Traton - Lägger in en högre växel

Fordonstillverkaren Tratons interna ansträngningar har gett tydliga effekter. Trots utmanande marknader har resultatet förbättrats markant under de senaste kvartalen, dessutom har kassaflödet samt balansräkningen stärkts.

Traton Lagger in en hogre vaxel

CHANS | 8TRA | Large Cap | 324,5 kr

På börsen har det belönats med en uppgång på drygt 35% sedan början av året. Under sommaren vände trenden, emellertid, i spåren av den tilltagande pessimismen kring kommande konjunktursutveckling.

Placerarnas ögon riktades nyligen mot bolagets kapitalmarknadsdag (CMD) som ägde rum den i inledningen av oktober, där de flesta hade förväntat sig en uppjustering av de finansiella målen. De gamla sattes för två år sedan och Volkswagens dotterbolag har lyckats överträffa inte minst rörelsemarginalmålet på 9%.

Under första halvåret i år uppgick den justerade rörelsemarginalen (EBIT) på koncernnivå till 9,1%, en ökning om 0,4 procentenheter jämfört med samma period ifjol. Lönsamhetsförbättringarna syns genom hela varumärkesportföljen, med Scania i spetsen (>14%). Det är särskilt glädjande att även varumärkena MAN och Navistar (numera ”International Motors”) har nu börjat visa acceptabla marginaler (>6%).

Ledningen kring vd Christian Levin infriade de flesta förväntningar på CMDn och höjde sina ambitioner för den kommande femårsperioden (fram till 2029). Den justerade rörelsemarginalen ska då ha ökat till 9 – 11%, med hjälp av en försäljningstillväxt på 20-40% för hela perioden (2024-2029) motsvarande en genomsnittligt årlig tillväxttakt (CAGR) på 4-7% (organiskt). Bland de olika varumärken lyfter man rörelsemarginalmålet för Scania till cirka 15% (tidigare cirka 12%) medan MAN ska förbättra sin marginal till cirka 9% (tidigare cirka 8%), International Motors till 11% (9) oh Volkswagen Truck & Bus till 10% (8).

Ett välkommet besked var även att nettoskulden inom den industriella verksamheten förväntas vara helt amorterad år 2029. Skuldsättningen har varit notoriskt hög de senaste åren till följd av förvärvet av Navistar och tunga investeringar i bland annat omstruktureringen av MAN och utvecklingen av elektrisk mobilitet. Vid slutet av juni uppgick den till nästan 7 miljarder euro.

Annons

Försäljningstillväxten framöver ska åstadkommas genom att öka marknadsandelarna i Nordamerika (22% av nettoomsättningen 2023) och ytterligare expandera i Sydamerika (12%). För Nordamerika är bedömningen att marknaden sjunker med 7% under perioden 2024-2029, medan marknaden i Sydamerika väntas växa med 26%. I Europa (51% av nettoomsättningen 2023) handlar det framförallt om tillväxt i linje med lastbilsmarknaden i största allmänhet. Denna ska enligt koncernens uppskattning visa en tillväxt på 5% under de kommande fem åren. I Asien och Stillahavsområdet, som förra året stod för endast 5% av nettoomsättningen, vill man addera Kina till sitt industriella system för att växa. Själva marknaden i Kina förväntas öka med 11% mellan 2024 och 2029.

Vad gäller de kortsiktiga utsikterna för helåret 2024 så upprepade vd Levin sin prognos om en justerad rörelsemarginal på 8-9%. Detta trots att främst MAN kan få det svårt att bibehålla sin nuvarande marginalnivå på 8,2% (H1 2024) under det andra halvåret givet rådande tuffa marknadsförhållanden. I samband med en lastbilsmässa i mitten av september visade sig Traton-chefen dock fortsatt optimistisk kring den europeiska lastbilsmarknaden under 2024, då svagheten i Tyskland vägs upp av styrka i Sydeuropa. I det stora hela utvecklas lastbilsmarknaderna i Europa och Nordamerika faktiskt i linje med vad bolaget guidade för i början av året (-5 till -15%).

Den tyska marknaden är dock onekligen ett orosmoln och konkurrenten Daimler Truck tvingades nyligen att sänka sin egen helårsprognos på grund av utmaningar i Europa och Asien. Lovande i sammanhanget är centralbankernas räntesänkningar, som bör kunna sätta fart på efterfrågan framöver. Positiva signaler kom för några dagar sedan dessutom från Nordamerika, där marknaden visade en oväntad stark orderingång för tunga lastbilar för septembermånaden, som typiskt sett är den första indikationen på efterfrågan inför 2025.

Det finns, med andra ord, berättigat hopp om att omsättningen och vinsten kommer kunna öka igen nästa år. Icke desto mindre värderas Traton för tillfället endast till P/E-tal kring 5 baserat på innevarande års estimat medan börsvärdet justerat för nettoskulden motsvarar omkring 5x rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EV/EBITDA). Det är lägre än både Volvo (P/E-tal 11 och EV/EBITDA 5,5x) och Daimler Truck (P/E-tal 8, EV/EBITDA 8x).

Får vi den efterlängtade konjunkturåterhämtningen nästa år är sannolikt alla tre köpvärda. Hör man till skaran riskbenägna kan det redan nu vara läge att börja bygga en eventuell position inför vad som förhoppningsvis komma skall. Vill man ta det säkra före det osäkra är det sannolikt bäst att invänta en vändning i de ledande ekonomiska indikatorerna såsom ISM och Ifo.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2024-10-08 15:00:00
Ändrad 2024-11-13 12:15:11