Trendspaning – Stockholmsbörsen (OMXSPI)

Eftersom vi har precis haft ett nytt månads- och till och med kvartalsskifte tillåter jag mig att låna veckans utrymme för att uppdatera läget kring Stockholmsbörsens trendriktning.

Trendspaning Stockholmsborsen OMXSPI

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1945 (3 april 2022)

Till min hjälp har jag som vanligt den relativt enkla och egensnickrade tekniska modell som i grund och botten består av tre komponenter: enskilda månaders stängningsvärden samt 12- och 24-månaders glidande medelvärden (röd respektive blå linje i grafen nedan).

OMXSPI M mars

Bedömningskriterierna är som ni säkert minns tämligen enkla. Så länge stängningskursen under månadens sista handelsdag överstiger de båda medelvärdena är trenden att betrakta som uppåtriktad och därmed är också övervikt aktier att föredra. Detta i synnerhet om det snabbare medelvärdet (12-månaders) befinner sig över dess långsammare motsvarighet (24-månaders).  

Bryter index ned under 12-månaders glidande medelvärde (vilket för övrigt inträffade i februari) varnar modellen för ett eventuellt förestående trendomslag. I det läget bör man definitivt göra sig av med eventuell belåning om man nu har för vana att använda sig av en sådan. Det är dock lite väl tidigt att minska aktieexponeringen generellt. Den längre trenden i det läget är fortsatt att betrakta som positiv.

Trendvändningssignalen faller på plats först när/om index avslutar en enskild månad under sitt 24-månaders glidande medelvärde. Signalen får ytterligare bekräftelse om 12-månaders korsar 24-månaders ovanifrån. I det läget gör man i regel bäst att öka likviditeten tills vidare.  

Tittar vi på grafen som bifogas ser vi tydligt att index under lång tid har hållit sig på behörigt avstånd från sina medelvärden. I januari blev dock nedgången så pass skarp att månaden avslutades precis i höjd med 12-månaders glidande medelvärde. Där och då var det svårt att avgöra huruvida det skall vara entydigt med en varning för trendbrott eller ej. I februari blev saken desto tydligare. När månaden var till ända noterades index mitt emellan 12- och 24 månaders glidande medelvärden.

Den starkt negativa inledningen på mars fick index att sjunka ned under det senare nämnda men såsom modellen är uppbyggd är det värdet alldeles i slutet av månaden som är avgörande. Och tittar vi på torsdagens stängning (31/3) ser vi att nivån de facto är till och med något högre än vid föregående månadsskifte. Därmed fortsätter förvisso varningslampan lysa men någon bekräftelse på trendbrott har vi inte fått. Förhöjd vaksamhet är med andra ord på sin plats men någon generell ”säljsignal” har ännu inte fallit på plats.

Modellen återger allt jämt att trenden fortsätter att vara stigande. Huruvida toppen sedan är nådd eller ej (i januari bildades en s.k. ”down key reversal signal”) är inte helt lätt att avgöra ännu. Risken för att så är fallet skall givetvis inte negligeras. Men en börstopp (eller botten för den delen) är i vanliga fall inte något enskilt ”event” utan snarare en längre process vilket också är själva anledningen till att jag har skapat min tekniska modell. Att träffa den exakta vändpunkten är nämligen få förunnat. Det man vill slippa är dock att följa med i långvariga och djupa nedgångsfaser á la 2001-2003 eller 2008-2009.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2022-04-09 06:11:00
Ändrad 2024-11-13 09:24:39