Truecaller – Prislappen avskräcker
Det har varit ett sällan skådat flöde av nya bolag som har sökt sig till börsen i år och i många fall har det varit ett självspelande piano att teckna och sedan sälja efter noteringen.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1904 (17 oktober 2021)
TRUE B | Large Cap | 51,7 kr | NEUTRAL
Detta har dock förändrats i och med det försämrade börsklimatet under de senaste veckorna, vilket gör det allt viktigare att man som placerare gör sina hemläxor.
Den som tecknade aktier i kommunikationsappen Truecaller till priset på 52 kr, har tex fått en andra chans att utvärdera sin investering, eftersom aktien inte rört sig nämnvärt under de första handelsdagarna. Noteringen tillhör en av de större och det aktuella börsvärdet uppgår till drygt 19 miljarder kr.
För det får man ett bolag som omsatte 492 Mkr år 2020 och befinner sig under stark tillväxt. Under första halvåret i år visade man en ökning om inte mindre än 151%, jämfört med samma period i fjol, till 425 Mkr. Dessutom lyftes rörelseresultatet rejält till 121 Mkr (-29 Mkr), vilket motsvarade en marginal om imponerande 28,5%.
Truecaller lanserades år 2009 i Sverige och är idag en ledande global plattform för att verifiera kontakter och blockera oönskade samtal och meddelanden. Med 278,1 miljoner månatligt aktiva användare (MAU) i över 175 länder är man en av de 10 största kommunikationsplattformarna. Den särskilt viktigaste marknaden är Indien, där 205,5 miljoner av bolagets MAU befinner sig.
Tanken bakom tjänsten är att hjälpa till att identifiera ”vem” som försökte kontakta en, oavsett var i världen samtalet kommer ifrån. Bolagets plattform har två beprövade intäktsströmmar, varav annonser utgjorde 81% av intäkterna under första halvåret. Konsumentinriktade Premium-abonnemang stod för 16% och sedan Q4 ifjol erbjuder man dessutom ”Truecaller for Business”, som alltså riktar sig mot företagskunder.
Obestritt viktigast i dagsläget är, emellertid, de annonsbaserade intäkterna. Användarna genererar miljardtals interaktioner varje dag, vilket i sin tur skapar inkomster för Truecaller som visar annonser under en del av dessa interaktioner och skapar annonsplaceringar för annonsörer.
Relativt nytt är försäljningen av premium-abonnemang för konsumenter som lanserades år 2018 och ger en annonsfri upplevelse. Hittills är det färre än 1% av MAU som är abonnenter, men antalet personer som betalar har vuxit med drygt 20% årligen och bolaget har inlett kampanjaktiviteter för att övertyga fler att uppgradera.
Det som alla kunder har gemensamt är att de verkar uppskatta tjänsten och kundnöjdheten är den högsta bland alla konkurrenter. Bakom tjänstens succé ligger en ständigt växande databas med 5,7 miljarder globala nummer, som stärks av maskininlärningsalgoritmer, samt ett omfattande Truecaller-community som ger feedback för att låta algoritmen förbättra sin träffsäkerhet. På så sätt identifierar man cirka 100 miljoner spamsamtal globalt varje dag och utöver det har bolaget även byggt en säker miljö för meddelanden (SMS) som har blivit ett viktigt sett för företag att kommunicera med sina kunder. Bara i Indien tar Truecallers användare emot cirka 1,1 miljarder SMS varje månad, som sträcker sig från engångskoder för banktransaktioner till flygbiljetter och andra tjänster.
Efter några års uppbyggnad av organisationen har affärsmodellen nu under senare tid börjat visa sin goda skalbarhet. Mellan 2018 och 2020 ökade rörelseresultatet snabbt och i fjol var intäktstillväxten högre än kostnadstillväxten. Ledningen räknar med en ytterligare lönsamhetsförbättring framöver och siktar på en EBITDA-marginal på över 35% efter 2024. Det kan jämföras med en justerad marginal om 33,9% under första halvåret.
På intäktssidan vill man nå en genomsnittlig ökning på över 45% per år mellan 2021 och 2024, bl.a. genom ökning av annonsintäkterna med hjälp av högre annonsvolymer, då dessa idag är låga jämfört med tjänster såsom Instagram och Snapchat. Uppsida finns även från högre priser (CPM), där man i fjol låg på 0,15 usd och därmed klart lägre än Snapchats 0,71 usd och Twitters 0,52 usd.
Givetvis kommer man även fokusera på nya tillväxtmarknader såsom Indonesien, Malaysia, Sydafrika, Latinamerika och Mellanöstern. Dessa lämpar sig särskilt väl, eftersom de tenderar att ha fler personer med smartphones än datorer. Enligt BCG förväntas antalet smartphone-användare globalt att växa med cirka 700 miljoner under de kommande fyra åren.
För att finansiera framtida tillväxtinitiativ och potentiella förvärv valde man att genomföra en nyemission i samband med IPO:n som tillförde bolaget cirka 925 Mkr. Pengarna tillkommer nettokassan på 147 Mkr vid slutet av juni. Värt att notera dock är att flera storägare har valt att sälja delar av sina innehav, däribland grundaren och vd:n Alan Mamedi.
Med en adresserbar marknad som spås växa med cirka 75% till omkring 600 miljarder kr år 2025, framstår förutsättningar att man kommer infria tillväxtmålsättningarna som goda. Om takten från första halvåret håller i sig, bör omsättningen 2021 kunna landa kring 1,2 miljarder kr. Vid bibehållen lönsamhet skulle det innebära att börsvärdet justerad för nettokassan uppgår till 60x det förväntade rörelseresultatet (EV/EBIT). Även med hänsyn tagen till den starka tillväxttakten är det lite väl högt för vår smak.
Truecaller är ett teknikföretag som erbjuder en global plattform för att verifiera kontakter och blockera oönskad kommunikation. Deras tjänster riktar sig både till företag och privatpersoner, med huvudkontor i Stockholm. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm under tickerkoden TRUE B. Enligt den senaste årsredovisningen för 2023 uppgick nettoomsättningen till cirka 1 728,9 miljoner kronor. För närvarande lämnar Truecaller ingen aktieutdelning.