VBG Group - Förvärv ökar potentialen
Industrikoncernen VBG har legat på vår Top Picks-lista i snart ett år men inte gjort speciellt mycket väsen av sig.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1926 (23 januari 2022)
VBG B | Mid Cap | 174,5 kr | KÖP
Bolaget som arbetar med bland annat släpvagnskopplingar, trailers, klimatsystem, samt axel- och navkopplingar, har på den tiden visat en avkastning på cirka 5–10% inklusive utdelning och därmed har aktien underpresterat rejält mot index under samma period.
På senare tid tycktes dock marknaden äntligen till viss del ha börjat få upp ögonen för aktien som steg ganska skapligt i december (snuddade vid 200 kr) men den uppgången försvann dessvärre snabbt i oroligheterna i januari i år.
Bidragande till tillfälligt ökande intresse bedömer vi åtminstone delvis ha varit att bolaget har hamnat lite mer i rampljuset efter ett halvstort förvärv i slutet av december. VBG köpte då samtliga aktier i amerikanska The Carlyle Johnson Machine, som designar och tillverkar komponenter för driv- och servosystem som används inom industriella tillämpningar. Företaget med 50 anställda omsätter närmare 100 Mkr och sägs ha en justerad rörelsemarginal före avskrivningar (Ebita) på fina 17%. För köpeskillingen 16,5 Musd (cirka 150 Mkr) får man en verksamhet som kompletterar affärsområde Ringfeder Power Transmission och som har tydliga synergimöjligheter i organisationen. Potentialen är också stor för den egna säljorganisationen i att marknadsföra Carlyle Johnsons produkter på nya marknader. Förvärvet kommer inte ha någon påverkan på VBG Groups resultat för 2021 men bör under 2022 rimligen kunna addera ytterligare omkring 15–20 Mkr till resultatet.
Därmed tycker vi också att VBG är fortsatt köpvärd. Det senaste och tredje kvartalet för fjolåret visade på en stabil utveckling med en omsättning som steg med 11,7% till 848,3 Mkr (759,6), och skulle justerat för valuta ha ökat med nästan 20%. Efterfrågan i kvartalet beskrevs som fortsatt stark men med stigande råvarupriser och hårt ansträngda leveranskedjor, precis som det har sett ut för stora delar av tillverkande industri under Q3.
Även resultatutvecklingen var klart godkänd. Rörelseresultatet minskade visserligen något till 110,5 Mkr (113,0), motsvarande en rörelsemarginal på 13,0% (14,9). Minskningen berodde dock på att jämförelsekvartalet påverkades påtagligt positivt av pandemistöd. Medan Q3 2021 påverkades positivt av omsättningsstöd på 2 Mkr främst avseende affärsområde Mobile Climate Control i Kanada, påverkades fjolårskvartalet med hela 23,1 Mkr, även då främst till MCC. Justerat för detta skulle rörelseresultatet ha varit 108,5 Mkr (89,9), och rörelsemarginalen 12,8% (11,8).
Som vi redan nämnt tidigare anser vi VBG vara fortsatt köpvärd. Bolaget har även efter det nya förvärvet en mycket stark balansräkning, vilket gör att ytterligare förvärv mycket väl kan komma i år. Inom varumärkena VBG och Ringfeder har också produktuppdateringar gjorts som av VBG beskrivs som de största som bolaget har gjort på 15 år.
Värderingen kan knappast heller beskrivas som annat än riktigt låg, inte minst efter nedgången hittills i januari. På helåret 2021 ser P/E-talet i nuläget ut att ligga kring 13 men bör 2022 och efter förvärv falla ner mot 11–12. Det är knappast utmanande med tanke på bolagets goda historik, höga lönsamhet och starka marknadspositioner inom flera olika sektorer. Historiskt har multipeln snarare legat kring 16. Bolaget gynnas också av den ökade mängden transporter i världen som leder till både ökad nyförsäljning av lastbilar och trailers men även ger en större eftermarknad av reserv- och slitdelar.
Vi höjer efter förvärvet riktkursen till 220 kr (215).
Innehavsredovisning: Jan Axelsson