Traton – För stor osäkerhet
Världen har förändrats dramatiskt på väldigt kort tid. De flesta av oss har varit inställda på en återhämtning efter två år av en påfrestande pandemi, både psykologiskt och ekonomiskt.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1937 (6 mars 2022)
8TRA | Large Cap | 173,5 kr | NEUTRAL
Rysslands attack på Ukraina har försämrat det geopolitiska läget i Europa på ett sätt som ingen hade räknat med och än är det för tidigt för att bedöma vidden av konsekvenserna.
Det är, emellertid, mycket sannolikt att den ekonomiska återhämtningen som förväntades 2022, bromsar in rejäl som en konsekvens av både skenande energipriser och nya logistikproblem. Flera fordonstillverkare, som till exempel BMW, påverkas redan av allvarliga leveransstörningar och har tvingats pausa sin europeiska produktion, då kritiska komponenter brukar komma från Ukraina. Samtidigt försvårar stängningen av det ryska luftrummet transporten mellan Asien och Europa.
Förmodligen lär lastbilskoncernens vd Christian Levin därför anpassa sina kommenterar kring utsikterna när han kommer presentera bokslutskommunikén för 2021 den 15:e mars. Så sent som i mitten av januari såg det mesta fortfarande ganska lovande ut och vd:ns prognos för 2022 var följdriktigt optimistisk i samband med offentliggörandet av fjolårets försäljningssiffror.
Dessa visade en ökning med 43%, jämfört med året innan, till 271 600 enheter, där lastbilsförsäljningen bidrog med en 47% ökning, medan försäljningen av bussar steg med 17%. Efterfrågan på kundsidan var då stark och koncernens orderingång ökade med 66% till 360 000 fordon, varav orderingången på lastbilar ökade med 68% till 305 700 enheter. Redan då påpekade vd Levin, emellertid, att de pandemirelaterade flaskhalsar i sektorn inte var över ännu, och i slutet av december meddelade dotterbolaget Scania att man var tvungen att återigen stoppa produktionen under flera dagar på grund av komponentbrist.
Några veckor tidigare kommenterade den amerikanska lastbilsjätten Navistar, som numera också ingår i Traton koncernen, att man bedömer att Omikron-varianten troligen kan komma att bromsa återhämtningen av den globala leveranskedjan. Samtidigt justerade man den egna produktionsprognosen för 2022 som en anpassning till leverantörerna.
De makroekonomiska bekymren kommer i ett ganska dåligt läge för Traton, eftersom koncernen just nu har fullt upp med integrationen av nyligen förvärvade Navistar. Dessutom hoppades man att äntligen kunna leverera kring omstruktureringen av problembarnet MAN, och hade stora planer för utvecklingen av Kina som en ytterligare produktionshubb.
Allt det kostar mycket pengar och bara för elektrisk mobilitet har Traton öronmärkt 1,6 miljarder euro som ska gå till forskning och utveckling fram till år 2025. Därutöver har man kommit överens med konkurrenterna Daimler Truck och Volvo Group att starta ett joint venture för att förbättra laddningsinfrastrukturen i Europa. Samriskföretaget är planerat att starta sin verksamhet i år och tillsammans vill man investera 500 Meuro i minst 1 700 högpresterande gröna laddningspunkter vid och nära motorvägar samt vid logistisk- och destinationspunkter.
Utmaningen är att balansräkningen redan idag tyngs av en nettoskuld kring 7,8 miljarder euro, vilket motsvarar cirka 2,4x det förväntade rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA) för 2021. Det är inga problem så länge konjunkturen inte viker. Förhoppningsvis finns det dessutom synergieffekter att realisera nu när Navistar är en del av koncernen. Genom Navistar ökar exponeringen mot den nordamerikanska dessutom avsevärt, vilket ur ett relativt perspektiv borde vara mer gynnsamt jämfört med osäkerheten kring Europa.
Något bekymmersamt med tanke på balansräkningen är att EU-domstolen i Luxemburg nyligen avslog Scanias överklagan gällande en dom från 2017 avseende kartellbildning. Därmed kvarstår bötesbeloppet på cirka 880 Meur, och sannolikheten att man kommer behöva betala bör nu alltså vara ganska hög. Andra involverade aktörer såsom Daimler och Paccar har redan sedan tidigare betalt sina tilldelade bötesbelopp.
Hittills är prognoserna för 2022 ganska ljusa. Paccar meddelade för några veckor sedan att man räknar med 250 000 – 290 000 enheter på marknaden för tunga lastbilar i Nordamerika, vilket skulle vara en ökning från fjolårets 250 000. För Europa spår Paccar en försäljning på 260 000 – 300 000 fordon, jämfört 278 000 i fjol. Tyvärr ser vi en stor risk för nedrevideringar till följd av den senaste tidens händelser. Därmed spelar det också mindre roll att aktien handlas för tillfället på ett P/E-tal under 5 på årets förväntade vinst. Exakt hur mycket estimaten måste komma ner är svårt att säga just nu, men på kort sikt lär aktien följa revideringarnas riktning. Givet den stora osäkerheten väljer vi att ta bort vår köprekommendation.