Veckan i backspegeln. Gamestop, Tesla, IPOs och ECB avhandlas i veckans krönika.
Nördar emellan… I onsdagens krönika ägnade jag en del utrymme till att beskriva Stockholmsbörsens historiska prestationer under februari.
En av läsarna hörde av sig och frågade om jag hade motsvarande statistik avseende den amerikanska marknaden som ju är den som oftast leder utvecklingen. Svaret på frågan är både ja och nej. Personligen för jag inte någon egen statistik över utvecklingen i USA men jag vore förstås inte mig själv om jag inte följde personer som gör det.
Februari… Väljer man att studera deras siffror så ser det faktiskt ut som om februari inte alls har samma fina facit som den har här hemma. Sedan 1950 har S&P 500 faktiskt tappat i genomsnitt -0,4% under månaden. Tittar vi enbart på perioden sedan millennieskiftet är nedgången ännu något större, -0,6%. Fokuserar vi därtill enbart på åren efter presidentvalet har ägt rum är snittet till och med -0,8% trots att S&P 500 gick upp de två senaste gångerna (2013 och 2017). Så nu vet ni även det.
Rättelse… Och på tal om läsarmail. En uppmärksam läsare noterade förra veckan att jag i min genomgång överdrev uppgången en smula. Jag nämnde då att OMXSPI hade stigit med 19% sedan 21 december fram till 21 januari. Den rätta procentsatsen skulle givetvis ha varit 9% och inget annat (8,75% mer exakt). Ber så hemskt mycket om ursäkt. Matte är ju trots allt matte. Jag måste helt enkelt ha blivit influerad av de extrema rörelserna i Gamestop m fl.
Skrämmande… Apropå Gamestop för resten. Aktien tycks nu ha sjunkit ihop som en misslyckad sufflé men jag noterar dessvärre att vi i spillrorna av den här spekulationsvågen tyvärr hittar en hel del svenska sparare. När jag tittade i mitten av veckan översteg antalet svenska ägare 34 000 personer och då enbart hos nätmäklaren Avanza. För att sätta saken i sitt rätta perspektiv kan jag nämna att det handlar om fler personer än antalet som äger aktier i exempelvis ABB eller Handelsbanken och dubbelt så många som det sammantagna antalet ägare i Amazon och Alphabet (moderbolaget till Google). Som en jämförelse kan jag nämna att superpopulära aktier som Apple och Tesla ägs av drygt 40 000 medan svenska supervinnare som Evolution och Embracer innehas av ca 60 000 personer hos Avanza.
Lågkonjunktur… Vecka efter vecka börjar det bli allt tydligare att Europa hamnar på efterkälken. Studerar man inkommande siffror syns det tydligt hur både de asiatiska men också den amerikanska ekonomin drar ifrån oss. Faktum är att allt mer tyder på att årets inledande kvartal blir det andra i rak följd som Eurozonens BNP krymper. På ekonomisvenska kallas en sådan period för recession. En lågkonjunktur med andra ord. Inte undra på att ECB öppnar för ytterligare räntesänkningar (!).
Bejublad come back… När jag ändå omnämner ECB så är det svårt att förbise det faktum att Super Mario (aka Mario ”what ever it takes” Draghi) är på väg tillbaka in i rampljuset. I veckan blev han nämligen ombedd av den italienska presidenten att försöka bilda en ny regering i landet. Marknaden gillade beskedet och nu återstår det att se om han lyckas formera en slagkraftig administration. Det kan visa sig vara svårt men ändå inte det allra svåraste han ställs inför. Regeringsbildningar är nämligen en stolt tradition i Italien sedan WWII. Många har gjort det. Det svåra består snarare av att lyckas hålla sig kvar vid makten längre än ett år med tanke på att antalet regeringar under efterkrigstiden har varit nästintill lika många som antalet år som har förflutit sedan dess.
Paradox… Få har väl missat att vintern har slagit klorna om Sverige. Som en konsekvens av det (samt det faktum att vår regering beslutade om stängning av ännu en kärnkraftsreaktor) har elpriser rakat i höjden. Så pass att till och med den elintensiva delen av industrin börjar påverkas. I veckan meddelade bl.a. Holmen att man stoppar två av sina pappersbruk då dessa inte kan drivas lönsamt med så pass höga prisnivåer. För att säkra eltillförseln har Svenska Kraftnät dragit igång reservkapacitet i form av oljekraftverk. Miljövänligt värre och exakt i linje med gällande ESG-policyn. NOT!
Spaning… Ovanstående sänder förstås oroväckande signaler. Det är även något att lägga på minnet fram tills Q1-rapporterna börjar redovisas. Kall vinter med skenande elpriser och därtill höga uppvärmningskostnader och snöröjningsdito är inget som exempelvis fastighetsbolagen lär applådera. Desto mer nöjda är man kanske på Green Landscaping som ju gärna bistår med både snöröjning och halkbekämpning samt handskottning där det behövs.
IPO… Nöjda tror jag även de som tecknar aktier i Fractal (sista teckningsdag 10/2, kurs 41 kr, First North) torde bli. I alla fall om man får någon tilldelning vilket långt ifrån är säkert i dagens klimat. Bolaget är lönsamt och sysslar huvudsakligen med tillbehör för gamingdatorer som ju är hett villebråd numera. Under fjolåret omsatte man ungefär 635 Mkr. Börsvärdet (givet att samtliga aktier tecknas) landar runt 1,2 miljarder kronor och bland ankarinvesterarna hittar vi bl.a. TIN Fonder som normalt sett agerar som en intressemagnet i samband med introduktionerna. Första dag för handel förväntas bli 11/2. Värt en chans.
IPO 2… En annan nyintroduktion som står på lut nästa vecka är båttillverkaren Nimbus. Även här borde det nog bli ett hyfsat gott mottagande kan man spontant tycka med tanke på att värderingsmultiplarna inte ser ansträngda ut. Det man dock bör komma ihåg är att båtförsäljning handlar om en cyklisk bransch och frågan är om inte fjolåret markerade den absoluta toppen för efterfrågan (kan i o f s gälla även Fractal ovan). Brokig tidigare historik (Nimbus har faktiskt gått i konkurs för ett antal år sedan) gör dock att åtminstone undertecknad inte lockas nämnvärt av det här erbjudandet.