Traton först ut att vinstvarna. Uppstår köpläge i aktien?

Det tyska lastbilsbolaget Traton är bland de första som, inte helt oväntat, tvingades att gå ut med en vinstvarning för några dagar sedan. På grund av den rådande komponentbristen räknar koncernen, som består av främst Scania och MAN, med att försäljningen i Q3 blir betydligt lägre än tidigare planerats.

Traton Forst ut att vinstvarna

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1898 (26 september 2021)

8TRA | Large Cap | 232 kr | KÖP

Alla av koncernens märken upplever för tillfället svårigheter att få tag i halvledare och andra delar, något som sedan slutet av augusti har blivit allt mer utmanande. Ledningen tror dessutom att leveransproblemen inte bara kommer ha en negativ effekt på försäljningen i Q3 utan även i och bortom Q4.

Den senaste upptrappningen av leveransproblematiken är relaterad till ökande Covid-19 infektionstal i Malaysia som har framtvingat stängningar av produktionsfaciliteter. Malaysia har under de senaste åren blivit en viktig del av chipnäringen som ett center för testning och packning, sedan bolag som Infineon och STMicroelectronics har etablerat sig i landet. Båda är bland de största inom området för fordonschip vilket nu alltså har allvarliga konsekvenser för hela fordonsbranschen.

Annons

Redan i slutet av augusti tvingades dotterbolaget Scania att pausa sin produktion efter att ha drabbats av den globala halvledarbristen och även Volvo Cars och Ford har kommit med liknande besked. Efterfrågan fortsätter samtidigt att vara stark och så sent som under augusti ökade Scania sina leveranser med 33,9%, jämfört med samma månad i fjol, till 5 600 fordon. Ökningen för MAN:s del uppgick till 15,2% till 10 400 lastbilar, och hittills i år har Scania och MAN ökat sina leveranser med 50,1% respektive 47,7%.

Nettoomsättningen för hela Traton ökade under första halvåret med 35% till 13 621 Meur, medan den sammanlagda orderingången av både bussar och lastbilar ökade med 96% till 170 946 enheter. Styrkan i efterfrågan på lastbilar är bred genom alla regioner, till skillnad från bussverksamheten som fortfarande tyngs av pandemieffekter och som upplevde en nedgång om 22%.

En viktig milstolpe som har uppnåtts i år är förvärvet av amerikanska Navistar, som genomfördes 1/7 efter en lång period av förhandlingar och väntan på godkännande. Navistar ökar Tratons närvaro på den nordamerikanska marknaden avsevärt och sålde i fjol omkring 66 000 fordon, med en omsättning på 7,5 miljarder usd.  

Näst på tur står en expansion av lastbilsverksamheten i Asien för att ytterligare stärka den globala positionen. Inte minst Kina utgör en mycket attraktiv marknad och står för cirka 40% av den globala lastbilsförsäljningen. Som ett första steg har man börjat ett samarbete med Toyota Motor och Hino och redan förra november meddelade Scania att man kommer att bygga en produktionsanläggning i Kina för att tillverka lastbilar från och med början av nästa år.

Kanske det viktigaste fokusområde är, emellertid, elektrisk mobilitet där Traton har öronmärkt 1,6 miljarder euro som ska gå till forskning och utveckling fram till år 2025. Det kan jämföras med bara 200 Meur som ska investeras i utvecklingen av förbränningsmotorer under samma period. Dessutom har man kommit överens med konkurrenterna Daimler Truck och Volvo Group att starta JV (joint venture) för att förbättra laddinfrastrukturen i Europa. Inom 5 år vill man skapa åtminstone 1 700 högprestanda laddningsstationer, som ska försörjas med miljövänlig elektricitet och som kan användas av alla varumärken.

Allt detta kostar givetvis pengar vilket syns på balansräkningen som förväntas visa en nettoskuld på drygt 5 miljarder euro vid slutet av året. Det motsvarar omkring 2x det förväntade rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA), vilket är trots allt fortfarande hanterbart. Vi noterar, emellertid, att det har funnits medieuppgifter i juni, enligt vilka bolaget uppgavs utvärdera en kapitalanskaffning på över 1 miljard euro. Kanske kan det bli aktuellt om halvledarproblematiken består under en längre tid.

Icke desto mindre är bolagets värdering så pass attraktiv att vi tycker det är värt att ta risken. Ett p/e-tal på drygt 9 på årets estimat och runt 6 på nästa års dito, lämnar dessutom utrymme för ytterligare förseningar i återhämtningen. Den interna förbättringspotentialen i både MAN och Navistar bådar gott för lönsamhetsutvecklingen framöver och vi tror att aktien kan leta sig tillbaka till nivåer kring 280 kr igen. Vi fick rätt med förra köprekommendationen i april (Newsletter 1862) och ser liknande potential denna gång.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2021-09-29 11:19:00
Ändrad 2024-11-13 08:54:21