Valmet – Händelserika månader
I vår senaste analys av den finska industrikoncernen Valmet valde vi att förhålla oss neutrala till aktien men påpekade att den var värd att hålla under uppsyn.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2133 (20 oktober 2024)
KÖP | VALMT | NASDAQ FINLAND | 24,1 EUR
Aktien stod då i 25,7 euro (Newsletter 2097, februari) och korrigerar man för utdelningar är kursen alltså hyfsat oförändrad sedan dess trots att det har varit långt ifrån ett händelsefattigt halvår.
Valmet, som erbjuder teknik- och automationslösningar till kunder inom främst skogs-, pappers- och energiindustrin, har nämligen sedan sommaren hunnit höja- och sänka sin helårsprognos, bytt vd samt vunnit sin största order någonsin.
Ser vi på händelseförloppet lite mer ingående så justerade ledningen i juni först upp sin helårsprognos. Då förväntades nettoförsäljningen, precis som tidigare, bli i nivå med 2023 (5 532 Meur) medan det jämförbara rörelseresultatet förväntades stiga från året innan (619 Meur). Den omvända vinstvarningen fick aktiekursen att stiga några euro och en och annan blankare tvingades antagligen täcka sin position.
I augusti klev dansken Thomas Hinnerskov in som vd efter att Pasi Laine (vd i Valmet under cirka 10 år och involverad i bolaget i över 30 år) valt att avgå. Knappa två månader senare erhöll Valmet sin största order genom tiderna - en komplett massafabrik med automations- och flödeskontrollösningar till det brasilianska företaget Arauco. Fabriksanläggningen förväntas vara klar år 2027 och bli den största i världen av sitt slag.
För Valmets del beräknas ordervärdet uppgå till över 1 miljard euro – en enorm order alltså både med tanke på att orderstocken den sista juni var 3,8 Mdr samt att bolagets börsvärde i skrivande stund är cirka 4,5 Mdr eur. Kontraktet förväntas ingå i orderingången under Q4 i år.
Kort därefter, närmare bestämt den 11 oktober, var Valmet återigen ett av Helsingforsbörsens mest omsatta bolag. Dock av en mindre positiv anledning, eftersom ledningen tvingades dra tillbaka helårsprognosen som man alltså hade höjt så sent som i somras. Flera analytiker hade anat att det skulle gå på detta sätt, då förväntningarna på andra halvåret var för höga, men aktiemarknaden handlade ändå ned aktien kraftigt på vinstvarningen.
För 2024 spår Valmet nu att både försäljningen och det jämförbara EBITA-resultatet blir i nivå med föregående räkenskapsår. Bakom nedjusteringen ligger bland annat en svag servicemarknad samt en lägre marknadsaktivitet inom processteknologier för kartong och papper.
Att tvingas sänka sin helårsprognos bara fyra månader efter att man höjt den ser förstås inte vidare bra ut och antyder låg visibilitet. Samtidigt tycker vi att Valmet-aktien känns betydligt mer intressant nu än i februari. Då skrev vi nämligen att värderingen kändes hyfsat rätt med tanke på att man som investerare får förbereda sig på två år av noll, eller rentav negativ, omsättningstillväxt.
Efter jätteordern från Brasilien, samt en del mindre beställningar som trillat in, bedömer vi dock att så inte längre behöver vara fallet. Med det sagt finns det förstås gott om osäkerhetsfaktorer. Finska UPM-Kymmene vinstvarnade så sent som i veckan, vilket tyder på en fortsatt svag skogssektor, och därtill har vi en sval global ekonomi rent generellt. Dotterbolaget Valmet Technologies har nyligen även hamnat i en tvist där Metsä Fibres begärt skiljeförfarande och de monetära kraven beräknas uppgå till cirka 47 Meur. Valmet har bestridit yrkandena och förväntar sig inte att ärendet ska få några väsentliga effekter, men det finns som sagt förklaringar till att Valmet för närvarande är ett av Helsingforsbörsens högst blankade bolag (drygt 4% av aktierna).
Valmets lönsamhet har förbättrats kraftigt de senaste 10 åren och största delen av marginalresan är förmodligen gjord. I takt med att de lönsammare affärsområdena (bl.a. automation och service) blir en allt större del av koncernen, känns lönsamhetsmålet dock rimligt (12 – 14% jämförbar EBITA-marginal). Den finska industriaktören har dessutom klarat av att upprätthålla omsättningen och lönsamheten väl de senaste åren trots en mer utmanande marknad.
Innevarande år lär bli ungefär i linje med vad vi förväntade oss i början av året, men för nästa år och framför allt år 2026 vågar vi nu faktiskt räkna på en del tillväxt. Vi landar hyfsat nära analytikerkonsensus i våra prognoser för 2025 och 2026, som för närvarande visar ett P/E-tal (just.) på 11 respektive 9. Det är klart under det historiska snittet för den finska industriaktören och av den anledningen väljer vi även att ändra vårt affärsförslag från Neutral till Köp. Riktkursen sätts initialt till 29 euro på 6 – 12 månaders sikt. Notera dock att Valmet presenterar Q3-resultaten onsdagen den 30 oktober. Den försiktige gör förmodligen bäst i att invänta den.
Valmet äger flera dotterbolag, inklusive Valmet AB i Sverige. Bolaget är känt för sin starka position inom processindustrin och sitt fokus på hållbara teknologier.