Thales – Fransk försvarsdoldis

De strukturella drivkrafterna för försvarssektorn har det skrivits mycket om under de senaste månaderna.

Thales Fransk forsvarsdoldis

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2101 (10 mars 2024)

KÖP | HOp | Frankrike | 143,25 EUR

För en gångs skull verkar politikerna eniga om att det ska investeras mer i militär utrustning och försvarsteknologi. Senast i raden var EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell som för några dagar sedan meddelade att EU-kommissionen kommer att ge ekonomiskt stöd till investeringar i militär produktionskapacitet.

Under perioden 2025 – 2027 ska 1,5 miljarder euro komma från EU-budgeten, samtidigt uppmanas Europas regeringar att köpa mer militär utrustning från europeiska tillverkare och därmed minska beroendet av amerikanska företag. Än så länge kommer den överväldigande majoriteten av de europeiska försvarssystem från icke-europeiska aktörer. Ambitionen nu är att år 2030 ska hälften eller mer av inköpen inom försvarsområdet göras i Europa. Fram till 2035 ska minimiandelen öka till 60%.

Det är givetvis goda nyheter för de europeiska försvarsföretagen, såsom franska Thales, som grundades år 2000 genom en sammanslagning av Thomson-CSF och Dassault Électronique. Drygt 50% av koncernens verksamhet är riktad mot försvarssektorn, 27% mot flygindustrin och satelliter. Ytterligare 20% av intäkterna genereras inom segmentet Digital Identity & Security, där runt hälften är relaterad till cybersäkerhet. Sammanlagt omsatte fransmännen 18,4 miljarder euro ifjol, med en rörelsemarginal (EBIT) på 11,6%.

Segmentet Defence & Security tillhandahåller avancerade system och lösningar för försvars- och säkerhetsapplikationer inklusive luftfart, sjöfart och landbaserade operationer. Det handlar framförallt om elektronik, övervakningssystem, radar och kommunikationssystem mm. Bolagets lösningar används inom flera betydande försvarsprogram såsom stridsplanet Rafale och ett av Natos kontrollsystem för luftförsvar.

Efterfrågetrenden har varit positiv under 2023 och bland annat vann Defence & Security ett kontrakt värd 1,8 miljarder gbp från det brittiska försvarsdepartementet. Segmentets orderingång ökade organiskt med 2%, jämfört med 2022, till 14,1 miljarder euro och vid slutet av december stod orderboken på rekordhöga 35,2 miljarder euro.

På koncernnivå minskade orderingången däremot med 2% till drygt 23 miljarder euro, vilket var hänförligt till segmentet Aerospace (-5% organiskt), där man är världsledande inom flygtrafiksystem och system för cockpits. Ungefär 40% av den globala flygtrafiken styrs idag via mjukvara från Thales. Bland flygplanen som använder sig av Thales lösningar finns storsäljaren Airbus A320 samt Boeings 787. Segmentet levererar även system till militärhelikoptrar. En betydande del av intäkterna (ca 40%) är dessutom relaterade till satelliter som säljs bland annat till EUs rymdprogram.

Annons

Minskningen av orderingången inom Aerospace beror främst på en tuff jämförelsebas inom rymdverksamheten, där inga nya stora order för kommersiell telekommunikation registrerades under 2023.  Orderingången kopplad till den civila eftermarknaden ökade däremot med 32%, tack vare ett högt intresse inom flygtekniska aktiviteter (flyginstrument och underhållning ombord (IFE)).

Segmentet Digital Identity & Security sysslar, som tidigare nämnt, med cybersecurity samt säkerhetslösningar till betalsystem. Fokuseringen på cybersäkerhet har ökats ytterligare under 2023 i och med förvärven av amerikanska Imperva samt Tesserent (Australien/Nya Zealand) och ambitionen är att växa organiskt inom detta område med 6-7% per år fram till 2027. Facit för 2023 blev en organisk ordertillväxt om 4%.

Försäljningstrenden var stark inom alla tre segment och totalt uppgick den organiska tillväxten till 8% under 2023. Till följd av den goda volymökningen och positiva priseffekter förbättrades EBIT-marginalen med 0,6 procentenheter till 11,6%. Största marginalökningen noterades inom Aerospace (7,1% vs 5,0% år 2022), trots negativa effekter från inflationen inom rymdaffären. Högst lönsamhet har man inom Digital Identity & Security där EBIT-marginalen ökade med 1,5 procentenheter till 15,2%.

Till följd av fjolårets M&A-aktivitet har nettoskulden ökat till 4 miljarder euro vid slutet av december, vilket motsvarar en nettoskuldsättning på 59% (net debt / equity). Drygt 630 Meuro betalades dessutom i utdelningar ifjol och ytterligare 461 Meuro gick till ett aktieåterköpsprogram. För 2023 föreslår styrelsen en utdelningshöjning om 16% till 3,40 euro per aktie varvid direktavkastningen i skrivande stund hamnar kring 2,3%.

För 2024 räknar CEO Patrice Caine med en organisk omsättningstillväxt om 4 – 6% till 19,7 - 20,1 miljarder euro. Samtidigt förväntas EBIT-marginalen stiga något till 11,7 – 12%. Givet den imponerande orderboken och god underliggande trend bör det vara rimliga (försiktiga?) mål att nå. Till skillnad från många andra förvärvsrelaterade aktier har Thales haft en ganska blygsam utveckling under de senaste 12 månaderna trots att kursen har klättrat med omkring 15%. Sedan Ukraina-krigets utbrott 2022 har den däremot ökat med drygt 70%.

Räknar vi på estimaten för 2024 ligger p/e-talet just nu på strax under 20. Det är lägre än de flesta branschkollegor såsom Saab, Rheinmetall och Hensoldt för att inte tala om renodlade cybersäkerhetsaktörer såsom Palo Alto eller Crowdstrike. Thales framstår som en långsiktig vinnare på stigande försvarsbudgetar och andra satsningar i syfte att mitigera de drastiskt ökande digitala hoten.

Vi sätter en riktkurs på 185 kr och rekommenderar Köp.

thales analysgraf

Innehavsredovisning: Jacek Bielecki

Frankrike
HOp
Sektor
Försvarsindustri
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Thales: Global ledare inom försvars- och teknologilösningar

Thales S.A. är ett franskt multinationellt företag specialiserat på elektronik inom flyg- och försvarsindustrin. Företaget designar, utvecklar och tillverkar en mängd olika system och utrustning för flyg- och militärsektorn samt verkar inom cybersäkerhet. Thales har sitt huvudkontor i Paris affärsdistrikt, La Défense, och dess aktie är noterad på Euronext Paris.

Under 2023 rapporterade Thales en omsättning på cirka 178,56 miljarder SEK och en nettovinst på 11,38 miljarder SEK. Bolaget har cirka 81 000 anställda och är verksamt i över 56 länder.

I oktober 2024 meddelade Thales styrelse en utdelning på 9,49 SEK per aktie för räkenskapsåret 2024. Avstämningsdagen var den 3 december 2024, och utdelningen betalades ut den 5 december 2024.
Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2024-03-15 06:00:00
Ändrad 2024-11-13 11:35:02