Top picks review - Telia och Clas Ohlson
För drygt en månad sedan (Newsletter 1834) stack vi ut hakan och rekommenderade köp för hemmafixarkedjan Clas Ohlsons aktie.
Så här långt har rådet inte varit någon större hit då kursen är marginellt ned sedan dess. Vi anser dock inte att det i detta skede är läge att frångå vår positiva syn. Omständigheterna med rejält tilltagna restriktioner även i Sverige gör nämligen att läget idag är exceptionellt.
Det är också mot bakgrund av ovanstående som man skall se på de nyligen rapporterade siffrorna avseende försäljningen i december. Totalt sett minskade den med 14% till 1 108 Mkr (jämfört med 1 285 under samma månad året innan) där den organiska siffran var något bättre och uppgick till -10% (antalet butiker har minskat). Det är förvisso sämre utveckling än under november som inledde räkenskapsårets Q3 men inget annat var heller att vänta sett mot bakgrund av den rejält ökade smittspridningen och de skärpta allmänna råden. Att bolagets 229 butiker inte skulle få samma trafiktillströmning i samband med årets julrusch som under motsvarande period 2019, kan inte ha överraskat någon.
Tvärtom tycks siffrorna rent av vara något bättre än vad man hade kunnat befara. Det som däremot kunde uppfattas som viss besvikelse var utvecklingen online där intäkterna förvisso ökade med 45% till 108 Mkr men där ökningstakten var lägre än under november. Då var nämligen siffran 66% vilket då innebar att onlinehandeln stod för 11,5% av totalsumman. I december sjönk den siffran till 9,7%. Fortfarande klart bättre än under räkenskapsårets första halvår (8%) men vi skall inte sticka under stol med att vi hoppades på tvåsiffrigt utfall även nu.
Tittar vi på den totala försäljningen under perioden maj-december 2020 minskade den 5% till 6 178 Mkr (6 490). Online ökade intäkterna med 47% till 551 Mkr (8,9%). Att 2020/2021 blir ett försäljningsmässigt sämre år för bolaget står bortom allt rimligt tvivel. Resultatmässigt har man däremot överraskat positivt så här långt och det återstår att se om tendensen håller i sig även framgent (Q3 och Q4). Enligt bolagets tf VD Pär Christiansen är det just lönsamhet som man har lagt särskilt fokus genom att bl.a. ha reducerade kampanjaktiviteter. Om detta gett önskade effekter återstår förstås att se när Q3-rappoorten publiceras i februari.
Q3 2020/2021 i all ära men det som borde ligga till grund för aktiens värdering är vad som händer under nästkommande räkenskapsår då pandemin troligtvis släppt klorna om ekonomin. Det är också det som vi i grund och botten bygger vårt köpcase på och ser av den anledningen inte någon direkt anledning att ändra vår syn på aktien i spåren av decembers försäljningssiffror. Det vi däremot kommer att hålla ett extra öga på är utvecklingen online där vi gärna vill se stadigt ökande volymandel.
Teleoperatören Telia har hört till våra defensiva favoriter ett bra tag nu. Avkastningen så här långt har varit relativt skral (9% sedan vi placerade aktien bland våra Top Picks) och merparten av den härstammar från utdelningar (2,45 kr). Just direktavkastningen är dock ett starkt bidragande skäl till varför vi gillar Telias aktie och menar att placeringen kan betraktas som ett hyfsat säkert alternativ till likviditet som ju i dagens läge inte avkastar något alls.
Under den gångna veckan gav styrelsen besked att man räknar med att kunna hålla utdelningen till minst 2 kr under de kommande åren. Ett tydligt positivt besked som stärker vår positiva syn. 5,5% må framstå som uselt i dagens börshausse men jämför man det med bankkontot är det synnerligen intressant. Lägg därtill att det finns en del faktorer som skulle kunna tänkas påverka aktiekursen positivt tycks avkastningsmöjligheterna under 2021 och framåt te sig ganska bra om man nu hör till placerarskaran som eftersöker minsta möjliga risknivå.
Utöver utdelningsbeskedet nämnde bolagets VD Allison Kirkby att det fria kassaflödet från verksamheten blev betydligt bättre under 2020 än prognostiserade intervallet 9,5-10,5 miljarder kronor. Det blev nämligen hela 12,1 miljarder kronor för helåret som dock främst berodde på att utfallet för rörelsekapitalet blev bättre än förväntat. Spontant låter det som någon form av engångseffekt och ej bestående dito, men det är förstås alltid positivt om den sker i rätt riktning. Det vanligaste är som vi alla vet motsatsen.
Mindre glädjande (om än kanske inte alldeles oväntat) var däremot beskedet att man har identifierat behov av icke-kassaflödespåverkande nedskrivning i den finländska verksamheten till ett sammanlagt värde av 7,8 miljarder kronor. Detta kommer naturligtvis påverka rörelseresultatet negativt för helåret 2020. Vi oroas inte nämnvärt av det inträffade då det snarare är regel än undantag att en ny VD tar förordar den typen av garderobrensning. Allison Kirkby är en erkänt duktig vd och bör nu blivit varm i kläderna efter att ha styrt Telia i snart ett års tid. Vi har nämnt det förr och säger det gärna igen. Är det någon som skall kunna få rätsida på denna slumrande jätte så är det nog just hon. Lyckas hon med bedriften kan aktien betraktas som en placering med både hängslen och livrem och därtill även attraktiv avkastningsprofil. På fredag (29/1) får vi höra mer om Allisons och styrelsen framåtblickande strategi. Det ser vi fram emot.
Telia Company AB är en av Nordens och Baltikums största teleoperatörer, med huvudkontor i Solna, Sverige. Företaget erbjuder ett brett utbud av tjänster inom mobiltelefoni, bredband och digital-TV till både privat- och företagskunder. Telia är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet TELIA.
Under 2023 rapporterade Telia en omsättning på 88,561 miljarder kronor. Styrelsen föreslog en utdelning på 2,00 kronor per aktie för verksamhetsåret 2024, i linje med föregående års utdelning.