Top Picks Review
Cloettas bokslut var allt annat än klang- och jubelföreställning. Aktien föll också tungt på rapportdagen (kursen var ned 8% när säljtrycket var som störst) innan huvudägaren i form av familjen Svenfeldt klev in i handlingen och köpte 1 miljon aktier i bolaget.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1846 (7 februari 2021)
Det är inte första gången som man agerar på detta sätt (tvärtom har man köpt 1 miljon aktier så gott som efter varje kvartalsrapport i ett par års tid nu) och möjligtvis inte heller den sista. Trots kontinuerliga ökningar äger man idag 28,4% av kapital och 39,2% av rösterna i bolaget.
Att Q4 inte skulle markera vändning för bolaget var tämligen givet med tanke på omständigheterna. Pandemins andra smittspridningsvåg har lett till nya och på en del håll tuffare åtgärder än vad som var fallet under Q2. Därför var det inte helt överraskande att omsättningen för kvartalet minskade med 14,9% till 1 466 Mkr (1 722) där negativa valutaeffekter stod för 2,6%.
Det som vi uppfattade som en besvikelse var att försäljningen av förpackade märkesvaror minskade organiskt med 3,6% samt att utvecklingen var som allra sämst i december (–6,8%). Tidigare lyckades bolaget hålla uppe den delen av verksamheten på ett bättre sätt då det framförallt var försäljningen av lösviktsgodis som gick riktigt svagt (-35,9% i Q4). I Q3-rapporten trodde man därtill att försäljningen av förpackat godis i Q4 skulle bli i linje med året innan. Så blev det alltså inte som en konsekvens av utökade restriktioner. Det om något bör indikera att även inledningen på 2021 lär bli svagt.
Eftersom det är inom förpackade varor som lönsamheten är bäst var det inte direkt överraskande att även lönsamheten fick sig en känga i Q4. Rörelseresultatet uppgick till 121 Mkr (209) och justerat för samtliga finansiella kostnader och skatt blev vinsten på den nedersta raden mer än halverad till 0,29 kr (0,60). Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick dock till 315 Mkr (318) varvid styrelsen föreslog en utdelning om 0,75 kronor (0,50).
Eftersom vår rekommendation primärt baserades på förväntad utveckling under 2021 och framåt är svag Q4-rapport inte direkt avgörande för vår syn. Det som däremot påverkar den åt det negativa hållet är det faktum att även Q1 riskerar att bli svagt. Långsam vaccinutrullning innebär att få länder har lättat på restriktioner så här långt och det bör fortsätta tynga intäktsgenereringen allt annat lika. Som läget är nu är det först i Q2 som någon form av ljusning kan börja synas och det återstår att se om årets påsk blir startskottet för en tydlig återhämtning för bolaget. Om inte annat så bör i alla fall jämförelsesiffrorna bli betydligt enklare att slå från och med då. Vi bidar vår tid och låter köprådet ligga kvar till dess.
Säkerhetskoncernen Securitas har länge hört till våra favoriter. När det senast begav sig i oktober höjde vi riktkursen för aktien till 160 kr (145) då vi tyckte att det pånyttfödda intresset för värdeaktier samt inte minst budet på konkurrenten G4S, mycket väl kunde få bäring också på Securitas aktiekurs. Men icke. Den har dessvärre förblivit lika trist som den varit tidigare. Det gör att vi nu väljer att lyfta bort den från våra Top Picks.
Triggern för vårt beslut var den minst sagt mediokra Q4-rapporten som publicerades i veckan Försäljningen minskade till 26 477 Mkr (28 257) vilket förvisso var en organisk ökning om 1%. Rörelseresultat före avskrivningar landade på 1 404 Mkr (1 497) och rörelsemarginalen blev oförändrade 5,3% (5,3). Vinsten på den nedersta raden blev 1,45 kr (2,38) eller 2,38 kr (2,54) om man exkluderar jämförelsestörande poster. Dessa (422 Mkr i Q4) bestod i huvudsak av kostnader hänförliga till transformationsprogrammen och kostnadsbesparingsprogrammet i koncernen.
Utfallet ovan var väl inte så värst mycket sämre än våra antaganden. På helåret blev ju vinsten 6,63 kr eller 8,02 kr om man exkluderar jämförelsestörande poster (640 Mkr för helåret) vilket kan jämföras med vårt estimat om 6,9 kr för i år. Det som vi ser som den kanske enskilt största besvikelsen i rapporten var snarare det faktum att säkerhetslösningar och elektronisk säkerhet stod för 22% av koncernens försäljning i Q4. Det är exakt samma nivå som under motsvarande period ifjol och knappt något högre än för två år sedan. Just högre andel säkerhetstjänster var som bekant det som vi hoppades skulle driva lönsamheten framåt. Vår kalkyl byggde på att utvecklingen skulle ske i klart snabbare takt än vad som hittills har varit fallet.
Bolaget förklarar utvecklingen med att installationsverksamheten inom elektronisk säkerhet har påverkats negativt av coronapandemin under så gott som hela året. Det stämmer säkert men då lär det heller inte bli någon märkbar förbättring på den fronten under årets inledande halvår. Att vänta närmare ett år i en avsomnad aktie tar emot (kursen är faktiskt ned om man tittar 12, 24 och 36 månader bakåt i tiden).
Dyr är aktien definitivt inte då P/E talet ligger någonstans kring 13-14 om vi ser till årets något osäkra estimat (beroende på dels pandemieffekter dels storleken på omstruktureringskostnader). Med det sagt har vi ändå svårt att se vad (förutom ett antal förvärv av mindre nischade bolag som erbjuder elektroniska tjänster) som skall kunna trigga en omvärdering i närtid. Det är därför som vi intar en neutral hållning till Securitas och exkluderar den från våra Top Picks.