Växande take away-trend kan ge lyft
Hållbara produkter, ökad efterfrågan inom take away-segementet och god finansiell ställning talar för detta bolag.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1812 (23 september 2020)
DUNI | Mid Cap | 87,7 kr | KÖP
Tuffa tider kräver ibland tuffa beslut, men vi får nog aldrig veta hela förklaringen varför Johan Sundelin fick lämna sin vd post i slutet av juli. Enligt konsumentproduktbolagets styrelseordförande Thomas Gustafsson uppfyllde Sundelins ledarskap inte längre styrelsens krav, vilket är en ganska vag förklaring i våra ögon. Det får dessutom anses vara ganska svårt att nå några interna mål under en pågående pandemi som träffar bolagets viktigaste kunder inom hotell- och restaurangbranschen särskilt hårt. Förhoppningsvis kommer efterträdaren Robert Dackeskog finna mer gynnsamma förhållanden när han tillträder sin tjänst senast den 1:a februari nästa år.
Det annonserade ledningsbytet har de senaste veckorna tyngt aktiekursen mer än Q2-rapporten som presenterades bara några dagar tidigare. Den var föga förvånande ingen höjdare, men ändå bättre än bolaget hade själva räknat med. Istället för en befarad halvering av nettoomsättningen, blev nedgången ”enbart” 39%, jämfört med samma period ett år tidigare, och uppgick till 820 Mkr. De strikta restriktionerna i många länder under april och maj påverkade inte bara hotell och restaurang negativt, utan även koncernens produktkategorier inom detaljhandel som en konsekvens av färre sociala evenemang.
Trenden inom kvartalet har dock i övrigt varit positiv med en gradvis ökande försäljning ju längre perioden fortskred. Nedgången från -54% i april mildrades till -18% i juni. Dessutom har en ökad extern försäljning av halvfabrikat från pappersbruket i Skåpafors, bidragit till försäljning och kontinuerlig drift. Samhällsrestriktioner har dessutom lett till en ökad efterfrågan för i synnerhet take-away-produkter inom BioPak-segmentet, vilket resulterade i en stark försäljningsökning redan i Q1. En utmaning i Q2 har istället varit att lyckas möta den oväntat höga efterfrågan inom take-away med långa ledtider från leverantörer samtidigt som efterfrågan för eating & drinking sjönk under kvartalet. Totalt var försäljningen i kvartalet inom BioPak-segmentet på 443 Mkr i linje med föregående år, och andelen av koncernens totala nettoomsättning ökade därmed till 54%.
Liksom efterfrågan, förbättrades även rörelseresultatet gradvis under kvartalet upp till break-even nivå i juni. Till följd av det stora volymraset blev det dock en nedgång till -92 Mkr (+111) för hela perioden mellan april och juni. Ledningen var snabba med att anpassa produktionskapaciteten och kostnaderna, bland annat genom att tillfälligt stänga fabriker och genomföra korttidspermitteringar. Dessa åtgärder, tillsammans med statligt stöd har bidragit med 157 Mkr under Q2. I takt med lättade restriktioner och därmed ökad försäljning och produktion har man successivt minskat på omfattningen av åtgärdsprogrammet.
Kassaflödet från den löpande verksamheten har under det första halvåret varit positivt med 97 Mkr, och tillsammans med den indragna utdelningen har det bidragit till en minskning av nettoskulden till 1 537 Mkr (1 887), motsvarande en skuldsättningsgrad på 60%. Den finansiella ställningen är alltså oförändrad god och bolaget har dessutom omförhandlat de finansiella nyckeltalen i sina bankavtal för att tillfälligt anpassas till det rådande marknadsläget.
Det är fortfarande väldigt oklart hur Covid-19 pandemin kommer utvecklas framöver och de senaste veckornas ökning av antalet infekterade i södra Europa är förstås oroande. Människornas beteende under sommarmånaderna har visat att intresset för resandet och socialt umgänge har förändrats, men inte avtagit. Istället för utlandsresor har många valt att semestra i sina respektive hemländer, vilket inte sällan innebär att man hyr en lägenhet snarare än att ett hotellrum. Dessutom lyser affärsresenärer och konferenser fortfarande med sin frånvaro, och Scandic Hotels vd Jens Mathiesen nämnde nyligen i en intervju att det kan ta upp till tre år innan hotellmarknaden kommer tillbaka till mer normala nivåer igen.
På den positiva sidan kan nämnas att Dunis erbjudande ligger rätt i tiden, både ur hygien- och miljösynvinkel. Restaurangkunderna uppskattar bland annat bolagets olika duk- och servettlösningar och man stärker dessutom deras erbjudande med ett omfattande produktkoncept inom take away. Den stora majoriteten av produkterna är pappersbaserade, vilket gör de mycket attraktiva när hållbarheten får en allt större betydelse i samhället.
Sedan vår senaste analys i juni (Newsletter 1790) har aktien backat med drygt 10%, egentligen utan några nyheter bortsett från vd-bytet. Den kortsiktiga utvecklingen lär vara kopplad till smittspridningens förlopp, men fundamentalt framstår bolaget som välpositionerat för att kunna visa stabil tillväxt med ökande lönsamhet framöver. Vi gör inga estimatsförändringar i dagsläget, vilket innebär att värderingen har kommit ner till under P/E 13 på nästa års förväntade vinst. Behåller länderna någorlunda kontroll över viruset ser vi fortfarande kurser mot 120 kr som realistiska på sikt. Köprådet kvarstår.
Med ett starkt fokus på hållbarhet och cirkulära lösningar har Duni positionerat sig som en nyckelaktör i övergången från plast till biologiskt nedbrytbara material.