen Tesla Roadster. Den har följts av Model S, Model X och Model 3, som lanserades ganska nyligen i Europa. Förutom sin fokus på elmotorer, är Tesla även bland de första att erbjuda funktioner inom autonom körning.
Enligt siffror från tyska Center for Solar Energy and Hydrogen Research, har Model 3 varit den bästsäljande elbilen under 2018, med drygt 146 000 nya registreringar, följd av kinesiska BAICs EC-Series med cirka 90 000 och Nissans Leaf med strax över 81 000. Sammanlagt registrerades 234 000 nya Tesla bilar, vilket gör bolaget till nummer 1 bland nyregistrerade elbilar, med en marknadsandel på strax under 11%.
I början av 2019 fanns det totalt 5,6 miljoner elbilar, 64% fler än vid motsvarande tidpunkt året innan. Tillväxten har varit särskilt hög i Kina, som står för nästan hälften av den globala elbilsmarknaden. Föga förvånande bygger Tesla för närvarande sin Gigafactory 3 i Shanghai, som ska vara i gång vid slutet av året. Investeringen är den senaste i en rad av många stora satsningar under åren.
Förutom själva utvecklingen av bilar, har man även investerat flera miljarder i en Gigafactory i Nevada, som utgör en viktig pusselbit för att kunna möjliggöra utrullningen av Model 3. För tre år sedan köpte man dessutom solpanelstillverkaren SolarCity, med visionen att kunna erbjuda ren energi från egna solpaneler till elfordon. Hittills har det dock inte blivit mer än en vision och lanseringen av solcellstaket Solar Roof är försenad på obestämd tid.
Stora investeringar och en förlustbringande verksamhet har gjort nyemissioner till en återkommande nödvändighet. Den senaste genomfördes i maj och tillförde bolaget 2,4 miljarder usd, så att nettoskuldsättningsgraden har kommit ner till cirka 105% vid slutet av juni. Bolagets förhoppning är att pengarna ska räcka till lanseringen av Model 3 i Kina och produktionen av Model Y i USA nästa år.
Efter att ha kämpat länge med produktionskapaciteten och -kvalitén, har utvecklingen på sistone gått åt rätt håll. Under Q2 i år nådde produktionen ett nytt rekord på 87 048 bilar, vilket var 63% fler än under samma period ett år tidigare. Även leveranserna på 95 356 bilar motsvarade en ny rekordnivå, men målet att nå 360 000 – 400 000 leveranser i år framstår som ambitiöst, efter första halvårets dryga 158 000.
De ökande volymerna i kombination med en stabil prisnivå bidrog till en omsättningsökning om 59%, till 6,35 miljarder usd. Positivt är även att man har lyckats sänka de löpande kostnaderna till 1,1 miljarder, från 1,2 miljarder under Q2 2018. Det var dock fortfarande inte tillräckligt för att nå ett positivt rörelseresultat, men förlusten minskade till 0,2 miljarder, från 0,6 miljarder usd.
En besvikelse var leveranserna på premiummodellerna Model S och X, som sjönk med över 20% till 17 722 bilar. För att stoppa trenden återinförde man nyligen möjligheten till köpare av S och X modellerna att ladda sina bilar gratis på bolagets ”Supercharger”-stationer. Beslutet andas en aning desperation, då just denna möjligheten togs bort för ett tag sedan till följd av de höga kostnaderna som erbjudandet innebär. Men vd Elon Musk har siktet inställt på tillväxt och det är inte första gången som han åsidosätter lönsamheten. Hittills har han inte haft problem att hitta investerare som var beredda att finansiera hans idéer, men nu börjar det dyka upp första tecken på att tålamodet börjar närma sig ett slut.
Under det senaste året har börsvärdet sjunkit med omkring 35%. Nettoskulden inkluderad motsvarar det cirka 2x den förväntade omsättningen (EV/Sales) för i år (Thomson Reuters). Det kan jämföras med andra biltillverkare som BMW, Daimler, Ford och GM som handlas till EV/Sales multiplar mellan 0,2 – 0,3 och då tjänar alla pengar dessutom.
Onekligen växer Tesla för tillfället mycket snabbare än konkurrensen något som först och främst beror på att de övriga har varit sena på elbilståget. Som nämnt i inledningen håller det nu på att ändras och vi ser ingen direkt konkurrensfördel som har skapats. Tvärtom så framstår de etablerade spelarna som mycket bättre rustade att producera sina elbilar i större volymer som ju krävs för att nå uthållig lönsamhet. Risken att Tesla på sikt kommer gå ett liknande öde till mötes som Saab gjorde till slut förefaller vara hög. Sälj.