Top Picks Review AstraZeneca
Läkemedelsbolaget AstraZeneca har haft en något trögare utveckling under sommaren sedan den nått upp till den psykologiskt viktiga 1000-kronorsnivån.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1886 (15 augusti 2021)
Q2-rapporten som publicerades i slutet av juli var tämligen odramatisk och prognoshöjningen för årets core eps (vinst per aktie i kärnverksamheten) som den innehöll förefaller ha varit väntad i spåren av förvärvet av amerikanska Alexion. Vi tror dock att marknaden underskattar effekten på något längre sikt när integrationen väl har genomförts. Alexion var förvisso ett stort förvärv även för en marknadsbjässe som AstraZeneca men värderades trots det klart lägre än övriga sektorn.
Under den gångna veckan publicerade det svensk-brittiska bolaget en rad intressanta nyheter som tycks ha gjort ett positivt intryck på aktiemarknaden om än först med viss fördröjning. Till de negativa beskeden hörde att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har meddelat att man vill se ytterligare en studie avseende preparatet roxadustat som är tänkt att användas vid behandling av blodbrist (anemi) hos patienter med kronisk njursjukdom (CKD). Trist besked men inte oväntat sådant då FDA:s rådgivande panel för några veckor sedan hade röstat för att inte rekommendera godkännande av roxadustat.
Betydligt mer positiv var däremot nyheten att ett annat läkemedel, Enhertu, har visat positiv effekt i jämförelse med marknadsledande trastuzumab-emtansin avseende progressionsfri överlevnad i en nyligen genomförd fas 3-studie hos patienter med HER2-positiv metastatisk bröstcancer. Värt att omnämna är att Roches läkemedel som man alltså jämförde sig med är en s.k. blockbuster medicin vars årliga försäljning uppgår till 11 miljarder dollar. Här kan det med andra ord finnas en hel del potential framgent.
Som om ovanstående inte var goda nyheter nog har man även fått läkemedlet Forxiga godkänt i EU för behandling av kronisk njursjukdom hos patienter med eller utan typ 2-diabetes. Godkännandet är baserat på positiva resultat i fas 3-studien Dapa-CKD där CKD beskriver ett allvarligt progressivt tillstånd som definieras av försämrad njurfunktion och ofta förknippas med en ökad risk för hjärtsjukdom eller stroke. CKD påverkar 840 miljoner människor globalt och uppskattningsvis 47 miljoner inom EU.
Totalt sett bedömer vi veckans nyhetsflöde som klart positivt och ser ingen anledning att revidera vår positiva inställning till aktien. Tvärtom stärks vi snarare i uppfattningen att aktien erbjuder synnerligen god potential givet den risknivå som placeringen innefattar. Aktien handlas idag till ca 19x nästa årets vinst (core eps) vilket inte känns utmanande givet tillväxttakten som i år spås överstiga 20% och motsvara minst 15% året därpå.
AstraZeneca är ett globalt läkemedelsföretag med fokus på forskning, utveckling och marknadsföring av receptbelagda läkemedel. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet AZN. Under helåret 2024 rapporterade AstraZeneca totala intäkter på cirka 590 miljarder kronor, en ökning med 21% jämfört med föregående år. Vinst per aktie för kärnverksamheten ökade med 19% till motsvarande cirka 90 kronor. Styrelsen föreslog en utdelning för andra halvåret på cirka 23 kronor per aktie, vilket ger en total utdelning för 2024 på cirka 34 kronor per aktie, en ökning med 7%. Bolaget har även höjt sina prognoser för 2025 och siktar på att nästan fördubbla sin omsättning till cirka 870 miljarder kronor år 2030. AstraZeneca fortsätter att stärka sin position genom innovation och expansion på nya marknader.