Trelleborg – Transformationen fortskrider
Verkstadsbolagets profil har förändrats markant under ledning av Peter Nilsson, som sitter på vd-stolen i Trelleborg sedan 2005.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1952 (4 maj 2022)
TREL B | Large Cap | 218,20 kr | KÖP
Målet har hela tiden varit att flytta högre upp i den industriella värdekedjan och öka lönsamheten. Det har man lyckats med mycket väl och under de senaste 10 åren har resultatet per aktie årligen ökat med 10,7% i snitt medan avkastningen på sysselsatt kapital har legat på ca 13,5%.
Senaste strukturaffär kom i slutet av mars, när man sålde affärsområdet Wheel Systems till Yokohama Rubber. Försäljningspriset landade på cirka 22 miljarder kr på kontant- och skuldfri basis, vilket motsvarade 17,5x affärsområdets EBIT för 2021. Wheel Systems, som fokuserar på däck till bland annat lantbruksmaskiner och specialapplikationer, stod i fjol för 30% av koncernens nettoomsättning och 22% av EBIT.
Genom försäljningen, som väntas vara slutförd under den senare delen av 2022, blir Trelleborg inte bara mer lönsamt och mindre cykliskt, men förbättrar dessutom sin hållbarhetsprofil med ett lägre CO2-fotavtryck. Ambitionen framöver är att bli världens främsta företag inom specialutvecklade polymerlösningar (dvs gummi och plaster) i utvalda industrier såsom hälsovård & medicinteknik, automatisering och flygindustri, samt inom specialutvecklade industriella applikationer.
VD Nilsson ser stor potential att växa inom närliggande produkter och lösningar som kompletterar det befintliga erbjudandet och siktar på en årlig organisk tillväxt på åtminstone 4%. För tillfället ligger man betydligt högre än så. Under Q1 i år ökade nettoomsättningen för den kvarvarande verksamheten organiskt med 13%, jämfört med motsvarande period i fjol, till 7 095 Mkr. Rysslands krig i Ukraina har hittills endast haft en begränsad påverkan på efterfrågan och orderboken i slutet av mars var den högsta någonsin.
Inom Industrial Solutions (47% av den kvarvarande nettoomsättningen) ökade den organiska försäljningen med hela 21%, och särskilt styrka noterades inom marina lösningar samt flyg- och byggrelaterade industrier. Sealing Solutions (52%) gynnades av fortsatt bra momentum i Europa och framförallt i Nord- och Sydamerika, medan försäljningen i Asien påverkades negativt av de senaste nedstängningar i spåren av Covid-19. Sammanlagt ökade den organiska försäljningen inom affärsområdet, emellertid, med 8%.
Mycket imponerande är att EBIT, justerat för engångsposter, ökade på koncernnivå med 25% till 1 230 Mkr, motsvarande en marginal på 17,3%. Det var den bästa nivån hittills, trots motvind från ökande priser på råmaterial, energi och transporter. Dessa har man dock lyckats balansera ganska så väl med egna prisjusteringar och ett högt kapacitetsutnyttjande i tillverkningsanläggningar, vilket har skapat en god effektivitet.
Bolaget flaggar samtidigt för tilltagande utmaningar vad gäller råvarutillförsel och transporter till följd av det försämrade geopolitiska läget. Dessutom gör situationen att marknadsutsikterna är svårbedömda, men icke desto mindre räknar man med att efterfrågan i Q2 kommer kvarstå på samma goda nivå som under Q1.
Givetvis är visibiliteten för bolaget inte mycket bättre än för de flesta andra aktörer, men orderboken ger trots allt en viss trygghet i sammanhanget. På sikt är det dessutom mycket positivt att exponeringen mot jordbrukssektorn försvinner i och med försäljningen av Wheel Systems, då detta område är mycket cykliskt och påverkas i större utsträckning av råmaterialutvecklingen.
Det är inte bara den förbättrade verksamhetsstrukturen som man kan glädja sig åt som aktieägare, styrelsen har även beslutat att köpa tillbaka maximalt 2,5 miljoner B-aktier för ett belopp om högst 400 Mkr. När Wheel Systems-transaktionen är genomförd bör bolaget sitta på en nettokassa kring 16 miljarder kr vid slutet av 2022, så det finns gott om finansiella medel kvar att investera i intressanta områden.
Ett sådant exempel är förvärvet av USA-baserade EirMed i slutet av april. Bolaget omsätter cirka 100 Mkr och är specialiserat på tekniska precisionskomponenter tillverkade av fromsprutade plastmaterial, som används främst i medicinteknisk utrustning såsom vid in vitro-diagnostik, titthålskirurgi och ortopedi.
Aktien har klarat sig relativt bra så här långt i år och utdelningen medräknad har den backat med modesta 8% sedan början av januari. Förvisso är osäkerheten kring den ekonomiska utvecklingen stor, och en lågkonjunktur skulle utan tvekan även påverka Trelleborg negativt. Justerat för nettokassan (efter försäljningen av Wheel System) motsvarar dagens börsvärde dock enbart 9x nästa års förväntade rörelseresultat (EV/EBIT), där vi räknar med en låg ensiffrig omsättningstillväxt för 2023. Det är alldeles för lågt för ett bolag som i det nya renodlade formatet bör kunna närma sig en EBIT-marginal kring 17%.
Vi väljer att fokusera på den långsiktiga bilden som visar ett välskött bolag med goda förutsättningar att generera en attraktiv avkastning för sina ägare. På 12-månaders sikt ser vi en uppsida mot 280 kr i aktien.